24/05/2024 24/05/2024 Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 21 Μαίου με την υποδοχή των ιερών Λειψάνων των Αγίων από την παλαίφατο και γεραρά Μονή των Βαρσών και της τιμίας Κάρας του αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως. Ακολούθως, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, συγχοροστατούντων των...
24 Μαΐου, 2024 - 8:45
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2024 - 8:46

Η Τρίπολη εόρτασε τη μνήμη των πολιούχων Αγίων της, Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου

Διαδώστε:
Η Τρίπολη εόρτασε τη μνήμη των πολιούχων Αγίων της, Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 21 Μαίου με την υποδοχή των ιερών Λειψάνων των Αγίων από την παλαίφατο και γεραρά Μονή των Βαρσών και της τιμίας Κάρας του αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Ακολούθως, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και του Θεοφ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου, βοηθού Επισκόπου και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη θυσία των Αγίων Νεομαρτύρων που με το μαρτύριο τους τόνωσαν την πίστη των υπόδουλων Χριστιανών στον Αναστάντα Χριστό. Σήμερα είμαστε ελεύθεροι και ψάλλουμε «Χριστός Ανέστη» από αυτά τα βλαστάρια της Τριπολιτσάς και όλους τους άλλους Νεομάρτυρες και Εθνομάρτυρες.

Αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσωπο του αοιδήμου Ποιμενάρχου, Μακαριστού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου, του πολύκλαυστου Πατέρα μας, ο οποίος υπεραγαπούσε τους Αγίους, τιμούσε λαμπρά την μνήμη τους και ανέδειξε τους Ναούς τους.

Όρθρος

Την Τετάρτη το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Στο Συλλείτουργο προεξήρχε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίος με τη συμμετοχή των προαναφερθέντων αγίων Αρχιερέων.

Την διακονία του κηρύγματος ανέλαβε ο Μητροπολίτης Πατρών, αναφερόμενος στο μήνυμα της Αναστάσεως και το μαρτύριο των Νεομαρτύρων, οι οποίοι, στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς, οδηγήθηκαν στον θάνατο φωνάζοντας το «Χριστός ανέστη».

Μεθέορτος Εσπερινός και Λιτανεία

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός των Αγίων χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και ακολούθησε στους δρόμους της πόλεως (σε αυτούς που περπάτησαν και οι Άγιοι) η Λιτάνευσις της ιεράς Εικόνος, της Κάρας του αγίου Δημητρίου και των τιμίων Λειψάνων τους.

Ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής κλείνωντας τη λαμπρά Λιτανεία, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς, τους δύο Μητροπολίτες και παλαιούς ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως, οι οποίοι θεολογικότατα ομίλησαν, τον ιερό Κλήρο, τους Άρχοντας, τους εκπροσώπους του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Αγημάτων, της Μπάντας του Στρατού, της Φιλαρμονικής του Δήμου Τριπόλεως, των Προσκόπων, των Μαθητών, καθώς και τον ευσεβή και φιλάγιο Λαό που με την αθρόα προσέλευση τους απέδωσαν την πρέπουσα τιμή στη μνήμη των Αγίων μας.

 

                           attachments      

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων