22/06/2020 22/06/2020 Χθες το απόγευμα (της Κυριακής, 21ης Ἰουνίου 2020) τελέσθηκε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Ευγενίου Νέας Ρωμανίας (Πετρωτών) η Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού επί τοις γενεθλίοις του Αγίου Ευγενίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Μαρωνείας και Κομοτηνής. Της συνάξεως αυτής μετείχαν πολλοί Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαππών, ο Πρόεδρος και Μέλη του...
22 Ιουνίου, 2020 - 16:08
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2020 - 15:48

Τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο γιορτάζουν τα Πετρωτά

Διαδώστε:
Τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο γιορτάζουν τα Πετρωτά

Χθες το απόγευμα (της Κυριακής, 21ης Ἰουνίου 2020) τελέσθηκε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Ευγενίου Νέας Ρωμανίας (Πετρωτών) η Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού επί τοις γενεθλίοις του Αγίου Ευγενίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Της συνάξεως αυτής μετείχαν πολλοί Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαππών, ο Πρόεδρος και Μέλη του Συνδέσμου Ποντίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πλήθος προσκυνητών από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., καθώς και από την Κεντρική Μακεδονία.

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δημητρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο μαρτύριο του αίματος του εκ Τραπεζούντος εορταζομένου Αγίου, ενώ κατακλείοντας προσκάλεσε τους παρισταμένους να μιμηθούν το παράδειγμα του Αγίου Ευγενίου, καθώς ο Θεός τον τίμησε ιδιαιτέρως, αφού του έδωσε τη δύναμη και τη χάρη να επιτελεί θαυμαστά γεγονότα.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Ναού

Στην παραλιακή τοποθεσία των Πετρωτών Ροδόπης, ο ποντιακής καταγωγής Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε ως όραμα ζωής την ανέγερση του οικισμού «Νέας Ρωμανίας», που θα θύμιζε τα πατρογονικά αλησμόνητα μέρη του Πόντου. Αρωγοί στον σκοπό του ήρθαν πρώτα τα τοπικά ποντιακά σωματεία, και κατόπιν η Βουλή των Ελλήνων, που με νόμο ίδρυσε τον «Οικισμό Νέας Ρωμανίας», πρώτο κτίσμα του οποίου είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1995 και αποτελεί πιστό αντίγραφο της αντίστοιχης Εκκλησίας στον Πόντο.

Η φήμη και η λατρεία του Αγίου Ευγενίου ήταν τόσο διαδεδομένη στην Τραπεζούντα, ώστε κατά τη διάρκεια της γιορτής του συγκεντρωνόταν πλήθος πιστών για να τιμήσουν την μνήμη του.

«Είναι χρέος όλων μας, λοιπόν, να “πλημμυρίσουμε” τον ναό, και με τις ψαλμωδίες να φτάνουν ως τον ουρανό, ιερείς και πιστοί να αποδώσουμε σεβασμό και αγάπη στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο. Η χάρις και η ευλογία του να μας σκέπει όλους!», ανέφεραν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων