20/05/2022 20/05/2022 Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Μάχης του Μανιακίου και η θυσία του Ήρωος Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Δικαίου ή Φλέσσα, γνωστού ως Παπαφλέσσα, στον τόπο θυσίας του, στο Μανιάκι Μεσσηνίας. Της επιμνημόσυνης δέησης προέστη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, τον οποίον πλαισίωσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος και...
20 Μαΐου, 2022 - 14:09
Τελευταία ενημέρωση: 20/05/2022 - 15:06

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι

Διαδώστε:
Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Μάχης του Μανιακίου και η θυσία του Ήρωος Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Δικαίου ή Φλέσσα, γνωστού ως Παπαφλέσσα, στον τόπο θυσίας του, στο Μανιάκι Μεσσηνίας.

Της επιμνημόσυνης δέησης προέστη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, τον οποίον πλαισίωσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος και οι εφημέριοι της Αρχιερατικής Περιφερείας Χατζή Πυλίας.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Άγγελος Χρονάς, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανιακίου, εκπρόσωποι των Οικογενειών Φλέσσα και Δικαίου και εκπρόσωποι εθνικο-τοπικών συλλόγων.

Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Σταύρο Νικολόπουλο, Οικονομολόγο και Ιστορικό και εορτή με ποιήματα μαθητών, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής.

 

Σαν σήμερα το 1825 σκοτώθηκε (αποκεφαλίστηκε) ο Παπαφλέσσας στη μάχη στο Μανιάκι (αφού εναντιώθηκε με 6.000 Τούρκους).

Κληρικός, από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Επανάστασης του ‘21
Ο Γεώργιος Δικαίος Φλέσσας, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 1786 ή το 1788 στην Πολιανή Μεσσηνίας. Φοίτησε στην ονομαστή Σχολή της Δημητσάνας και το 1816 εκάρη μοναχός στο μοναστήρι της Βαλανιδιάς στην Καλαμάτα κι έλαβε το όνομα Γρηγόριος. Ζωηρός και εριστικός ως χαρακτήρας, γρήγορα ήλθε σε ρήξη με τον ηγούμενό του και πήγε να μονάσει στο μοναστήρι της Ρεκίτσας, μεταξύ Μυστρά και Λεονταρίου.
Στις αρχές του 1818 μάλωσε μ’ ένα Τούρκο αγά της περιοχής για κάποια διαφιλονικούμενα κτήματα και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη. Λίγο προτού εγκαταλείψει την Πελοπόννησο κι ενώ καταδιώκετο από Τούρκους οπλοφόρους, φέρεται να τους είπε: «Άιντε ρε και πού θα μου πάτε! Θα ξαναγυρίσω πάλι ή δεσπότης ή πασάς και τότε θα λογαριαστούμε!»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων