03/02/2022 03/02/2022 Με την τέλεση μνημοσύνου για τον παπα – Καλοίρη, αγωνιστή της Επανάστασης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας, τιμήθηκε η Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος την κυριώνυμη ημέρα της εορτής χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό Βορδώνιας, ενώ απηύθυνε...
03 Φεβρουαρίου, 2022 - 12:50
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2022 - 12:04

Μνημόσυνο για τον παπα – Καλομοίρη στη Βορδώνια

Διαδώστε:
Μνημόσυνο για τον παπα – Καλομοίρη στη Βορδώνια

Με την τέλεση μνημοσύνου για τον παπα – Καλοίρη, αγωνιστή της Επανάστασης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας, τιμήθηκε η Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος την κυριώνυμη ημέρα της εορτής χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό Βορδώνιας, ενώ απηύθυνε λόγο πνευματικής οικοδομής στο εκκλησίασμα.

Ακολούθως, τελέσθηκε μνημόσυνο για τον εθνομάρτυρα παπα – Καλομοίρη, για τον οποίο μίλησε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Νίκος Καρμοίρης. Ο παπα – Καλομοίρης, που ήταν γνωστός και ως Οικονόμος Καλομοίρης, ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής στην Επανάσταση του 1821 με καταγωγή από την Βορδώνια. Από νεαρή ηλικία είχε συμμετάσχει στην εξέγερση του Μυστρά το 1769 κατά την περίοδο των Ορλωφικών. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης συμμετείχε σε πολλές μάχες σε Ναύπλιο, Άργος, Πάτρα, Δερβενάκια και Ακρικόρινθο, διακρινόμενος για την ανδρεία του. Σκοτώθηκε στη μάχη στο Βασιλικό της Σικυώνας, κοντά στην Κόρινθο, στις 12 Αυγούστου 1822, σε ενέδρα του οθωμανικού ιππικού. Η κεφαλή του στάλθηκε στην Υψηλή Πύλη στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο το σώμα του βρέθηκε αργότερα από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τάφηκε με στρατιωτικές τιμές στον κοντινό ναό της Αγίας Παρασκευής στα Βασιλικά.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής ο Σεβασμιώτατος, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στον φερώνυμο Ιερό Ναό Ελληνίτσας στη Φαλαισία Αρκαδίας και ομίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα.

(φώτο από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία: Ευάγγελος Θεοδώρου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων