21/10/2022 21/10/2022 Η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτη τιμήθηκε σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 στον τόπο καταγωγής του.  Στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης πανηγύρισαν με εκκλησιαστική λαμπρότητα οι φερώνυμοι Ιεροί Ναοί στο Γεράκι, γενέτειρα του πατέρα του Αγίου και στις Γούβες Μονεμβασίας όπου γεννήθηκε η μητέρα του. Αρχιερατικός Εσπερινός στις Γούβες Το απόγευμα της...
21 Οκτωβρίου, 2022 - 22:01
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2022 - 22:08

Τον Άγιο νεομάρτυρα Ιωάννη του Μονεμβασιώτη τίμησε η Μητρόπολη Μονεμβασίας

Διαδώστε:
Τον Άγιο νεομάρτυρα Ιωάννη του Μονεμβασιώτη τίμησε η Μητρόπολη Μονεμβασίας

Η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτη τιμήθηκε σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 στον τόπο καταγωγής του.  Στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης πανηγύρισαν με εκκλησιαστική λαμπρότητα οι φερώνυμοι Ιεροί Ναοί στο Γεράκι, γενέτειρα του πατέρα του Αγίου και στις Γούβες Μονεμβασίας όπου γεννήθηκε η μητέρα του.

Αρχιερατικός Εσπερινός στις Γούβες

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στις Γούβες, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος και εφημέριος Βλαχιώτη, Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καπερώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ακλόνητη πίστη και το μαρτυρικό τέλος του τιμώμενου Αγίου.

Πριν την λιτάνευση αποτμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου και της ιερής εικόνας του, ο Σεβασμιώτατος  ευχήθηκε στους Γουβιώτες να αποδειχθούν αντάξιοι απόγονοι και μιμητές του Αγίου Ιωάννη, υπογραμμίζοντας την βαθιά πίστη ως θεμέλιο λίθο της ενάρετης ζωής.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Γεράκι

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον περικαλλή φερώνυμο Ιερό Ναό στο Γεράκι, τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου, η αρτοκλασία και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ Ευσταθίου, τον οποίο συνεπικούρησε πλειάδα κληρικών.

Επίκαιρη ομιλία εξεφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρτης και εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, Πανοσ. Αρχ. Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος επισήμανε ότι, στις ημέρες παρακμής που βιώνει η κοινωνία μας, η Εκκλησία προβάλλει το ανυποχώρητο φρόνημα του Αγίου Ιωάννη του Μονεμβασιώτη ως την μοναδική οδό που οδηγεί στην Επουράνια Βασιλεία.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος στον εμπνευσμένο λόγο του αναφέρθηκε στη βιοτή του Αγίου υπογραμμίζοντας το θάρρος και την ανδρεία του νεαρού μάρτυρος. Εμφανώς συγκινημένος, επαίνεσε την μαθητιώσα νεολαία του χωριού, η οποία έδωσε δυναμικό παρόν στον εορτασμό με αντιπροσωπείες των σχολείων όλων των βαθμίδων, ενώ εκθείασε ιδιαίτερα τα παιδιά, που πλαισίωσαν την ιερή εικόνα του Αγίου ενδεδυμένα με παραδοσιακές στολές.

Ολοκληρώνοντας την ψυχωφέλιμη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος έκανε έκκληση στον Άγιο νεομάρτυρα Ιωάννη να προστατεύει την περιοχή και ιδιαίτερα τους νέους, για τους οποίους αποτελεί τρανό παράδειγμα πίστης και θυσίας. Ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας πέριξ του Ναού. Ύστερα από την ολοκλήρωση της θρησκευτικής τελετής μοιράστηκαν γλυκίσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Άγιος Ιωάννης, ο Μονεμβασιώτης

Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ήταν γιος Ιερέα και γεννήθηκε στο χωριό Γεράκι της Μονεμβασιάς. Το 1770 μ.Χ. όταν οι Αλβανοί ήλθαν στην Πελοπόννησο, έσφαξαν τον πατέρα του, και αυτόν μαζί με τη μητέρα του απήγαγαν στη Λάρισα.

Ήταν τότε ο Ιωάννης 15 χρονών. Εκεί πουλήθηκε μαζί με τη μητέρα του σε κάποιο Τούρκο. Επειδή όμως ο Τούρκος αυτός δεν είχε παιδιά, θέλησε να υιοθετήσει τον Ιωάννη αφού τον εξισλαμίσει. Οι τεράστιες και ποικίλες προσπάθειες του Τούρκου για να εξισλαμίσει τον Ιωάννη, δεν έφεραν κανένα καρπό. Ο νέος με υψηλό φρόνημα, διαρκώς έλεγε: «εγώ Τούρκος δεν γίνομαι, εγώ είμαι χριστιανός και χριστιανός θέλω να πεθάνω».

Τότε ο Τούρκος, μέσα στο σπίτι του, άρχισε να βασανίζει σκληρά τον Ιωάννη. Την περίοδο του δεκαπενταύγουστου τον πίεζε να καταλύσει, και μάλιστα είχε βάλει και τη μητέρα του να τον παρακαλέσει να φάει από τα δελεαστικά φαγητά. Αλλά ο Ιωάννης απάντησε: «εγώ είμαι γιος παπά και πρέπει να φυλάττω καλύτερα από τους γιους των λαϊκών τους νόμους και τα έθιμα της Αγίας μας Εκκλησίας». Εξαγριωμένος ο σκληρός Τούρκος από τη στάση του Ιωάννη, τον μαχαίρωσε στην καρδιά, με αποτέλεσμα να παραδώσει την ψυχή του στον Θεό, στις 21η Οκτωβρίου του 1773.

Φωτογραφίες από Γούβες: Χρήστος Μπουριάνα και από Γεράκι: Δημήτριος Σκιαδάς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων