13/05/2020 13/05/2020 Μια επίκαιρη μελέτη με τίτλο “Η Θεία Ευχαριστία το “Είναι” της Εκκλησίας. Συνοπτική μελέτη με βάση την πατερική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας”, δημοσιεύει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.  Τη μελέτη υπογράφει ο κ. Ευστράτιος Λ. Αδάμης, υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, και προλογίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Στον πρόλογο της...
13 Μαΐου, 2020 - 18:38
Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2020 - 21:33

Η Θεία Ευχαριστία το “Είναι” της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Η Θεία Ευχαριστία το “Είναι” της Εκκλησίας

Μια επίκαιρη μελέτη με τίτλο “Η Θεία Ευχαριστία το “Είναι” της Εκκλησίας. Συνοπτική μελέτη με βάση την πατερική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας”, δημοσιεύει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. 

Τη μελέτη υπογράφει ο κ. Ευστράτιος Λ. Αδάμης, υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, και προλογίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Στον πρόλογο της μελέτης, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρει:

Η παρούσα μελέτη που έρχεται στο φως της δημοσιότητας αποτελεί κοπιώδη εργασία και θεολογικό καρπό του αγαπητού συνεργάτου και γραμματέως της καθ’ημάς Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ευστρατίου Αδάμη υπό τον τίτλο: «Η θεία Ευχαριστία το «είναι» της Εκκλησίας-Συνοπτική μελέτη με βάση την πατερική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας» ως απόρροια ενδελεχούς μελέτης, αλλά και ως απάντηση στα καίρια θεολογικά ερωτήματα που ανέκυψαν κατά την γενομένη πανδημία στην οικουμένη.

Το εν λόγω ιστορικο-δογματικό κείμενο περιλαμβάνει σημαντικές βιβλιογραφικές αναφορές γύρω από την εκκλησιολογία της Ορθοδόξου παραδόσεως σχετικά με το συστατικό στοιχείο της Εκκλησίας που είναι η θεία Ευχαριστία, αναδεικνύει την οντολογική σχέση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού με τα βαπτισμένα μέλη του εκκλησιαστικού σώματος και απαντά σε προκλητικά ερωτήματα για τον τρόπο τελέσεως του μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας μέσα στο πιεστικό πλαίσιο που δημιούργησε η νόσος του κορωνοιού και οι επιπτώσεις της. Διαφαίνεται επίσης η ξεκάθαρη θεολογική προσέγγιση τόσο του ιερού Χρυσοστόμου, όσο και του Μ. Αθανασίου, κατά την οποία οι πιστοί, προσερχόμενοι στο ποτήριον της ζωής εγκεντρίζονται με το αναληφθέν ιστορικό σώμα του Ιησού Χριστού, γίνονται δηλαδή σύσσωμοι και σύναιμοι με τον σαρκωθέντα Υιό και Λόγο του Θεού, σύμφωνα με την διατύπωση και του αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας.

Αδιαμφισβήτητα, έγινε πολύς λόγος, επήλθε μεγάλη κρίση, δοκιμάσθηκαν οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, διεφάνησαν τα θεολογικά προβλήματα και κυρίως αναδείχθηκαν οι ευθύνες ημών των ποιμένων απέναντι στα κενά κατηχήσεως και εμπειρικής γνώσεως του μυστηρίου της Εκκλησίας από τον λαό μας. Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη να γνωρίζουμε όλοι μας, και κυρίως πρώτα εμείς οι ποιμένες, τι εστίν η Εκκλησία, η αγιαστική δηλαδή χάρις του Αγίου Πνεύματος, τα ορατά σημεία Αυτής, που είναι τα θεοσύστατα μυστήρια της Εκκλησίας και τέλος την ποιμαντική διάσταση όλων των ανωτέρω. Άλλωστε, οι προκλήσεις και οι συγκυρίες της εποχής μας θυμίζουν έντονα τα πρώτα βήματα των Αποστόλων μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, όπως περιγράφονται στο βιβλίο των Πράξεων. Ο ίδιος φόβος κυριαρχεί στις ζωές μας, η ίδια ανασφάλεια καταπνίγει τις ψυχές μας.

Ευχαριστώ ολόψυχα τον αγαπητό συνεργάτη μου κ. Αδάμη για την προσφορά και τον κόπο του και σας προτρέπω να αναλογισθούμε όλοι τις ευθύνες μας. Η Εκκλησία είναι το μοναδικό καταφύγιο σωτηρίας. Είναι ο κατεξοχήν χώρος αγάπης, ειρήνης και βεβαιότητος για την Βασιλεία των Ουρανών. Μην περιμένουμε από αλλότριους χώρους την δικαίωση. Ας ζητήσουμε την βοήθεια του Θεού και όλα θα μπούν στην σωστή πορεία για την επουράνια Βασιλεία Του. Ας λάβουμε την δύναμη που χρειαζόμασθε από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας, από το φως της Αναστάσεως Του, από την υπόσχεσή Του πως δεν θα μας αφήσει ορφανούς: «Εάν αγαπάτέ με, τας εντολάς τας εμάς τηρήσατε, και εγώ ερωτήσω τον πατέρα και άλλον παράκλητον δώσει υμίν, ίνα μένη μεθ᾿ υμών εις τον αιώνα, το Πνεύμα της αληθείας, ο ο κόσμος ου δύναται λαβείν, ότι ου θεωρεί αυτό ουδέ γινώσκει αυτό· υμείς δε γινώσκετε αυτό, ότι παρ᾿ υμίν μένει και εν υμίν έσται. ουκ αφήσω υμάς ορφανούς· έρχομαι προς υμάς» (Ιω. 14, 15-18).

Εμείς, καίτοι αναξίως συνεχίζουμε την πορεία αυτή των Αποστόλων, ανήκουμε στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Οφείλουμε λοιπόν να ανατρέξουμε στην μακραίωνη αυτή δισχιλιετή εμπειρία της αγιαστικής πορείας της Εκκλησίας μας για να βρούμε όλες τις απαντήσεις. Αρκεί μόνο να εμπιστευθούμε και να πιστέψουμε ολοκληρωτικά στον Υιό και Λόγο του Θεού.

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων