27/02/2021 27/02/2021 Σαν σήμερα, στις 27 Φεβρουαρίου του 2011 εκτυλίχθηκαν ιστορικές στιγμές  στον Άγιο Κοσμά Νέας Φιλαδελφείας, όπου με Πατριαρχική εντολή είχαν μεταφερθεί μετά την εκταφή τους από το Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών τα ιερά Λείψανα του εξόριστου Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ΄(1859-1930). Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης προσφέρει την αναίμακτο Θυσία και προεξάρχει του ιερού μνημοσύνου. Κλήρος, Αρχές...
27 Φεβρουαρίου, 2021 - 17:50
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2021 - 17:35

Τα Ιερά Λείψανα του μακαριστού Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ’

Διαδώστε:
Τα Ιερά Λείψανα του μακαριστού Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ’

Σαν σήμερα, στις 27 Φεβρουαρίου του 2011 εκτυλίχθηκαν ιστορικές στιγμές  στον Άγιο Κοσμά Νέας Φιλαδελφείας, όπου με Πατριαρχική εντολή είχαν μεταφερθεί μετά την εκταφή τους από το Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών τα ιερά Λείψανα του εξόριστου Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ΄(1859-1930).

Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης προσφέρει την αναίμακτο Θυσία και προεξάρχει του ιερού μνημοσύνου.

Κλήρος, Αρχές και Λαός αποδίδουν τις πρέπουσες τιμές στον Γέροντα Πρόσφυγα Πατριάρχη που διάλεξε για κατοικία του την Ν. Φιλαδέλφεια και τον αποχαιρετούν, την επομένη αρχίζει το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής στο Φανάρι και από εκεί στο Πατριαρχικό Κοιμητήριο του Μπαλουκλή, όπου αναπαύεται δίπλα σε Προκατόχους και Διαδόχους του Πατριάρχες ευλογώντας μαζί τους την πονεμένη Ρωμιοσύνη.

Ο μακαριστός εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης στις 17 Δεκεμβρίου 1924. Στις 30 Ιανουαρίου 1925 οι Τουρκικές αρχές τον απέλασαν από την Τουρκία θεωρώντας τον ανταλλάξιμο. Εγκαταστάθηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και διέμενε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Στις 22 Μαΐου 1925 υπέβαλε την παραίτησή του από τον Πατριαρχικό θρόνο. Μετά από εξάμηνη παραμονή στη Θεσσαλονίκη διέμεινε για ένα διάστημα στη Χαλκίδα και εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. Εκοιμήθη στην Νέα Φιλαδέλφεια στις 28 Νοεμβρίου 1930. Ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Το 2011 τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκαν στο Νεκροταφείο της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή δίπλα στους τάφους των υπολοίπων Πατριαρχών.

Πηγή: Χρονολόγιο fb π. Τιμόθεου Ηλιάκη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων