05/11/2022 05/11/2022 Η πρώτη Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς Νέας Σμύρνης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα του Ιερού Ιδρυματικού Ναού του Αγίου Ανδρέου Νέας Σμύρνης. Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Σιάφης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής με θέμα: «Η ιερωσύνη στις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού»....
05 Νοεμβρίου, 2022 - 19:31
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2022 - 19:34

Πρώτη Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης

Διαδώστε:
Πρώτη Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης

Η πρώτη Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς Νέας Σμύρνης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα του Ιερού Ιδρυματικού Ναού του Αγίου Ανδρέου Νέας Σμύρνης.

Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Σιάφης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής με θέμα: «Η ιερωσύνη στις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού».

Την αρχική αυτή Σύναξη άνοιξε με την προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, λέγοντας ότι δύο λέξεις – συστάσεις του Αποστόλου Παύλου έχουν ιδιαίτερη πνευματική βαρύτητα. Η πρώτη είναι το «αναζωπυρείν το χάρισμα του Θεού». Ο Απόστολος απευθυνόμενος στον μαθητή του Τιμόθεο τον καλεί να ανανεώνει το χάρισμα του Θεού, το οποίο έλαβε κατά τη χειροτονία του (Β’ Τιμ. 1,6). Η αποστολική προτροπή αφορά όλους εμάς τους κληρικούς.

«Η δεύτερη είναι η ανάγκη συνεχούς καταρτίσεως όλων μας κληρικών και λαικών (Εφεσ. 4,12· Β’ Κορ. 13,9). Τον σκοπό αυτό υπηρέτησαν τα ιερατικά σεμινάρια που οργανώσαμε κάθε χρόνο κατά τη διαρρεύσασα εικοσαετία της αρχιερατείας μας. Με τη χάρη του Θεού συνεχίζουμε. Κατά την εφετινή περίοδο (Νοέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023) αποφασίσαμε στις συνάξεις να μετέχουν οι νεώτεροι κληρικοί – εφημέριοι της Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι θα μας παρουσιάζουν την ιερατική σκέψη και τους ποιμαντικούς προβληματισμούς, κυρίως συγχρόνων συγγραφέων που διαπραγματεύονται ανάλογα θέματα. Έτσι, θα δίδεται η αφορμή γόνιμου προβληματισμού και ανταλλαγής σκέψεων» πρόσθεσε.

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε με την εξής ευχή: «Ευχόμαστε εκτενώς ο Κύριος Ιησούς, ο Μέγας Αρχιερεύς και Αρχιποίμην της Εκκλησίας μας, να ευλογήσει και αυτή την προσπάθεια και να την αναδείξει επωφελή για όλους μας».


Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έδωσε τον λόγο στον π. Εμμανουήλ για να αναπτύξει το θέμα «Η ιερωσύνη στις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού». Η ομιλία επικεντρώθηκε στην οπτική του Αγίου Κοσμά περί ιερωσύνης μέσα από τις Διδαχές του, όπως αυτές έχουν επιστημονικά καταγραφεί και αποδελτιωθεί στο έργο του κ. Ιωάννου Μενούνου «Κοσμά του Αιτωλού Διδαχές και Βιογραφία» από τις εκδόσεις Ακρίτας.

Ειδικότερα, μετά από τον ερανισμό στις Διδαχές του Αγίου, παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν οι θέσεις του αναφορικά με την αξία του ιερατικού αξιώματος, τα καθήκοντα του ιερέα απέναντι στο ποίμνιό του και τον ενδεδειγμένο τρόπο τέλεσης των ιερών ακολουθιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οπτική του για την βιοτή και πολιτεία του ιερέα, καθώς και στην ανάγκη για την διαρκή πνευματική του επαγρύπνηση. Περαιτέρω αναπτύχθηκαν οι διδαχές του Αγίου σε σχέση με τα υπόλοιπα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και ειδικότερα αυτά του Βαπτίσματος, του Γάμου, της Εξομολογήσεως και του Ιερού Ευχελαίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας έγινε προσπάθεια να καταδειχθεί η επικαιρότητα των διδαχών του Αγίου Κοσμά στην εποχή μας, καθώς και ότι η αλήθεια του Ευαγγελίου παραμένει διαχρονική ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών.

Στο τέλος της Ιερατικής Σύναξης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ευχαρίστησε τον ομιλητή και ακολούθησε συζήτηση. Λόγω δε της επετείου συμπληρώσεως μιάς ολόκληρης εικοσαετίας στο κορυφαίο εκκλησιαστικό λειτούργημα του Επισκόπου, ο Σεβασμιώτατος πρόσφερε σε κάθε κληρικό το νέο βιβλίο του «Φως εκ φωτός: Εόρτια ποιμαντικά μηνύματα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων