02/05/2024 04/05/2024 Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως τελέστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2024 η Ακολουθία του Νιπτήρος, όπου κατά το έθος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας «κλίνας τα γόνατα, λεντίω ζωνύμενος» ένιψε τους πόδας των κληρικών. Σύμφωνα με την παράδοση η οποία επικρατεί στη Μητρόπολη, κληρικοί «υποδυόμενοι» τους μαθητές του...
02 Μαΐου, 2024 - 18:09
Τελευταία ενημέρωση: 04/05/2024 - 21:23

Η Ακολουθία του Νιπτήρος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως

Διαδώστε:
Η Ακολουθία του Νιπτήρος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως τελέστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2024 η Ακολουθία του Νιπτήρος, όπου κατά το έθος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας «κλίνας τα γόνατα, λεντίω ζωνύμενος» ένιψε τους πόδας των κληρικών.

Σύμφωνα με την παράδοση η οποία επικρατεί στη Μητρόπολη, κληρικοί «υποδυόμενοι» τους μαθητές του Κυρίου συμμετέχουν στην Ακολουθία του Νιπτήρος δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αποδοχή του πνεύματος της διακονίας που διέπει τη ζωή της Εκκλησίας.

Σε δυο ενότητες ανέπτυξε το θέμα του ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, ο οποίος άρχισε την ομιλία του αναφέροντας ότι παλαιόθεν επικρατούσε στην Ανατολή η συνήθεια της νίψης των ποδών των προσκεκλημένων.

Σύμφωνα με αρχαία Εκκλησιαστική πηγή, ο Χριστός ένιψε πρώτα τους πόδας του προδότη Ιούδα, μετά του αρνητή Πέτρου και στη συνέχεια των υπόλοιπων μαθητών.

Στη δεύτερη ενότητα ο ομιλητής ανέπτυξε ποιμαντικές πρακτικές παρουσιάζοντας με ευκρίνεια τομείς της Εκκλησιαστικής, κοινωνικής , οικογενειακής και εκπαιδευτικής ζωής όπου το διακονικό πνεύμα μπορεί να εμπνεύσει συμπεριφορές φιλάδελφες και ευεργετικές.

Παρόντες στην Ακολουθία ήταν ο Δήμαρχος Νεαπόλεως-Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Βουλευτής κ.Κ.Γκιουλέκας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος πιστών που κατέκλυσε, από νωρίς, τον Ιερό Ναό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων