27/02/2023 27/02/2023 Στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, που τελέστηκε με κατάνυξη και ιεροπρέπεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας το απόγευμα της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2023. Τη διακονία του κηρύγματος είχε ο π. Λουκάς ο Ξενοφωντινός, ο οποίος με λόγο βιωματικό και μεστό οικοδόμησε το λαό του...
27 Φεβρουαρίου, 2023 - 16:05
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2023 - 23:41

Ο π. Λουκάς Ξενοφωντινός στη Νεάπολη για τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως

Διαδώστε:
Ο π. Λουκάς Ξενοφωντινός στη Νεάπολη για τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως

Στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, που τελέστηκε με κατάνυξη και ιεροπρέπεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας το απόγευμα της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2023.

Τη διακονία του κηρύγματος είχε ο π. Λουκάς ο Ξενοφωντινός, ο οποίος με λόγο βιωματικό και μεστό οικοδόμησε το λαό του Θεού. Ο αγιορείτης ομιλητής χαρτογράφησε το πεδίο των πειρασμών, τη δυναμική τους καθώς και την ωφέλεια που προξενούν στον αγωνιζόμενο πιστό.

Οι πειρασμοί και οι μηχανές τους, υπογράμμισε ο Ξενοφωντινός Γέροντας, μας εξασκούν στην υπομονή και για αυτό το λόγο τους ανέχεται ο Θεός.

Ποσών ειδών πειρασμοί υπάρχουν;

1)Πειρασμοί με τους οποίους εξοφλούμε το χρέος μας απέναντι στο Θεό

2)Πειρασμοί που προσπαθούν να ανακόψουν μια καλή προσπάθεια και να την οδηγήσουν σε αποτυχία. Ο Θεός συχνά επιτρέπει εμπόδια, για να μάς προστατέψει από μεγάλες στενοχώριες και επιζήμιες καταστάσεις.

3)Πειρασμοί που δοκιμάζουν την πίστη μας.

4)Πειρασμοί στους οποίους οφείλεται η επιτυχής πορεία και εξέλιξη του ανθρώπου. Πολλές φορές υφιστάμεθα την κακότητα και την συκοφαντία των ανθρώπων. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, αν δείξουμε υπομονή, δίνουμε στο Θεό την ευκαιρία να επιτελέσει στη ζωή μας κάτι πολύ όμορφο.

5)Πειρασμοί οι οποίοι οφείλονται στη δίκη μας κακή προαίρεση.

6)Τέλος, πειρασμοί από ψευδοπροφήτες.»

Ο ομιλητής αποπεράτωσε το λόγο του με την παραίνεση να εμπιστευόμαστε τη φωνή της Εκκλησίας και να κάνουμε υπομονή στους πειρασμούς. Τούς επιτρέπει ο Θεός για να μάς εξαγιάσει και εξαγνίσει.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, κατά την παράδοση της Εκκλησίας οι κληρικοί της Μητροπόλεως ζήτησαν την ευχή του Σεβασμιωτάτου για τη Σαρακοστή.

Παρατίθεται ηχητικό αρχείο με βυζαντινούς ύμνους του Εσπερινού τους οποίους απέδωσε  ο αριστερός χορός του Μητροπολιτικού Ναού:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων