26/03/2022 26/03/2022 Το εσπέρας της Παρασκευής 25 Μαρτίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό επί τη Εορτή της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και εν συνεχεία στην Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Αγίου Νικολάου. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του...
26 Μαρτίου, 2022 - 17:23

Η Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίου Νικολάου

Διαδώστε:
Η Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών  στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίου Νικολάου

Το εσπέρας της Παρασκευής 25 Μαρτίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό επί τη Εορτή της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και εν συνεχεία στην Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Αγίου Νικολάου.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Η Θεοτόκος Μαρία έχει σπουδαία θέση και μεγάλη αξία μέσα στην Εκκλησία, διότι ήταν το πρόσωπο εκείνο που περίμεναν όλες οι γενεές και Αυτή που έδωσε στον Λόγο του Θεού την ανθρώπινη φύση. Έτσι το πρόσωπο της Θεοτόκου συνδέεται στενά με το πρόσωπο του Χριστού.

Η αξία της Παναγίας δεν αναφέρεται μονάχα στις αρετές Της, αλλά κυρίως στον καρπό της κοιλίας Της. Γι’ αυτό η διδασκαλία της Εκκλησίας για την Θεοτόκο συνδέεται στενότατα με την χριστολογία. Όταν κάνουμε λόγο για τον Χριστό, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε Αυτή που Του έδωσε σάρκα και όταν κάνουμε λόγο για την Παναγία, αναφερόμαστε ταυτόχρονα και στον Χριστό, διότι από Αυτόν αντλεί την χάρη και την αξία. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην Ακολουθία των Χαιρετισμών στην οποία η Θεοτόκος υμνείται πάντοτε σε συνδυασμό με το ότι είναι Μητέρα του Χριστού. Έτσι αναφωνεί ο στιχουργός και ο μελωδός: «Χαίρε ότι υπάρχεις Βασιλέως Καθέδρα, χαίρε ότι βαστάζεις τον Βαστάζοντα πάντα».

Δεν υπάρχει λοιπόν ημέρα, δεν υπάρχει στιγμή μέσα στη Λειτουργία και στις λοιπές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας που να μην μνημονεύεται εξαιρέτως η Υπεραγία Θεοτόκος και που να μην επικαλούμαστε ιδιαίτερα εμείς οι χριστιανοί τις πρεσβείες Της, όχι μονάχα στις χαρές αλλά και στις λύπες και στον πόνο. Γιατί Εκείνη πάντα ακούει τα παιδιά Της και έχει τη δύναμη ως Μητέρα του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού να μεταφέρει τα δικά μας αιτήματα προς Εκείνον και με ένα νεύμα Της μόνο να τα πραγματοποιεί όλα».

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων