03/06/2022 03/06/2022 Το εσπέρας της Τετάρτης, 1 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στις πηγές του Αλμυρού, πόλεως Αγίου Νικολάου. Προ του Εσπερινού ανεγνώσθη η Θ΄ Ώρα και απεδόθη η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Αναστάσεως. Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς...
03 Ιουνίου, 2022 - 11:25
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2022 - 11:34

Η εορτή της Αναλήψεως στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Διαδώστε:
Η εορτή της Αναλήψεως στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Το εσπέρας της Τετάρτης, 1 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στις πηγές του Αλμυρού, πόλεως Αγίου Νικολάου. Προ του Εσπερινού ανεγνώσθη η Θ΄ Ώρα και απεδόθη η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Αναστάσεως.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Εορτή της Αναλήψεως σηματοδοτεί το τέλος της επίγειας παρουσίας του Κυρίου μας και την άνοδό Του στον ουρανό, πλησίον του Θεού και Πατρός.

Ο Χριστός όμως δεν επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε πριν τη Σάρκωσή Του, δεν επιστρέφει ως Θεός μόνο. Ανεβάζει τώρα στους ουρανούς την ανθρώπινη φύση και ξαναδίδει στον άνθρωπο εκείνο το οποίο του έλειπε. Ξαναδίδει στον άνθρωπο τη δυνατότητα της συνεχούς κοινωνίας με τον Θεό. Δίδει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να υπερβεί την αμαρτία και τον θάνατο. Δίδει στον άνθρωπο τη δυνατότητα της σωτηρίας, της θεώσεως και της λυτρώσεως. Και αυτή η σωτηρία δεν υπάρχει πλέον ως προσδοκία ή ως επιθυμία, αλλά ως βεβαιότητα. Ψάλλουμε λοιπόν στο Απολυτίκιο της Εορτής: «Βεβαιωθέντων αυτών διά της ευλογίας, ότι Σύ ο Υιός του Θεού, ο Λυτρωτής του Κόσμου».

Επί σαράντα ημέρες ο Αναστημένος Κύριος εμφανίζεται στους Μαθητές Του, συνομιλεί με αυτούς, τρώγει μαζί τους, όχι γιατί το είχε ανάγκη, αλλά για να αποκλείσει κάθε υποψία ότι ήταν όνειρο, φάντασμα ή οπτασία. Επιλύει τις τελευταίες απορίες τους, επιτελεί θαύματα, τους φανερώνει την αγάπη Του, τους καλεί να περιμένουν στα Ιεροσόλυμα έως ότου δεχθούν το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Τους υπόσχεται ότι δεν θα τους αφήσει ορφανούς. Τους δίδει πλέον τη βεβαιότητα ότι όχι μόνο επάτησε τον θάνατο, αλλά ότι προετοιμάζει για τον καθένα την κοινή Βασιλεία».

Παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αγίου Νικολάου κ.κ. Θωμάς Χαριτάκης, Γεώργιος Βάρδας και Κωνσταντίνος Καστελλιανάκης.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, στην ομώνυμη κωμόπολη της επαρχίας Χερσονήσου.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε στο κήρυγμα του Θείου Λόγου προς το ευσεβές εκκλησίασμα: «Η Ανάληψη, αγαπητοί μου αδελφοί, φανερώνει όχι μόνο ότι θα αναστηθούμε, αλλά και ότι θα ζήσουμε σε κοινωνία με τον Θεό. Γιατί το νόημα της υπάρξεώς μας δεν είναι απλώς να ζήσουμε αιώνια, αλλά και μαζί με τον Θεό, να ζήσουμε μέσα στην Εκκλησία και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο αν το ξεκινήσουμε από την παρούσα ζωή.

Ο Κύριός μας επισφραγίζει την Ανάσταση με τη Διδασκαλία Του, τις υποσχέσεις Του με την Ανάληψή Του. Συνοδευόμενος από τους Αγγέλους, εν νεφέλη φωτεινή, αναλαμβάνεται εις τους ουρανούς. Δείχνει στους Μαθητές Του αλλά και σε κάθε χριστιανό ότι τα πάντα για Αυτόν είναι δυνατά. Το επίγειο έργο του το τελείωσε και το αφήνει τώρα ως παρακαταθήκη στους Μαθητές αλλά και σε όλους εμάς που πιστεύουμε σε Αυτόν.

Ο Χριστός, σεβόμενος την ελευθερία του ανθρώπου, περιμένει από εμάς να έλθουμε σε κοινωνία και σχέση μαζί Του. Έχει δώσει στον καθένα τη δυνατότητα να νικήσει την φύση του και να ανέβει πνευματικά εις ύψος νοητόν. Μας έχει δώσει τη δυνατότητα να αφήσουμε την όποια προσκόλληση στην καθημερινότητα της παρούσας ζωής για να ζήσουμε και την δική μας ανάληψη κοντά Του».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων