18/01/2022 18/01/2022 Στον Ιερό Αναλήψεως του Σωτήρος, Αναλήψεως Πεδιάδος, ιερούργησε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, ο οποίος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από τον Ευαγγελιστή Λουκά, που αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών: «Καθώς έφθανε ο Διδάσκαλος Ιησούς Χριστός σε κάποιο χωριό, Τον...
18 Ιανουαρίου, 2022 - 17:24
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2022 - 16:59

Κυριακή των Δέκα Λεπρών: Με πίστη και ευγνωμοσύνη προς τον Θεό οφείλουμε να πορευόμαστε για τη σωτηρία σώματος και ψυχής

Διαδώστε:
Κυριακή των Δέκα Λεπρών: Με πίστη και ευγνωμοσύνη προς τον Θεό οφείλουμε να πορευόμαστε για τη σωτηρία σώματος και ψυχής

Στον Ιερό Αναλήψεως του Σωτήρος, Αναλήψεως Πεδιάδος, ιερούργησε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, ο οποίος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από τον Ευαγγελιστή Λουκά, που αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών: «Καθώς έφθανε ο Διδάσκαλος Ιησούς Χριστός σε κάποιο χωριό, Τον προϋπάντησαν δέκα λεπροί, οι οποίοι Τον παρακαλούν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους να τους θεραπεύσει. Και ο Χριστός τούς λέγει: «Πηγαίνετε στους ιερείς να δείξετε τα σώματά σας», διότι οι ιερείς ήταν εκείνοι οι οποίοι πιστοποιούσαν την υγεία του σώματος σε τέτοιες περιπτώσεις και έδιναν το πιστοποιητικό της ελευθέρας κινήσεως. Εκείνοι πιστεύουν στον Χριστό και κάνουν ακριβώς εκείνο που τους λέγει. Και εκτελώντας την εντολή Του, ευρισκόμενοι καθ’ οδόν προς τους ιερείς, γίνονται καλά και καθαρίζονται από την λέπρα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η Πίστη είναι εκείνη η οποία κάνει τα θαύματα και μας χαρίζει τα πάντα. Γιατί «πιστεύω» σημαίνει «εμπιστεύομαι». Αν πιστεύουμε στον Θεό, σημαίνει ότι τον εμπιστευόμαστε και όπως ο Πατέρας μας, έτσι και Εκείνος έρχεται να θεραπεύσει και να μας χαρίσει την υγεία σώματος και ψυχής. Το έχει άλλωστε αποδείξει πολλές φορές και η μεγαλύτερη απόδειξη, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι ότι έστειλε τον Υιό Του τον Μονογενή στη γη, ο αληθινός Θεός καταδέχτηκε να γίνει άνθρωπος για τη δική μας σωτηρία, που απωλέσαμε με την παρακοή και την αμαρτία μας. Η Πίστη λοιπόν είναι το θεμελιώδες στοιχείο που αποκαθιστά την επικοινωνία μας με τον Θεό, ώστε να αποκτήσουμε και πάλι την δυνατότητα να κερδίσουμε τον Παράδεισο.

Θα πρέπει όμως να προσέξουμε και το άλλο δίδαγμα που μας δίδει η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Όταν έγιναν καλά οι δέκα λεπροί, δεν επέστρεψαν και οι δέκα για να ευχαριστήσουν τον Κύριό μας για την ευεργεσία Του, αλλά επέστρεψε μόνο ο ένας από αυτούς. Μάλιστα, όπως ακούσαμε στο Ευαγγέλιο, αυτός ήταν Σαμαρείτης, ήταν δηλαδή από εκείνους που δεν είχαν καμία επικοινωνία με τους Ιουδαίους και είχαν συμπλέξει στη ζωή τους, ακόμη και στην πατρίδα τους, πολλά ξένα και ειδωλολατρικά στοιχεία.

Όταν έχουμε την ανάγκη, την ασθένεια, το οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε θυμόμαστε τον Χριστό. Αυτό το κάνουμε όλοι –μηδενός εξαιρουμένου. Όταν προστρέχουμε στην Εκκλησία, τότε επικαλούμαστε τους Αγίους και δίδουμε τα πάντα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Και όταν δει την ταπείνωσή μας ο Κύριός μας και ικανοποιήσει το αίτημά μας, τότε πολλές φορές ξεχνούμε την ευεργεσία και συμπεριφερόμαστε αχάριστα. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε με ευγνωμοσύνη να απευθυνόμαστε στον Κύριο, τον Πλάστη και Δημιουργό μας και η καλύτερη προσευχή είναι η προσευχή της δοξολογίας και της ευχαριστίας και όχι της παρακλήσεως και των αιτημάτων».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Πίστη και ευγνωμοσύνη λοιπόν μας διδάσκουν οι δέκα λεπροί και κυρίως ο Σαμαρείτης λεπρός, ο οποίος δεν κέρδισε μονάχα την υγεία του σώματος, αλλά και την υγεία της ψυχής. Γιατί όταν επέστρεψε και ευχαρίστησε τον Κύριο και προσέπεσε στους πόδας Του, ο Χριστός του απάντησε: «Η Πίστη σου σε έσωσε». Ο Χριστός λοιπόν αναγνώρισε την Πίστη του και δεν του χάρισε μόνο την σωματική υγεία, αλλά και μία θέση στην Βασιλεία των Ουρανών.

Ας βάλουμε λοιπόν ένα στόχο στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς: να κερδίσουμε και εμείς τον Παράδεισο. Και θα τον κερδίσουμε όταν έχουμε ακλόνητη Πίστη προς τον Κύριό μας και όταν διαρκώς προσπίπτουμε στους πόδας Του, εκφράζοντάς Του την ευγνωμοσύνη μας για τις σωτηριώδεις προσπάθειες που έχει κάνει για όλους μας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων