28/03/2022 28/03/2022 Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου, όπου κατά την καθιερωμένη τάξη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε η τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος την Κυριακή 27 Μαρτίου (Γ΄ Νηστειών), με πλήθος πιστών να ασπάζονται τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμα...
28 Μαρτίου, 2022 - 12:50

«Ο Σταυρός του Κυρίου υψώνεται στο μέσο της Νηστείας ως σύμβολο της αγάπης και της καρτερικότητάς Του»

Διαδώστε:
«Ο Σταυρός του Κυρίου υψώνεται στο μέσο της Νηστείας ως σύμβολο της αγάπης και της καρτερικότητάς Του»

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου, όπου κατά την καθιερωμένη τάξη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε η τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος την Κυριακή 27 Μαρτίου (Γ΄ Νηστειών), με πλήθος πιστών να ασπάζονται τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμα του Θείου Λόγου προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Φθάσαμε, αγαπητοί μου αδελφοί, στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και υψώνεται εν τω μέσω της Εκκλησίας σαν ευσκιόφυλλο δέντρο ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου μας, για να μας σκεπάσει, για να μας αναψύξει, για να μας χαριτώσει, έτσι ώστε να διανύσουμε το υπόλοιπο στάδιο της Νηστείας.

Το Ευαγγέλιο επιμένει σταθερά να διακηρύσσει το λόγο του Χριστού: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι». Η αυταπάρνηση και η με υπομονή και ελπίδα άρση του σταυρού φανερώνει την αυθεντικότητα της κλήσης και του προορισμού μας, φανερώνει το σκοπό της ύπαρξής μας στη γη και οδηγεί τον πιστό στην εν Χριστώ υπέρβαση του μαρτυρίου του.

Το κήρυγμα του Σταυρού επισημαίνει ότι όποιος θέλει να σώσει την ψυχή του πρέπει να τη χάσει, ενώ όποιος χάσει τη ζωή του χάριν του Χριστού και του Ευαγγελίου, θα τη σώσει. Εδώ βρίσκεται ο δρόμος που διάλεξε ο Θεός για να έρθει κοντά στους ανθρώπους και για να έλθουν οι άνθρωποι κοντά στον Θεό. Είναι ένας δρόμος που μας προκαλεί να εμπιστευθούμε την αλήθεια που ο Θεός μας αποκάλυψε.

Ο λόγος του Σταυρού μάς αποκαλύπτει έναν δρόμο σκληρό, επίπονο και οδυνηρό, που όμως το τέρμα του είναι λυτρωτικό, διότι ο πόνος του Σταυρού φωτίζεται πάντοτε από τη χαρά της Ανάστασης. Ένας σταυρός χωρίς ανάσταση αποτελεί αποτυχία και τραγωδία, ενώ μια ανάσταση χωρίς σταυρό είναι μια νίκη χωρίς βαρύτητα και αξία.

Ο σταυρός και η ανάσταση είναι αλληλένδετα όχι μόνο στο μυστήριο της σωτηρίας μας, αλλά και στον αγώνα και στη ζωή του πιστού. Γι’ αυτό η θεληματική άρση του σταυρού είναι πηγή δύναμης που μεταμορφώνει τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής. Είναι πηγή δύναμης που φωτίζει τα αδιέξοδα και τα σκοτάδια που συχνά μας φοβίζουν, που μας απελευθερώνει από τις πλάνες και τα είδωλα που μας αιχμαλωτίζουν και μας θεραπεύει από τα πάθη και τις αδυναμίες που μας ταλαιπωρούν και μας βασανίζουν».

Περαίνοντας την ομιλία του τόνισε: «Ο σταυρός δεν είναι μόνο το σημαντικότερο και χαρακτηριστικότερο σύμβολο του χριστιανού. Δεν είναι μόνο η έκφραση του αγώνα και της νίκης, της θυσίας και της δόξας, της ζωής και της σωτηρίας. Ο σταυρός είναι η καθημερινή απάντηση του Θεού στην τραγωδία και την απόγνωση του αμαρτάνοντος ανθρώπου. Είναι το θαύμα της αγάπης του Θεού που μας περιμένει καρτερικά για να μας σώσει».

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος διένειμε προς ευλογία και καθαγιασμό των πιστών τις παραδοσιακές ροδαρές.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων