03/06/2022 03/06/2022 Πανηγυρικά εορτάστηκε, για πρώτη φορά μετά την αναγραφή του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας, η μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Δέρκων Γρηγορίου εκ Ζουμπάτων Πατρών.  Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο ναός του Αγίου Ανδρέα Πατρών με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο να ευχαριστεί τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, την Ιερά Σύνοδο της...
03 Ιουνίου, 2022 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2022 - 14:51

Η θυσία του Γρηγορίου Δέρκων αφύπνιση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας – Πρώτος εορτασμός του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα

Διαδώστε:
Η θυσία του Γρηγορίου Δέρκων αφύπνιση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας – Πρώτος εορτασμός του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα

Πανηγυρικά εορτάστηκε, για πρώτη φορά μετά την αναγραφή του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας, η μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Δέρκων Γρηγορίου εκ Ζουμπάτων Πατρών. 

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο ναός του Αγίου Ανδρέα Πατρών με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο να ευχαριστεί τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την αρμοδία Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων για την ομόθυμη απόφαση περί της αγιοκατατάξεως του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Δέρκων Γρηγορίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2021 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου με την υπ’ αριθμ. 3046/15.7.2021 Εγκύκλιό της αποφάσισε να αναγράψει στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας τους Εθνοϊερομάρτυρες Μητροπολίτες Αγχιάλου Ευγένιο, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, Δέρκων Γρηγόριο, Εφέσου Διονύσιο, Αδριανουπόλεως Δωρόθεο, Νικομηδείας Αθανάσιο και Τυρνόβου Ιωαννίκιο. Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση των Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Λευκάδος κ. Θεοφίλου και Χίου κ. Μάρκου και εισήγηση της Επιτροπής Νομοκανονικών και Δογματικών Ζητημάτων. Οι μαρτυρήσαντες Αρχιερείς ήταν στην Κωνσταντινούπολη όταν με την έναρξη της Επανάστασης του 1821 ξέσπασε εκεί ο διωγμός σε βάρος των Ελλήνων. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν την ίδια ημέρα με τον Εθνοϊερομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, και, όπως Εκείνος, απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους.

Η θυσία του Αγίου δρα αφυπνιστικά έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας

«Η θυσία του Γρηγορίου Δέρκων δρα αφυπνιστικά για μας και μάλιστα έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Ελληνικό να είναι ενωμένος σαν γροθιά. “Η Εκκλησία ήταν, είναι και θα παραμένει η μάνα η φιλόστοργη αυτού του Λαού, που μάτωσε, που θυσιάστηκε χίλιες φορές και μύριες αναστήθηκε, για να ζήσουν τα παιδιά της την Ανάσταση”, τόνισε και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: “Όλοι οι Έλληνες, αυτόν το καιρό και βέβαια πάντοτε, πρέπει να είμαστε μια ψυχή και μια γροθιά όπως θα έλεγε με δικά του λόγια ο Θρυλικός Γέρος του Μωρηά, στους Μαθητές στην Πνύκα. Πιστεύω ακράδαντα ότι είμαστε όλοι οι Έλληνες αποφασισμένοι, να διαφυλάξωμε τα σύνορα της Πατρίδος μας, έναντι της προκλητικής και ανιστορήτου στάσεως της γείτονος χώρας Τουρκίας, η οποία ούτε την παράδοση σέβεται, ούτε τα Μνημεία που τα σεβάστηκαν οι αιώνες, ως συμβαίνει με την «Αγία Σοφία» ούτε και τις διεθνείς συνθήκες υπολογίζει. Και τα σύνορά μας, ως έχομε χρέος θα διαφυλάξωμε επί τιμή αίματος εάν χρειαστή και προσκυνηταί με τον νού και την καρδιά μας, θα μεταφερώμεθα και θα γονατίζωμε στις αλησμόνητες πατρίδες, που είναι σπαρμένες με άγια κόκκαλα μαρτυρικώς τελειωθέντων Χριστιανών Κληρικών και Λαικών, στην Βασιλεύουσα, στον Πόντο, στην Μικρασία και όπου αλλού. Εξ’ άλλου εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή”.

Δείτε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου: 

Ολόκληρη μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ

Με τον Μητροπολίτη Πατρών συλλειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ενώ, στην Θεία Λειτουργία προσήλθαν και εκκλησιάστηκαν όλοι οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και πλήθος κόσμου, ως και Αντιπροσωπείες τοπικών Πατριωτικών Συλλόγων με τις εθνικές ενδυμασίες και τα λάβαρα των Συλλόγων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προχείρισε Οικονόμο τον πρώην Εφημέριο Ζουμπάτας- Μοίρα π. Νικόλαο Βγενόπουλο, ενώ τον νυν Εφημέριο π. Αλέξιο Γιαννακόπουλο, προεχείρισε Οικονόμον ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, τη παρακλήσει του Σεβασμιωτάτου.

Παρέστησαν οι Βουλευτές, κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο Βοηθός Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, κ. Πέτρος Ρηγάτος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Μοίρα-Ζουμπάτας κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και άλλοι Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων.

Η δράση του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων

Ο Γρηγόριος έδρασε ως Έλληνας φλογερός Αρχιερεύς κατά την διάρκεια της πικρής τουρκικής σκλαβιάς, ως Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας, διαδεχθείς τον Εθνοϊερομάρτυρα επίσης Ανανία, είτα ως Μητροπολίτης Βιδύνης και τέλος ως Μητροπολίτης Δέρκων, πλησίον της Κωνσταντινουπόλεως. Οργάνωσε στην Πελοπόννησο τους Κλέφτες, φυλακίστηκε στην Τρίπολη, αφέθη κάποια στιγμή ελεύθερος για να δραπετεύσει μετά από απόπειρα της δευτέρας συλλήψεώς του και να καταστεί Μητροπολίτης Βιδύνης. Στο Βιδύνιο, κατέστησε φίλο του τον Πασβάνογλου, ο οποίος επανάστησε εναντίον του Σουλτάνου. Κυνηγημένος και πάλι από τους Τούρκους έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, κατασταθείς υπό του Πατριάρχου Καλλινίκου Ε’, Μητροπολίτης Δέρκων, όπου ανέπτυξε πλουσιοτάτη δράση γενόμενος άμεσος συνεργάτης τριών Πατριαρχών, κυρίως του Αγίου Γρηγορίου του Ε’. Ενδιαφέρθηκε για τον Κλήρο, για την παιδεία, αναδιοργάνωσε την Μεγάλη του Γένους Σχολή, ήτο μέλος της Φιλικής Εταιρείας και γνώστης πολλών γλωσσών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Πατρών: «Επίκαιρη η φωνή του Γρηγορίου Δέρκων έναντι των προκλητικών γειτόνων μας»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων