03/06/2022 03/06/2022 Ο πρώτος πανηγυρικός Εσπερινός του εορτασμού της ιεράς μνήμης του Αγίου ενδόξου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, του εκ Ζουμπάτας Πατρών, τελέσθηκε χθες το απόγευμα.  Ο Εθνοϊερομάρτυς Γρηγόριος, απηγχονίσθη υπό των Τούρκων στις 3 Ιουνίου 1821, μπροστά στο Επισκοπείο, στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως. Κατετάγη εις τας δέλτους των Αγίων, υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την...
03 Ιουνίου, 2022 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2022 - 11:17

Πατρών: «Επίκαιρη η φωνή του Γρηγορίου Δέρκων έναντι των προκλητικών γειτόνων μας»

Διαδώστε:
Πατρών: «Επίκαιρη η φωνή του Γρηγορίου Δέρκων έναντι των προκλητικών γειτόνων μας»

Ο πρώτος πανηγυρικός Εσπερινός του εορτασμού της ιεράς μνήμης του Αγίου ενδόξου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, του εκ Ζουμπάτας Πατρών, τελέσθηκε χθες το απόγευμα. 

Ο Εθνοϊερομάρτυς Γρηγόριος, απηγχονίσθη υπό των Τούρκων στις 3 Ιουνίου 1821, μπροστά στο Επισκοπείο, στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως. Κατετάγη εις τας δέλτους των Αγίων, υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την συμπλήρωση των 200 ετών από της Επαναστάσεως του 1821, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, όπως συνέβη και με άλλους Αρχιερείς για την αγιοκατάταξη και άλλων ιερών σφαγίων κατά την διάρκεια της πικράς δουλείας, κατά τόπους. Για τον πρώτο εορτασμό του Αγίου ο Σεβασμιώτατος μίλησε χθες αποκλειστικά στο ope.gr και τον δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη. Μπορείτε ΕΔΩ να ακούσετε τα όσα ανέφερε. 

Στον Εσπερινό συγχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ενώ συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς της πόλεως των Πατρών, πολλοί πατριωτικοί Σύλλογοι με τα λάβαρά τους και τις εθνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, η εκ Ζουμπάτας Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Τογιοπούλου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα- Ζουμπάτας κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και πλήθος πιστών.

Επίκαιρη παρά ποτέ η φωνή του Εθνοϊερομάρτυρα

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη θαυμαστή και ηρωική ζωή του Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου και τόνισε ότι ο σημερινός πρώτος εορτασμός του καθίσταται επίκαιρος παρά ποτέ, αφού η προκλητικότητα της γείτονος χώρας με τις αμετροεπείς δηλώσεις των ταγών της, την βεβήλωση μνημείων παγκοσμίου σημασίας και εμβελείας, ως συμβαίνει με την «Αγία Σοφία» και την αγνόηση των διεθνών συμφωνιών, ξεπέρασε τα όρια.

Το σφρίγος του Γρηγορίου εμπνέει, η μάλλον πρέπει να εμπνέει και μας σήμερα, Κληρικούς και Λαϊκούς, ώστε μέσα από την ιστορία και τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν στο διάβα του χρόνου, της θυσίες των προγόνων μας και τις διεθνείς συνθήκες, να υψώνουμε την δικαία φωνή μας, για την διαφύλαξη των πνευματικών και γεωγραφικών μας συνόρων, όπως χαράχθηκαν με τα αίματα των Αγίων και μαρτύρων προγόνων μας.

Η δράση του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων

Ο Γρηγόριος έδρασε ως Έλληνας φλογερός Αρχιερεύς κατά την διάρκεια της πικρής τουρκικής σκλαβιάς, ως Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας, διαδεχθείς τον Εθνοϊερομάρτυρα επίσης Ανανία, είτα ως Μητροπολίτης Βιδύνης και τέλος ως Μητροπολίτης Δέρκων, πλησίον της Κωνσταντινουπόλεως. Οργάνωσε στην Πελοπόννησο τους Κλέφτες, φυλακίστηκε στην Τρίπολη, αφέθη κάποια στιγμή ελεύθερος για να δραπετεύσει μετά από απόπειρα της δευτέρας συλλήψεώς του και να καταστεί Μητροπολίτης Βιδύνης. Στο Βιδύνιο, κατέστησε φίλο του τον Πασβάνογλου, ο οποίος επανάστησε εναντίον του Σουλτάνου. Κυνηγημένος και πάλι από τους Τούρκους έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, κατασταθείς υπό του Πατριάρχου Καλλινίκου Ε’, Μητροπολίτης Δέρκων, όπου ανέπτυξε πλουσιοτάτη δράση γενόμενος άμεσος συνεργάτης τριών Πατριαρχών, κυρίως του Αγίου Γρηγορίου του Ε’. Ενδιαφέρθηκε για τον Κλήρο, για την παιδεία, αναδιοργάνωσε την Μεγάλη του Γένους Σχολή, ήτο μέλος της Φιλικής Εταιρείας και γνώστης πολλών γλωσσών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων