25/03/2022 25/03/2022 Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη των Πατρών, όπου διαδραματίστηκαν συγκλονιστικά γεγονότα κατά την διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821, με πρωτεργάτη τον Εθνεγέρτη Παλαιών Πατρών Γερμανό. Της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Πατρών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου....
25 Μαρτίου, 2022 - 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2022 - 15:01

Η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου στην Πάτρα

Διαδώστε:
Η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου στην Πάτρα

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη των Πατρών, όπου διαδραματίστηκαν συγκλονιστικά γεγονότα κατά την διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821, με πρωτεργάτη τον Εθνεγέρτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Πατρών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θεολογικό μήνυμα της Εορτής και διά την εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Αειπαρθένου Σάρκωσιν του Υιού και Λόγου του Θεού και την ελευθερίαν του ανθρωπίνου Γένους από τα δεσμά της αρχαίας αράς, μίλησε και για την μεγάλη, την μεγίστη υπόθεση της ελευθερίας της Ελλάδος, από τον Τουρκικό ζυγό, μέσα από αγώνες και θυσίες , όλων των Ελλήνων, τους οποίους ένωσε η ίδια πίστη στο Θεό, η Ορθόδοξη δηλ. πίστη, η ίδια γλώσσα, η ίδια πνευματική καταγωγή, η ίδια ρίζα, η ίδια παράδοση.

 

 

Με έμφαση αναφέρθηκε στο ρόλο και στις θυσίες της Εκκλησίας, η οποία από την αρχή πρωτοστάτησε στους αγώνες για την Ελευθερία, από τους κατά καιρούς Οικουμενικούς Πατριάρχες, μέχρι και τον τελευταίο Καλόγερο σε όποιαν άκρη της Ελληνικής Πατρίδος.

Εμνημόνευσε των δέκα (10) Πατριαρχών, των εκατό (100) Αρχιερέων μεταξύ των οποίων είναι και οι Εθνομάρτυρες Μητροπολίτες Πατρών, Νεόφυτος (+1466), Γερμανός ο Α’ (+1572) και Παρθένιος ο Ε’ (+1570) και των έξι (6000) χιλιάδων και πλέον λοιπών Κληρικών, οι οποίοι μαρτυρικώς ετελειώθησαν υπό των Τούρκων, αγωνιζόμενοι υπέρ της Ελευθερίας της Ορθοδόξου Πατρίδος μας.

Μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε μαρτυρίες για αυτούς τους αγώνες και την προσφορά της Εκκλησίας στον ιερό υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγώνα, όπως:

α) «Πρώτος ο Κλήρος εφάνη εις τον αγώνα με τον Σταυρόν και με την σπάθην εις τας χείρας διά να σώση το πλανημένον ποίμνιον και να οδηγήση αυτό εις την ελευθερίαν του, φυσικώς, πολιτικώς, θρησκευτικώς, αυτός εφύλαξε τα γράμματα και την γλώσσαν». (Φώτιος Χρυσανθακόπουλος η Φωτάκος αγωνιστής 1821, υπασπιστής του Κολοκοτρώνη)

β) «Οι Τούρκοι στην Αθήνα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν παπάδες γιατί όπως διαδίδεται οι παπάδες είναι οι αργηγοί των Επαναστάσεων». (Ντομένικο Οριγκόνο, Πρόξενος Ολλανδίας).

γ) «Την Επανάστασιν εκίνησαν και ενεψύχωσαν οι Κληρικοί άνευ των οποίων, ο Λαός δεν ήθελε κινηθή». (Εμμανουήλ Ξάνθος).

 

 

Ιδιαιτέρως στάθηκε στην εμβληματική, ηρωική, αγωνιστική, ανεπανάληπτη μορφή και προσωπικότητα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ο οποίος αποτελεί το καύχημα και κλέος της Πάτρας και της Ελλάδος συμπάσης. Αγωνίστηκε για την ενότητα των Ελλήνων, για την εμψύχωση των πολεμιστών, ευλόγησε την απαρχή του αγώνος στην Αγία Λαύρα, υψώνοντας το Λάβαρο της Επαναστάσεως και στη συνέχεια ύψωσε τον Σταυρό και τη Σημαία στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου Πατρών, ορκίζοντας τους Αγωνιστάς για την Ελευθερία της Ελλάδος. Διεκρίθη για το ισχυρό του χαρακτήρος του, την ακατάβλητη δύναμη της ψυχής του και το αγωνιστικό του φρόνημα για τον Χριστό και την Ελλάδα, για τις διπλωματικές του ικανότητες οι οποίες εφάνησαν τόσο με την «Διακήρυξη» στην Αγία Λαύρα, όσο και με το «Μανιφέστο» προς τις ξένες δυνάμεις από την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα (τα οποία και ανέγνωσε ο Σεβασμιώτατος), αλλά και με την διπλωματική οδό που ακολούθησε ευρισκόμενος στην Ιταλία και αγωνιζόμενος υπέρ των δικαίων και του ιερού αγώνος των Ελλήνων για την ελευθερία.

Καυχώμεθα γιατί ο αοίδιμος και λεοντόκαρδος Ιεράρχης, ήτο Ποιμενάρχης των Πατρών και γόνυ κλίνομε ψυχής και σώματος, μπροστά στην ηρωική μορφή του και στους αγώνες του για την Πίστη και την Πατρίδα και τον ανδριάντα του, που δεσπόζει στα Ψηλά Αλώνια των Πατρών, εις διαχρονικήν μαρτυρίαν της προσφοράς του, στεφανώνομε με δάφνινο στεφάνι.

 

 

Ο Σεβασμιώτατος βλέποντας μπροστά του στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας τους μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, ντυμένους με τις τιμημένες εθνικές φορεσιές και κρατώντας την Ελληνική Σημαία αναφέρθηκε με συγκίνηση σ’ αυτά τα παιδιά, αλλά και σε όλα τα παιδιά της Πάτρας και της Ελλάδος, που παρά τις όποιες δυσκολίες κρατάνε γερά στα χέρια τους την Ελληνική Σημαία και το «άγιο φως» της ελληνοχριστιανικής παράδοσης, όπως μας τα παρέδωσαν οι Ήρωες και Μάρτυρες προγονοί μας, Κληρικοί και Λαικοί. Ευχαρίστησε και επήνεσε τον Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών και Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού μας Ναού, κ. Ιωάννη Κόττορο και τους Καθηγητάς για την μεγάλη προσφορά τους στο Εκκλησιαστικό Λύκειο. Στους μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου ευχήθηκε από καρδίας, όπως ήρθανε ντυμένοι με τις εθνικές δοξασμένες φορεσιές στην Εκκλησία κρατώντας την Ελληνική Σημαία και το λάβαρο της ελευθεριάς, έτσι, αν είναι και του Θεού το θέλημα, να’ ρθούνε ντυμένοι με τα δοξασμένα και αιματοποτισμένα άγια ράσα, για να ιερατεύσουν μπροστά στο Άγιο Θυσιαστήριο.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, έψαλαν όλοι τον Εθνικό Ύμνο και με ιερό ενθουσιασμό εφώναξαν το «Ζήτω η Ελλάς».

Μετά την Θεία Λειτουργία ετελέσθη η Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή και ακολούθησε η παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Την Κυβέρνηση εξεπροσώπησε ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής προστασίας.

Ακολουθούν βίντεο από την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Πατρών:

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων