21/08/2019 21/08/2019 Εορτασμοί στο νησί των Λειψών θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 στην εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου επ αφορμή της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η ιστορία της θαυματουργής  εικόνας και τα κρινάκια Από τα χαρακτηριστικά πανηγύρια της Δωδεκανήσου, είναι αυτό της Παναγιάς του Χάρου, στο νησάκι των Λειψών, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή...
21 Αυγούστου, 2019 - 15:18

Η Παναγία του Χάρου και τα κρινάκια που ανθίζουν

Διαδώστε:
Η Παναγία του Χάρου και τα κρινάκια που ανθίζουν

Εορτασμοί στο νησί των Λειψών θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 στην εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου επ αφορμή της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η ιστορία της θαυματουργής  εικόνας και τα κρινάκια

Από τα χαρακτηριστικά πανηγύρια της Δωδεκανήσου, είναι αυτό της Παναγιάς του Χάρου, στο νησάκι των Λειψών, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγιάς.
Η εικόνα της Παναγιάς του Χάρου, πέραν του ό,τι είναι μοναδική θεωρείται και θαυματουργή από τους κατοίκους του νησιού.
Κάθε χρόνο στη γιορτή, ανθίζουν τα μπουκέτα με τα κρινάκια, που είναι τοποθετημένα στην εικόνα, από τις 25 Μαρτίου. Η εικόνα της Παναγιάς του Χάρου, βρίσκεται στο βυζαντινό εκκλησάκι που κτίστηκε στο νησί το 1.600 μ.Χ. από μοναχούς της Πάτμου.
Ο ναός είναι τρισυπόστατος, χτισμένος σε ρυθμό βυζαντινό. Τον διακρίνει ο χαμηλός τρούλος, τα ακανόνιστα τόξα, που γι’ αυτό έχουν μια ασυνήθιστη γοητεία, τα λιγοστά και στενόμακρα παράθυρα, που το φειδωλό φως τους υποβάλλει τον προσκυνητή.
Το διάβα των αιώνων άφησε ανέπαφη την εκκλησία, ενώ ερήμωσε τα γύρω κελιά των μοναχών. Μα σεβάστηκε το ιερό κειμήλιό τους, την πρωτότυπη και θαυματουργική εικόνα της “Παναγίας του Χάρου”.
Πρωτοτυπία στην εικόνα δίνει το γεγονός ότι η Παναγία ιστορείται να κρατά τον Χριστό όχι ως βρέφος, αλλά νεκρό στο Σταυρό του μαρτυρίου. Και επειδή οι έννοιες νεκρός και Χάρος σχετίζονται, η εικόνα, και γενικότερα η εκκλησία, ονομάστηκε “Παναγία του Χάρου”.
Τα ανθισμένα κρινάκια, είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο, όπως τονίζει ο δήμαρχος Λειψών. Ξεκίνησε το 1943, όταν μία νεαρή κάτοικος του νησιού προσέφερε στην Παναγιά ένα μικρό μπουκέτο από άσπρα κρινάκια.
Τα τοποθέτησε στην εικόνα της και αυτά με το πέρασμα των ημερών ξεράθηκαν αλλά τον Ιούλιο του ίδιου έτους άρχισαν να “ζωντανεύουν”, να βγάζουν μπουμπούκια τα οποία ανήμερα της εορτής της εκεί στις 23 του Αυγούστου που έχουμε τα εννιάμερα της Μάνας μας, άνθισαν και γέμισαν ευωδίες.
Από τότε και κάθε χρόνο συμβαίνει το ίδιο, κάθε καλοκαίρι, ξεκινάει το μπουκετάκι που είναι ξεραμένο πάνω στην εικόνα της Παναγιάς να βγάζει μπουμπούκια και να ανθίζει στην μνήμη της.
Τα κρινάκια αυτά, τα κρινάκια της Παναγιάς τα μαζεύουν μετά τη γιορτή της και τα προσφέρουν για ευλογία στους προσκυνητές.
Ο εορτασμός ξεκινά στις 22 Αυγούστου από τον καθεδρικό ναό του νησιού, που ανοικοδομήθηκε το 1931 με δαπάνες της Λειψωτικής αδελφότητος της Αμερικής. Η τελετή της μεταφοράς της εικόνας της Παναγιάς του Χάρου, με τα ανθισμένα κρινάκια, ξεκινά το απόγευμα γύρω στις έξι. Τα ανθισμένα κρινάκια στην εικόνα της Παναγιάς τοποθετούνται κάθε χρόνο φρέσκα, την 25η Μαρτίου στην εορτή του Ευαγγελισμού. Σιγά – σιγά τα κρινάκια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, λίγες μέρες πριν τα εννιάμερα της Παναγιάς. Προπορεύονται σε πομπή η φιλαρμονική και ακολουθεί η εικόνα της Παναγιάς του Χάρου, με τα ανθισμένα κρινάκια, ο ιερός κλήρος, ο δήμαρχος Λειψών, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, επίσημοι και πολύς κόσμος.
Εκεί τελείται ο πανηγυρικός εσπερινός. Η πομπή διανύει πεζή χίλια οκτακόσια περίπου μέτρα, μέχρι την εκκλησία της Παναγίας του Χάρου. Η γιορτή συνεχίζεται με πανηγύρι στα παραλιακά μαγαζιά του νησιού, σε πολλά από αυτά υπάρχει ζωντανή μουσική και το γλέντι κρατά μέχρι το πρωί.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων