25/03/2022 25/03/2022 Με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα ιστορικό ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών εόρτασε η τοπική Εκκλησία την μεγάλη εθνικοθρησκευτική εορτή της 25ης Μαρτίου, ημέρα ορόσημο για την Πατρίδα μας, η οποία εορτάζει μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας της, την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Κατ’ αυτήν την ημέρα η αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει λειτουργικώς το...
25 Μαρτίου, 2022 - 15:43
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2022 - 15:55

Μητροπολίτης Σερρών: «Η Εκκλησία συντήρησε και ανέστησε την ελπίδα στο Γένος μας»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Σερρών: «Η Εκκλησία συντήρησε και ανέστησε την ελπίδα στο Γένος μας»

Με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα ιστορικό ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών εόρτασε η τοπική Εκκλησία την μεγάλη εθνικοθρησκευτική εορτή της 25ης Μαρτίου, ημέρα ορόσημο για την Πατρίδα μας, η οποία εορτάζει μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας της, την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Κατ’ αυτήν την ημέρα η αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει λειτουργικώς το χαρμόσυνο θεϊκό άγγελμα για την σωτηρία του κόσμου, την εκ Πνεύματος αγίου δηλαδή σύλληψη του Υιού και Λόγου του Θεού, το οποίο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε στην Θεοτόκο Μαριάμ, την Υπέρμαχο Στρατηγό, που ενδυνάμωνε, κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της εθνικής μας παλιγγενεσίας, τους ενδόξους προγόνους μας, ώστε να επιτελέσουν με συναίσθηση ευθύνης και απαράμιλλο ηρωϊσμό το καθήκον τους προς την Πατρίδα.

Η Εκκλησία των Σερρών εορτάζει κατ’ έτος λαμπρώς την μεγάλη αυτή εθνικοθρησκευτική εορτή με επίκεντρο τον ιστορικό ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών, στο παλαιό κωδωνοστάσιο του οποίου έλαβε χώρα την 14η Ιουλίου 1907 η ηρωϊκή μάχη του Μακεδονικού αντάρτικου σώματος του Σερραίου οπλαρχηγού Δ. Γκογκολάκη, γνωστού ως «Καπετάν Μητρούση» κατά των οθωμανών κατακτητών.

Σήμερα, Παρασκευή 25η Μαρτίου 2022, ετελέσθη η πανηγυρική θ. Λειτουργία στον εορτάζοντα ιερό Ναό, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Κατά την διάρκεια της θ. Μυσταγωγίας, ιερολογήθη και το Μυστήριο της εις Διάκονον χειροτονίας του κ. Μύρωνα Μποστανίδη, ο οποίος ως έγγαμος πλέον κληρικός ενετάχθη οργανικώς στο έμψυχο δυναμικό της Εκκλησίας των Σερρών.

Ο νέος Διάκονος, βαθειά συγκινημένος, προ της χειροτονίας του, απηύθυνε λόγους δοξολογίας προς τον άγιο Θεό αλλά και ευχαριστίας προς τον σεπτό Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών, τον πνευματικό του πατέρα, την σεμνή του σύζυγο, τους κατά σάρκα οικογενείς του, τους κληρικούς και τον πιστό λαό της περιοχής, οι οποίοι συνήργησαν στην κατά Θεόν προκοπή του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, στον λόγο του προς το νεοχειροτονηθέντα ετόνισε πατρικώς μεταξύ άλλων:

«Σήμερον, παιδί μου Μύρωνα, που εορτάζει η Παναγία μας και η κτίσις ολόκληρη την φανέρωση του απ’ αιώνος μυστηρίου της ενσάρκου οικονομίας, η έχουσα άρωμα ουρανού ελπίδα ανθίζει και πάλιν στις κουρασμένες καρδιές μας. Σήμερον, προσέρχεσαι και συ να λάβεις τον πρώτο βαθμό της αγίας ιερωσύνης, έτσι ώστε να υπηρετήσεις ως πιστός διάκονος Ιησού Χριστού την αγία Εκκλησία Του.
Σήμερον, που ο φιλάνθρωπος Κύριος και Δεσπότης μας γίνεται άνθρωπος εκ της αγίας Θεοτόκου, ένα γεγονός ακατάληπτον, ανερμήνευτον, ανεπανάληπτον, το μόνον καινόν υπό τον ήλιον, ξένον προς την ανθρωπίνη λογική, στεκόμεθα έκθαμβοι, εκστατικοί, με αιώνιο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, ενώπιον της ολοφώτου καθαρότητος και του μεγαλείου της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Χώρας του Αχωρήτου, της Πλατυτέρας των ουρανών, του λογικού Παραδείσου, του εμψύχου θρόνου και Ναού του Θεού του Υψίστου, της νοητής Κλίμακος δια της οποίας κατήλθε ο Θεός στη γη. Αυτή φανερώνει στον κόσμο την ευγένεια της ανθρωπίνης φύσεως και αξιώνεται να κυοφορήσει τον ίδιο τον πλαστουργό Της. Σήμερον, στην γαστέρα της αγνής θεόπαιδος, ο Θεός σαρκούται και η σαρξ θεούται.
Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν παιδί μου, στον ουρανό και στην γη, καθώς κι συ βιώνεις τον ιδικόν σου συγκλονιστικό ευαγγελισμό, δεχόμενος την κλήση του αγίου Θεού να Τον υπηρετήσεις.
Να θυμάσαι, παιδί μου, ότι το έργο που αναλαμβάνεις σήμερα είναι συνέχεια του έργου του Κυρίου μας. Είναι κάλεσμα, διακονία και αποστολή Ιησού Χριστού και μαρτύριο υπέρ Χριστού. Είναι αγιαστική πορεία και έξοδος προς τον κόσμο, ώστε ο κόσμος να καταστεί Εκκλησία.
Εμάς τους κληρικούς, ο Θεός κατά τις ανεξιχνίαστες βουλές Του, μας ξεχωρίζει κατά τον Απόστολο Παύλο, εκ κοιλίας μητρός. Βάζει ανεξίτηλη τη σφραγίδα Του στην ύπαρξή μας, γι’ αυτό και από της μικρής μας ακόμη ηλικίας ζούμε, υπάρχουμε, αναπαυόμεθα, μόνον κοντά στον Χριστό.
Από σήμερα αρχίζει μία νέα ζωή για εσένα. Ζωή Σταυρού και Αναστάσεως. Έργο σου, παιδί μου, θα είναι πάνω σ’ αυτήν την ζωηφόρο πέτρα, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, να οικοδομήσεις την διακονία σου.
Το υπερμέγιστο λειτούργημα της ιερωσύνης ξεπερνά σε μεγαλείο και σε δόξα όλα τα αξιώματα αυτής της γης. Καθήκον μας είναι να θυσιαζόμαστε καθημερινώς για την αγάπη Του, αφήνοντας πίσω ατέλειες που μας κρατούν στη γη. Καθήκον μας είναι να θυσιαζόμαστε ως προβάτια και αρνία άκακα εν μέσω λύκων σκληρών. Τι θαυμαστόν όμως, τα πρόβατα υπερίσχυσαν των λύκων, οι άσοφοι των νομιζομένων σοφών αυτού του κόσμου, οι άοπλοι των πάνοπλων ορδών των εχθρών της πίστεως. Και αυτό είναι έργον της δυνάμεως του Θεού και μόνον.
Να μιμηθείς παιδί μου το ταπεινό και άγιο ήθος της Παναγίας μας, της φιλοστόργου Μητέρας όλων μας, ιδιαιτέρως ημών των κληρικών, η οποία απολαμβάνει της δόξης του Θεού, απαστράπτουσα ως λαμπάδα ολόφωτη και ακοιμήτως πρεσβεύουσα υπέρ όλων των ανθρώπων.
Μέσα στην πολυφωνία, ενίοτε και κενοφωνία της σημερινής πραγματικότητος και τον θόρυβο, ο οποίος σκοτίζει την γαλήνη στις ψυχές των ανθρώπων, εσύ να ανοίξεις στον ουρανό τα ώτα και την ψυχή σου.
Να ακούεις με διάθεση μαθητείας τον λόγο του Θεού, για να μπορείς να λαμβάνεις δύναμη εξ ύψους, δύναμη Δαμασκού, ώστε να καταθέτεις με ταπείνωση την σώζουσα μαρτυρία του Ιησού Χριστού.
Παιδί μου, μη φοβού, μόνον πίστευε στην ακαταγώνιστη δύναμη του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου μας, στην άσβεστη φλόγα της Πεντηκοστής, που συγκροτεί την Εκκλησία μας, στην ελπίδα του θείου Ευαγγελισμού. Αυτός ο Κύριός μας, εύχομαι να είναι πάντοτε βοηθός σου σε όλα!».

Σε αποστροφή του λόγου του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην μεγάλη εορτή της εθνικής μας παλιγγενεσίας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Διπλόν θαύμα πίστεως και σωτηρίας εορτάζομεν σήμερον. Εορτάζει η Εκκλησία, την πνευματική παλιγγενεσία του ανθρωπίνου γένους. Εορτάζει η Πατρίδα μας, η Ελλάδα, η χώρα του φωτός, την ανάστασή της εκ της τέφρας μετά από μία σκληρωτάτη, πικροτάτη και τυραννικοτάτη σκλαβιά στους οθωμανούς Τούρκους. Κοινός ένδοξος παρονομαστής και στις δύο παλιγγενεσίες, η μητέρα Εκκλησία. Το θεότευκτο εργαστήριον της σωτηρίας του ανθρώπου και η σώτειρα του Ελληνικού Έθνους.

Το θαύμα του 1821 δεν υπήρξε μία ηρωϊκή έξαρση της στιγμής, αλλά υπήρξε το θαυμαστώς προετοιμασμένο αποτέλεσμα της ορθοδόξου πίστεως, του υψηλού πολιτιστικού επιπέδου και της ευγένειας του λαού μας, της πολυτίμητης και διαχρονικής πνευματικής αλλά και υλικής προσφοράς της Εκκλησίας μας, των κολλυβάδων και των διδάχων του Γένους μας, της φιλοπατρίας, του ηρωϊκού φρονήματος και της έως θανάτου προσηλώσεως των πατέρων μας στις υπερούσιες γι’ αυτόν τον τόπο αρχές της θεοσέβειας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Η αγία ορθόδοξος Εκκλησία συντήρησε και ανέστησε την ελπίδα στο Γένος μας, προετοίμασε με θαυμαστή υπομονή και καρτερία τον αγώνα, πληρώνουσα ακριβό τίμημα αίματος, κράτησε υψηλά το φρόνημα του λαού του Θεού, ο οποίος αποτελεί διαχρονικώς το σέμνωμά Της, την δόξα και τον εγγυητή της ασφαλούς πορείας του Έθνους μας.

Σήμερον, όλοι υποκλινόμεθα με σεβασμό ενώπιον των ηρωϊκών πατέρων μας και αποδίδουμε τιμή στο αθάνατο ελληνικό πνεύμα, την πίστη, την ανδρεία, την φιλοθεΐα και την φιλοπατρία των Ελλήνων. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821! Ζήτω η ένδοξος Πατρίδα μας! Ζήτω η Ελλάς!».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επικαλέσθηκε πατρικώς, την κραταιά σκέπη και μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ζωή των πιστών, επαίνεσε δε το κατά πάντα φιλότιμο, καρποφόρο και ανακαινιστικό έργο του Προϊσταμένου του ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Σερρών, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Δαυΐδ Σταυρινού, του συνεφημερίου του, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Φωτιάδη και των εκλεκτών συνεργατών τους στον λειτουργικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό τομέα της φιλέργου αυτής ενορίας.

Ακολούθως, στις 11:00 π.μ., εψάλη η επίσημη Δοξολογία επί τη επετείω της ηρωϊκής Επαναστάσεως των Ελλήνων για την ελευθερία της Πατρίδος μας, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, με την παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, των Βουλευτών του Νομού Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδη, Κ. Μπούμπα και Ελ. Αβραμάκη, του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυροπούλου, του Δημάρχου Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφη, του Διοικητού του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σερρών κ. Χ. Σγουρομάλλη, του Διοικητού της Αστυνομικής Διευθύνσεως Σερρών κ. Ευαγγ. Τσιώτα, αντιπροσωπειών της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως Σερρών με τις γαλανόλευκες σημαίες, καθώς και Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσων θυσιάσθηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος μας και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, ενώπιον του ανδριάντος του Σερραίου ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως, Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά, στον χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» Σερρών.

Τέλος, ακολούθησε, με προσεκτική τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας, η καθιερωμένη παρέλαση και στην πόλη των Σερρών, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών Σχολικών τμημάτων, Πολιτιστικών Συλλόγων και τμημάτων του Στρατού.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων