05/06/2022 05/06/2022 Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως τελέσθηκε σήμερα το πρωί, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, προσωπικού προστάτου κληρωθέντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ , Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ. Συνιερούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Λαγκαδά...
05 Ιουνίου, 2022 - 18:18
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2022 - 17:58

Η μνήμη του Αγ. Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, και τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σύρου

Διαδώστε:
Η μνήμη του Αγ. Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, και τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σύρου

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως τελέσθηκε σήμερα το πρωί, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, προσωπικού προστάτου κληρωθέντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ , Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ.

Συνιερούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Λαγκαδά κ. Πλάτων και Θήρας κ. Αμφιλόχιος, Εφημερίων από τη Σύρο και  από τα άλλα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως, των Κυκλάδων, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη της Ελλάδος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου, Αρχιμ. Αλέξιος Παπαδόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Άνω Μεράς και Παλαιοκάστρου Πρωτοπρ. Βασίλειος Τζανιδάκης, και με την παρουσία της Ηγουμενευούσης της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου, Μοναχής Παρθενίας, η οποία διεκόμισε λειψανοθήκη, ο Επίσκοπος κ. Ιωσήφ, οι Βουλευτές Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Ιω. Βρούτσης και Φιλ. Φόρτωμας και η κ. Αικατ. Μονογυιού , ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης, ο  Δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης κ. Νικ. Λειβαδάρας, Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ερμούπολης και Άνω Σύρου, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως στο Δήμο, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος Εφετών Αιγαίου, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος κ. Γκύζης, ο Λιμενάρχης Σύρου κ. Βαμβακούσης, οι Προϊστάμενοι των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και του Τάγματος Εθνοφυλακής, ο Διοικητής της Ναυτικής Ακαδημίας, ο Υποδιοικητής της Ναυτικής Βάσης Αγκαθωπών, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Χαρίτος, η Πρόεδρος της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, και πολλοί πιστοί από τη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο και την Άνδρο.

Το θείο λόγο κήρυξε διδακτικώτατα και παραστατικότατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος, εξ αφορμής της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, από το λεγόμενο “Ευαγγέλιο της Διαθήκης” και της εορτής των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και του Αγίου Δωροθέου, υπογράμμισε ότι αληθινή ζωή για τον Χριστιανό είναι η ταύτισή του με το Χριστό και ότι λογική ψυχή είναι αυτή που μπορεί να διακρίνει το καλό από το κακό και να επιλέγει το καλό, και ευχήθηκε με εγκαρδίους λόγους στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ , προβάλλοντας τρία βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς του, την αγάπη, την ψυχική ομορφιά και τη θεολογική κατάρτιση.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε με λόγους αγάπης τους προσελθόντας Αρχιερείς, τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, για την παραμονή της Εικόνας Παναγίας “ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΣΣΗΣ” μέχρι και σήμερα, τους Ιερείς της Σύρου και από τα άλλα νησιά και άλλες περιοχές της Ελλάδος, τους Εφημερίους του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και Οικονόμο Λουκά Βασάλο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σύρου, Πρωτοπρ, Φλαβιανό Αλμπέσκου, τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες και Διακονητές, τα μέλη της πολυφωνικής χορωδίας του Ναού, τον εκ της Ενορίας της Μεταμορφώσεως Πλάκας Αθηνών χειριστή του αρμονίου κ. Γρηγορόπουλο, τον ωσαύτως εξ Αθηνών Χοράρχη κ. Βάλσαμο, τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης, τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό “SYROS TV1”, ιδιαίτερα δε τον ευγενικό και πολιτισμένο λαό της Σύρου, ο οποίος στα 45 χρόνια της διακονικής, ιερατικής και Αρχιερατικής Διακονίας του, θυμάται μόνο στιγμές αγάπης και ευγένειας, που του δίνουν τη δύναμη να συνεχίσει τη σταυρική Αρχιερατική Διακονία, επαναλαμβάνοντας, υπό τις επευφημίες των πιστών, τα λόγια του αειμνήστου Μητροπολίτη Κοζάνης Διονυσίου, του Ανδρίου, “όσο η καρδιά μου διατηρεί το πυρ της ζωής, θα εργάζομαι και θα αγωνίζομαι για σας!”

Ευχαρίστησε δε και τον Μεγάθυμο Ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη φιλόφρονα στήριξη των Εκδηλώσεων, καθώς και τις Ναυτιλιακές Εταιρείες «BLUE STAR» και «SEA JET», για τη συνδρομή τους στη μετακίνηση των Αρχιερέων και της συνοδείας τους.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων, προς τους οποίους διένειμε, μαζί με το αντίδωρο, γλυκίσματα!

 

Μαρκουίζος Αλέξανδρος Γραμματέας Ι. Μητροπόλεως Σύρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων