28/05/2023 04/06/2023 Με κατάνυξη οι Συριανοί υποδέχθηκαν την ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, από την ομώνυμη Ιερά Μονή Σικίνου, και με λαμπρότητα εορτάζουν την 87η επέτειο της Ευρέσεως της σεπτής εικόνος του Αγίου Δημητρίου. Πλήθος ευσεβών Χριστιανών υπεδέχθησαν απόψε την ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, που διεκόμισε από την ομώνυμη Ιερά Μονή Σικίνου η Ηγουμενεύουσα Μοναχή Δωροθέα,...
28 Μαΐου, 2023 - 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2023 - 8:34

Οι Σύριανοί υποδέχθηκαν την ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής

Διαδώστε:
Οι Σύριανοί υποδέχθηκαν την ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής

Με κατάνυξη οι Συριανοί υποδέχθηκαν την ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, από την ομώνυμη Ιερά Μονή Σικίνου, και με λαμπρότητα εορτάζουν την 87η επέτειο της Ευρέσεως της σεπτής εικόνος του Αγίου Δημητρίου.

Πλήθος ευσεβών Χριστιανών υπεδέχθησαν απόψε την ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, που διεκόμισε από την ομώνυμη Ιερά Μονή Σικίνου η Ηγουμενεύουσα Μοναχή Δωροθέα, στον περικαλή Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος ανηγέρθη, με πρωτοφανή συνέργεια και προσωπική εργασία των Συριανών κάθε τάξεως και ηλικίας στον τόπο, όπου εκ λαγόνων γαίας, «εν αλιβρέκτοις μαρμαίροντος Αιγαίου η σεπτή του Αγίου Δημητρίου εικώνα προ 87 ετών ανέθορεν».

Την Αγία Εικόνα υπεδέχθησαν στα πρόπυλα του Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο ιερός Κλήρος, ο Δήμαρχος Σύρου -Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Φωτεινιάς, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως στο Δημ. Συμβούλιο κ. Αλέξ. Αθανασίου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Άνω Σύρου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μ. Δαδάος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού, του Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ κλπ κ. Ιω. Χαρίτος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Συριανών και μέλη του Σωματείου καθώς και μέγα πλήθος πιστών.

Ακολούθως αναπέμφθηκε Δοξολογική Δέηση και αμέσως μετά ο Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, με τη συμμετοχή του ιερού Κλήρου της νήσου, καθ’ όλη τη διάρκεια του οποίου και μέχρι αργά το βράδυ οι πιστοί συνέρρεαν να προσκυνήσουν τις άγιες Εικόνες.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθη στους πρωταγωνιστές του γεγονότος της Ευρέσεως της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου, τον αοίδιμο Μητροπολίτη Σύρου Φιλάρετο, τον Ευρέτη δι’ οράματος της Εικόνος, απλοϊκό καφεπώλη Μανούσο Πελέκη και τους τότε Συρίους, οι οποίοι ανήγειραν τον Ιερό αυτό Ναό και τον κατέστησαν κέντρο λατρείας και τόπο αναψυχής, με τις αύρες της θαλάσσης.

Ευχαρίστησε την Μοναχή Δωροθέα, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Σικίνου, της πιο μικρής και απομακρυσμένης νήσου της Ιεράς Μητροπόλεως και την συνεχάρη για το φιλακόλουθο και φίλεργο φρόνημά της και την ακαταπόνητη μεριμνά της για την Ιερά Μονή και την αναβίωσή της.

Ευχαρίστησε, ωσαύτως τους Εφημερίους του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και Οικονόμο Λουκά Βασσάλο, για την ως άριστα προετοιμασία της πανηγύρεως, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανό, τους Ιεροψάλτες , και όλους τους συμμετασχόντες, στους οποίους ευχήθηκε ο Άγιος Δημήτριος να μη παύσει να εποπτεύει τη ζωή τους!
Αύριο το πρωί, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’.

     

Πηγή: Μαρκουίζος Αλέξανδρος Γραμματέας Ι. Μητροπόλεως Σύρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων