15/08/2023 15/08/2023 Με την τέλεση Πολυαρχιερατικού συλλείτουργου, τη λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας και μηνύματα ενότητας , ελπίδας και πίστης, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στο πανίερο νησί της Τήνου παρουσία χιλιάδων πιστών που γονάτισαν κατά το πέρασμά της εικόνας για να λάβουν τη χάρη της Παναγίας. Του Νικολάου Ζαΐμη  Σκορπισμένα στη θάλασσα του Αιγαίου βρίσκονταν πλοία...
15 Αυγούστου, 2023 - 12:05
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2023 - 12:26

Τήνος: Μηνύματα πίστης, ενότητας και ελπίδας από το λιμάνι της Παναγίας – Παρουσία του Πρωθυπουργού η λιτανεία της Μεγαλόχαρης

Διαδώστε:
Τήνος: Μηνύματα πίστης, ενότητας και ελπίδας από το λιμάνι της Παναγίας – Παρουσία του Πρωθυπουργού η λιτανεία της Μεγαλόχαρης

Με την τέλεση Πολυαρχιερατικού συλλείτουργου, τη λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας και μηνύματα ενότητας , ελπίδας και πίστης, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στο πανίερο νησί της Τήνου παρουσία χιλιάδων πιστών που γονάτισαν κατά το πέρασμά της εικόνας για να λάβουν τη χάρη της Παναγίας.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Σκορπισμένα στη θάλασσα του Αιγαίου βρίσκονταν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία απέδωσαν τιμές ενώ οι καμπάνες στο νησί ήχησαν το πρωί χαρμόσυνα. Κατά τους εορτασμούς παρέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος στην εμπνευσμένη ομιλία του από τον ναό της Μεγαλόχαρης,  η οποία εμπεριείχε αναφορές στον Φώτη Κόντογλου και το “Άξιον Εστί” του Οδυσέα Ελύτη,  ευχήθηκε να ακουμπούμε όλοι να έχουμε την σκέπη της μάνας μας Παναγίας, η οποία δεν είναι μόνο μάνα για το καθένα μας, αλλά και για μάνα για το έθνος μας.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος επέδωσε στον Πρωθυπουργό αναμνηστικό μετάλλιο για τα 200 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας της Παναγίας.

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο

Στις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεος.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Εν συνεχεία τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου ο ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Σερρών Θεολόγο: Τιμούμε τη Μάνα του έθνους, τη Μάνας

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας μας και με μεστό θεολογικό λόγο μίλησε για την επίγεια παρουσία της και την εκπλήρωση του σχεδίου της Θείας Οικονομίας. “Ψηλαφούμε την νίκη κατά του θανάτου με τη μετάσταση της Παναγίας” είπε πως ο θάνατος μετατρέπεται χαρά για εμάς που την τιμούμε διότι η Παναγία κατέστη άξια μεταστάσεως. “Σήμερα η κτίση γιορτάζει, χαίρεται”, πρόσθεσε.

Ο Μητροπολίτης κ. Θεολόγος χαρακτήρισε σε σημείο του λόγου την Παναγία ως το λιμάνι στο τρικυμισμένο πέλαγος το οποίο μπορεί να βρεθεί κάθε άνθρωπος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σχέση της Παναγίας με την  πατρίδας μας και λαμβάνοντας αφορμή από ένα κείμενο του Φώτη Κόντογλου εξήγησε μέσα από την σκέψη του αυτή τη σχέση καθώς, όπως σημείωσε, τούτη η πατρίδα είναι ζυμωμένη και πάντα σκεπασμένη από το χέρι της Παναγίας. “Αυτή είναι η χαρά της πονεμένης Ρωμιοσύνης”, είπε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας τον λόγο του χρησιμοποίησε στίχους από το “Άξιον Εστί” του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη ενώ ευχήθηκε στον Πρωθυπουργό να έχει την σκέπη της Παναγίας μας. Με την σκέπη της να κρατάτε το τιμόνι της πατρίδας μας”, ανέφερε.

Ο Μητροπολίτης Σύρου επέδωσε τιμητικό μετάλλιο στον Πρωθυπουργό

Πριν την απόλυση ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος επέδωσε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το μετάλλιο για τα 200 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας.

ΕΝ συνεχεία έλαβε χώρα η λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας στη λεοφώρος Μεγαλόχαρης με κεντρικό προορισμό την πλατεία Παντανάσσης στο λιμάνι της Τήνου. Άγημα του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε την ιερά εικόνα ενώ δεκάδες πιστοί γονάτιζαν κατά το πέρασμα της για να λάβουν τη χάρη της.

Στην ομιλία του από την πλατεία Παντανάσσης όπου έφτασε η λιτανευτική πομπή και αναπέμφθηκε δέηση ο Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου κ. Δωροθεος αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση της Τήνου με την Παναγία καθώς καθώς αυτή με την θαυμαστή εύρεση της εικόνας Της κατέστησε ως πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο της Ορθοδοξίας αυτό το νησί. “Η Παναγία ανέδειξε την Τήνο σε λιμάνι Της”, είπε.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό ο οποίος για ακόμη μία φορά βρέθηκε στο νησί για να τιμήσει την Παναγία.

Στο τέλος έγινε το παιάνισμα του Εθνικού Ύμνου ενώ εψάλλει και το “Τη Υπερμάχω”.

Διαβάστε επίσης:

Η Τήνος γιορτάζει την Μεγαλόχαρη και τιμά τα 83 χρόνια από τον τορπιλισμό της “ΕΛΛΗΣ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων