16/12/2022 16/12/2022 Στον μοναδικό Ναό σε όλη την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέικα Λαμίας, εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Αγίας Ανθίας. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό προέστη ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, πλαισιούμενος από τους...
16 Δεκεμβρίου, 2022 - 10:43
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2022 - 10:47

Η εορτή του Αγίου Ελευθερίου στην Λαμία

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Ελευθερίου στην Λαμία

Στον μοναδικό Ναό σε όλη την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέικα Λαμίας, εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Αγίας Ανθίας.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό προέστη ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, πλαισιούμενος από τους πατέρες του Ναού, κομίζοντας σε όλους την αγάπη και τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου.

Ο π. Εφραίμ στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Ελευθερίου υπογραμμίζοντας ότι: «Ο Άγιος Ελευθέριος είναι οδοδείκτης για την απελευθέρωση από τα πάθη των ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνίας».

Ανήμερα της Εορτής τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ το Ιερό Αναλόγιο εκόσμησε Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών, υπό τον Πρωτοψάλτη του Ναού και Καθηγητή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» κ. Σεραφείμ Κυρίτση, τη συμμετοχή του Λαμπαδαρίου του Ναού κ. Κωνσταντίνου Μπαρτσώκα, παρουσία του Διευθυντού του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Στην Θεία Λειτουργία εκκλησιάσθηκαν και όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του 17ουΔημοτικού Σχολείου Λαμίας, το οποίο ευρίσκεται στην σκιά του Ναού, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Διονύσιο Αναγνώστου και το διδακτικό προσωπικό. Απευθύνοντας τον λόγο στα παιδάκια ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο Άγιος Ελευθέριος είχε κοντά του τη μητέρα του, την Αγία Ανθία και στην πιο δύσκολη στιγμή που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος. Τη στιγμή που κακοί άνθρωποι, άνθρωποι που δεν είχαν αγάπη μέσα τους, του αφαιρούσαν τη ζωή, η μανούλα του ήταν εκεί και του έδινε κουράγιο και δύναμη, για να αντέξει στο μαρτύριο και να είναι ένας γενναίος ήρωας της Εκκλησίας, της Πίστης και του Ευαγγελίου του Χριστού

Πόσο λοιπόν σημαντικό είναι να έχουμε κοντά μας και να είμαστε κοντά και να αγαπάμε και να μας αγαπούν οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Μπορεί να κάνουμε πολλές φιλίες μέσα στον κόσμο. Είναι πολύ ωραίο πράγμα η φιλία, έχετε πολύ ωραίες φιλίες, θα κάνετε πολλές φιλίες στη ζωή σας, θα γνωρίσετε πολλούς ανθρώπους, αλλά να θυμάστε πάντοτε ότι οι πιο πιστοί μας άνθρωποι στους οποίους μπορούμε να στηριχθούμε είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Γι’ αυτό να αγαπάμε τους δικούς μας ανθρώπους, να είμαστε κοντά ενωμένοι μέσα στην οικογένειά μας, ο καθένας με τις δυσκολίες που έχει, γιατί και κάθε οικογένεια έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και να εκτιμούμε πολύ το αγαθό της ζωής κι όσοι έχουμε είτε τη μητέρα μας, είτε τον πατέρα μας, είτε τον παππού μας είτε τη γιαγιά μας ή έναν θείο μας ή μία θεία μας, κάποιον που μας αγαπά ιδιαίτερα, να ξέρουμε ότι ένας τέτοιος άνθρωπος είναι πολύ σημαντικός για τη ζωή μας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μικρές ή μεγάλες δυσκολίες.

Όταν ο Άγιος Ελευθέριος ήταν ματωμένος και λαβωμένος, η μητέρα του ένιωθε περηφάνεια παρ’ ό,τι πονούσε πάρα πολύ, ένιωθε περηφάνεια για τον γιο της και τον έσφιξε μέσα στην αγκαλιά της και τον πότισε με τα δάκρυά της και μαρτύρησε κατόπιν και αυτή. Αυτή η εικόνα είναι η πιο όμορφη και συγκινητική εικόνα μέσα στη ζωή.

Γι’ αυτό εύχομαι ο Άγιος Ελευθέριος να σας χαρίζει πολύ όμορφη οικογένεια, να σας χαρίζει ανθρώπους που θα σας αγαπούν και θα σας στηρίζουν στη ζωή σας, αλλά και σεις πάντοτε να στηρίζετε και να αγαπάτε τους άλλους.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εξαίρετους δασκάλους σας τους οποίους υπερευχαριστούμε για αυτό τον κόπο τον οποίο έκαναν, γι’ αυτή την αγάπη την οποίαν έχουν στην Εκκλησία, στην Ενορία, για αυτή την καλή συνεργασία αλλά κυρίως τους ευχαριστούμε για την αγάπη που έχουν σε σας, στα παιδιά. Πάνω από όλα οι δάσκαλοί σας αγαπούν εσάς και κουράζονται για σας και εργάζονται για σας».

Προ της απολύσεως, ο Προϊστάμενος του Ναού, Διευθυντής της Υπηρεσίας Τύπου, Ραδιοφωνικού Σταθμού και των Μ.Μ.Ε. της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης, εκ μέρους των πατέρων του Ναού, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλων των συνεργατών της Ενορίας και σύσσωμου του πληρώματος της Ενορίας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του αγάπη, την αγιαστική παρουσία του στο Ναό και την αδιάλειπτη μέριμνά του για την πολυπληθή Ενορία του Αγίου Αθανασίου Λαμίας και εις ανάμνησιν της πρώτης Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας του προσέφερε μία χειροποίητη και πρωτότυπη εικόνα, εμπνευσμένη από το Συναξάρι του Αγίου, η οποία εικονίζει την Αγία Ανθία, να κρατά στην αγκαλιά της τον μαρτυρα υιό της, τον Άγιο Ελευθέριο, ενδεδυμένο με τα αρχιερατικά άμφια, λίγο πριν ο δήμιος την αποκεφαλίσει και αυτή.

Την εικόνα αυτή, την φιλοτέχνησε ο λαμιώτης αγιογράφος κ. Δημήτριος Πανουργιάς, ο οποίος και παραδίδει δωρεάν μαθήματα Αγιογραφίας κάθε εβδομάδα στην Ενορία.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος έδωσε σε όλα τα παιδιά την πατρική του ευλογία και πολλές ευχές για τις επερχόμενες εορτές των Χριστουγέννων, συνοδευόμενες από μία εικόνα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και πλούσιο κέρασμα εκ μέρους της Ενορίας προς όλους.

Τέλος, η νεοσύστατη γυναικεία χορωδία της Ενορίας, η οποία ιδρύθηκε με την ευχή του Σεβασμιωτάτου και τελεί υπό τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή κ. Σεραφείμ Κυρίτση, ενταγμένη στα χορωδιακά τμήματα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» απέδωσε ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου.

Ο κ. Συμεών, εμφανώς συγκινημένος συνεχάρη τις ερίτιμες και καλλίφωνες κυρίες της Χορωδίας και προς έκπληξη και ενθουσιασμό πάντων πρότεινε η Γυναικεία Χορωδεία της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου Λαμίας, του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως να λάβει το όνομα: «Η Αγία Ανθία» προς τιμήν της μητέρας του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, εις εκ των προστατών της Ενορίας.

Πρόταση, η οποία στο άκουσμά της σκόρπισε πολλή χαρά, ευλογία και ικανοποίηση.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών και των μαθητών και μαθητριών παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Έμυ Αργυροπούλου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων