17/10/2019 17/10/2019 Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Κληρικών και ευσεβών χριστιανών εκ Χαλκίδος και Σκιάθου έγινε η έναρξη των εικοστών εβδόμων Δημητρίων, των εορταστικών εκδηλώσεων εν όψει της πανηγύρεως του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, στον οποίο εκομίσθη η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Ελεούσας Σκιάθου. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική,...
17 Οκτωβρίου, 2019 - 22:35
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2019 - 22:40

Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Ωρεών στη Χαλκίδα

Διαδώστε:
Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Ωρεών στη Χαλκίδα

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Κληρικών και ευσεβών χριστιανών εκ Χαλκίδος και Σκιάθου έγινε η έναρξη των εικοστών εβδόμων Δημητρίων, των εορταστικών εκδηλώσεων εν όψει της πανηγύρεως του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, στον οποίο εκομίσθη η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Ελεούσας Σκιάθου.

Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική, αφού συμμετείχε στην υποδοχή της ιεράς εικόνος ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και μόλις προσφάτως χειροτονηθείς Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος (Θεοχάρης).

 

 

Μετά την υποδοχή, κατά τη διάρκεια της δεήσεως, η οποία ετελέσθη στην πλατεία του Αγ. Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώπιον Κλήρου και λαού καλωσόρισε τον Θεοφιλέστατο μιλώντας με θερμά λόγια για εκείνον και του ευχήθηκε να συνεχίσει να εργάζεται, και ως Επίσκοπος, με το ίδιο θυσιαστικό πνεύμα.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος άγιος Ωρεών, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για το συγκινητικό καλωσόρισμα, που ο ίδιος και το ποίμνιο του του επεφύλασσαν και εξήρε την πατρική αγάπη του Ποιμενάρχη μας, η οποία δεν είναι γνωστή μόνο στα μέλη της τοπικής Εκκλησίας αλλά και σε κάθε άνθρωπο που είχε την ευλογία να γνωρίσει τον Μητροπολίτη Χαλκίδος.

 

 

Αμέσως μετά, ο Θεοφιλέστατος ομίλησε για την ιστορία της θαυματουργού ι. εικόνος της Παναγίας Ελεούσης, η οποία προέρχεται από την διαλελυμένη Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου “του Κρυφού”, την οποία είχε ανακαινίσει, με προσωπικά του έξοδα, ο μεγάλος Σκιαθίτης συγγραφέας Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, γι’ αυτό και η Ιερά εικόνα έχει και την επωνυμία “Παναγία του Μωραϊτίδη”. Μετά ανέπτυξε την διδασκαλία της Εκκλησίας γύρω από το πρόσωπο της Παναγίας, ως Θεοτόκου και Ελεούσης, δηλαδή Εκείνης, που με τον τόκο του Θεανθρώπου Χριστού, έφερε το θείο έλεος στον κόσμο, ο οποίος θα ζει μέσα στο έλεος του Θεού, όταν θα είναι σε συνεχή ενότητα με το Σώμα του Χριστού, δηλαδή ενωμένος εν ευχαριστία με τον Χριστό, μέσω των ιερών μυστηρίων και εν αγάπη με όλα τα μέλη της Εκκλησίας.

 

 

 

 

Αμέσως μετά την άφιξη της ιεράς πομπής στο Μητροπολιτικό Ι. Ναό, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών χοροστάτησε στην τελεσθείσα Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας, συγχοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος.

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν οι ιεροψάλτες του Ι. Ναού κ. Γεώργιος Καραγκούνης και Ιωάννης Δέδες με την συμμετοχή του εκ Σκιάθου καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνου Κουτούμπα και μέλη των βυζαντινών χορών τους, ενώ όλη η ιερά ακολουθία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7 fm).

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΩΡΕΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΩΡΕΩΝ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

Με ιερό ενθουσιασμό η ιστορική Ενορία των Ωρεών της Β. Ευβοίας, την Τριτη 15 Οκτωβρίου 2019, εόρτασε την κατ’ έτος ιερά πανηγυρη των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων και Επισκόπων της, Φιλητού και Θεοφίλου, οι οποίοι συμμετείχαν και υπέγραψαν τους Όρους της Τετάρτης και Εβδόμης εκ των Οικουμενικών Συνόδων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Από νωρίς, ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ωρεών γέμισε από ευλαβείς πιστούς αλλά και νέους ανθρώπους προερχομένους από τις τάξεις του Δημοτικού και Γυμνασίου Ωρεών με επικεφαλής τους διευθυντές και εκλεκτούς καθηγητές τους.

 

 

Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στη Θεία Λειτουργία αφού κοινώνησαν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, από τον εφημέριο της Ενορίας Οικον. Κωνσταντίνο Χρήστου και τον συλλειτουργό του Οικον. Ιωάννη Σούρα, Εφημέριο Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου Γαλατσώνας και υπευθύνου του τομέα Νεότητας Αρχιερατικής Περιφέρειας Ιστιαίας, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο τι είναι ο βαθμός ιερωσύνης του επισκόπου, ενώ τόνισε την όμορφη και εκ Θεού συγκυρία του εορτασμού των Αγίων Επισκόπων Ωρεών με τη χειροτονία του νέου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών κάτι που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους συμπροσευχομένους δίνοντας το ιερό σύμψηφο τους, λέγοντας το “Άξιος” για τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο της Εκκλησίας.

 

 

Ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς εικόνας των Αγίων, η οποία έχει φιλοτεχνηθεί με πρωτοβουλία του Γυμνασιάρχη κ. Δημόπουλου Αργύρη, πέριξ του Ιερού Ναού ενώ δόθηκαν αναμνηστικές ευλογίες σε όλους, που είχαν καταλλήλως προετοιμαστεί με πρωτοβουλία του Ιερέως της Ενορίας π. Κωνσταντίνου Χρήστου και του περί αυτόν Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

 

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων