24/08/2021 24/08/2021 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκαν στο Νοσοκομείο Αιγίνης “Ο Άγιος Διονύσιος”, Νοσηλευτικό Ίδρυμα το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, οι εορταστικές εκδηλώσεις επί τη μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Διονυσίου του Θαυματουργού, Προστάτου του Ιδρύματος. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα κατά το απόγευμα της 23ης Αυγούστου 2021...
24 Αυγούστου, 2021 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2021 - 17:57

Λαμπρή γιορτή στο Νοσοκομείο Αιγίνης “Ο Άγιος Διονύσιος”

Διαδώστε:
Λαμπρή γιορτή στο Νοσοκομείο Αιγίνης “Ο Άγιος Διονύσιος”

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκαν στο Νοσοκομείο Αιγίνης “Ο Άγιος Διονύσιος”, Νοσηλευτικό Ίδρυμα το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, οι εορταστικές εκδηλώσεις επί τη μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Διονυσίου του Θαυματουργού, Προστάτου του Ιδρύματος.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα κατά το απόγευμα της 23ης Αυγούστου 2021 με την τέλεση του Μεγάλου Εσπερινού και κατά το πρωί της 24ης Αυγούστου 2021 με την τέλεση του Όρθρου & της Θείας Λειτουργίας, καθώς και του Κτητορικού Μνημοσύνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης και Γενικού Επόπτου του Ιδρύματος κ. Εφραίμ.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε εμπνευσμένα, εξήρε το έργο των Ιδρυτών αλλά και της σημερινής διοικήσεως του Νοσοκομείου, έθεσε δε στις πραγματικές του διαστάσεις το πρόβλημα της πανδημίας σε κατεξοχήν πνευματική βάση.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ιδιαιτέρα σημασία για το Ίδρυμα, το οποίο εφέτος συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής και λειτουργίας!

Το Νοσοκομείο υπήρξε δημιούργημα της τοπικής Εκκλησίας και των φιλανθρώπων κατοίκων της Αίγινας, ενισχύθηκε από τον κόσμο του νησιού και είναι ριζωμένο βαθιά μέσα στην καρδιά όλων αυτών, που έχουν εναποθέσει σ’ αυτό τις ελπίδες τους για τις δύσκολες ώρες της αρρώστιας. Στενά συνδεδεμένο με την ιστορία έμεινε ανοιχτό επί εκατό συνεχόμενα έτη με θυσίες ζωής και περιουσιών, αφοσίωση και εθελοντική προσφορά εργασίας.

Στο διάβα της πορείας του αντιμετώπισε επιδημίες, πολέμους, εθνικές συμφορές. Οι Γερμανοί κατακτητές το μετέτρεψαν σε στρατιωτικό καταυλισμό μέχρι το τέλος του 1941, οπότε και το άφησαν κυριολεκτικό ερείπιο.

Ο μακαριστός Αρχιμ. Παντελεήμων Φωστίνης και μετέπειτα Μητροπολίτης Καρυστίας και Χίου υπήρξε ο Ιδρυτής και με τη συνεργασία του «Ορθοδόξου Συλλόγου Κυριών εν Αιγίνη» άρχισε τη λειτουργία του Ιδρύματος «Νοσοκομείου εν τη νήσω ως ασύλου διά τους μη έχοντας που να νοσηλευθώσιν ασθενείς» στις 26 Αυγούστου 1921.

Από τις πρώτες ημέρες της ιδρύσεώς του, στάθηκε αρωγός και η Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, υλικά και ηθικά, όταν ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος σε όραμα προέτρεψε την Οσία Καθηγουμένη Ξένη να αποστείλει οικονομική βοήθεια και δύο Μοναχές ως νοσοκόμες, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ιδρυτού. Συνιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. διετέλεσε και ο Όσιος Γέροντας Ιερώνυμος, ο οποίος υπήρξε και κτήτορας του παρεκκλησίου του Νοσοκομείου. Από το 1980 με Π.Δ. λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. (Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), δεν επιδοτείται από κανέναν κρατικό η τοπικό Δημόσιο Φορέα και συντηρείται από τις Δωρεές και από τη συμμετοχή στα νοσήλια και στις Παρακλινικές Εξετάσεις.

Εποπτεύεται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Ύδρας-Σπετσών και Αιγίνης και διοικείται από συμπολίτες μας εθελοντές αμισθί.

Το Νοσοκομείο συνέβαλε και συμβάλλει στα κοινά του νησιού, αγωνίζεται να βελτιώνει συνεχώς τις παροχές Υγείας στους ασθενείς συνανθρώπους μας, να τους παράσχει όλες τις δυνατότητες μίας υγιούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης μέσα στα πλαίσια μίας καλής ποιότητας ζωής με όποιο οικονομικό τίμημα και θυσίες αυτό συνεπάγεται για το Ίδρυμα. Καθώς « κάθε ένα από τα κρεβάτια αυτά θε να δεχθεί κι έναν Χριστό. Δεν μας το είπε Εκείνος, πως ο καθένας δυστυχής και ο καθένας πονεμένος ο ίδιος είναι ο Χριστός;», (λόγοι του μακαριστού Ιδρυτoυ Παντελεήμονος Φωστίνη).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων