24/09/2023 24/09/2023 Αρχομένης της νέας ιεραποστολικής περιόδου ο Σεβασμώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, επισκέφθηκε το χωριό Παλιούρι, του τέως Δήμου Μεταξάδων, και ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου, όπου φυλάσσεται η εφέστιος περίπυστος εικών της Παναγίας της «Παλιουριώτισσας»,  της οποίας η εορτή έχει καθιερωθεί από ετών συμπίπτει με...
24 Σεπτεμβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2023 - 21:40

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Στην λίμνη Γεννησαρέτ..

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Στην λίμνη Γεννησαρέτ..

Αρχομένης της νέας ιεραποστολικής περιόδου ο Σεβασμώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, επισκέφθηκε το χωριό Παλιούρι, του τέως Δήμου Μεταξάδων, και ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου, όπου φυλάσσεται η εφέστιος περίπυστος εικών της Παναγίας της «Παλιουριώτισσας»,  της οποίας η εορτή έχει καθιερωθεί από ετών συμπίπτει με αυτήν της Μυρτιδιώτισσας.

 Ο Σεβασμιώτατος αφορμωμένος από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Α´ Κυριακής του Λουκά, μεταξύ άλλων, τόνισε.: «Στην λίμνη της Γεννησαρέτ μας παραπέμπει νοερά το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, στις όχθες της οποίας βρέθηκε πολλές φορές ο Κύριος, όχι μόνο για να θεραπεύσει τους ασθενείς με τα θαύματά Του και να αναζητήσει ευκαιρίες προσευχής και περισυλλογής, αλλά κυρίως για να διδάξει τα πλήθη ως Διδάσκαλος της αλήθειας, με επίκαιρο διαχρονικό και οικουμενικό λόγο και ως Δάσκαλος ο Οποίος συνόδευε τον λόγο Του με έργα και πράξεις …

»Η πρώτη εικόνα της σημερινής περικοπής παρουσιάζει τον Χριστό ως Διδάσκαλο, να αποκαλύπτει το Ευαγγέλιό Του στους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό ήλθε στον κόσμο, για να μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας, για να διαλύσει τα σκότη της αγνωσίας και της πλάνης και να οδηγήσει τον άνθρωπο στην αιωνιότητα και την Βασιλεία των Ουρανών. Ο Κύριος δίδασκε κάθε φορά που Τού εδίδετο η ευκαιρία και η αφορμή, κάθε φορά που έβλεπε ότι ο λαός διψούσε για τον καινοτόμο, τον ανυπόκριτο και σωστικό Του λόγο…

Και έκλεισε: «Δεν αρκεί, αγαπητοί,  να είμεθα μόνο ακροατές του λόγου του Θεού. Πρέπει αυτός ο λόγος να βρίσκει απήχηση στη ζωή μας, ανταπόκριση στα καθημερινά μας έργα· το Ευαγγέλιο να γίνει γνώμονας ζωής και φως στην πορεία μας και στις επιλογές μας. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κύριος μακάρισε εκείνους που όχι μόνο ακούουν τον λόγο Του αλλά και που τον τηρούν: “Μακάριοι οἱ ἀκούοντες τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ καὶ φυλάσσοντες αὐτόν”…».

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιαννόγλου, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου Κωνσταντίνος Καραμανίδης, ο Διοικητής της 30ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Ματθαίου και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Παλιουρίου Πολύχρω Αραμπατζή, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον πρόσφατα αναλαβόντα καθήκοντα Προϊσταμένου της ενορίας φέρελπι Αρχιμ. Σεραφείμ Ντόβα και κάλεσε τους πιστούς να γίνουν Κυρηναίοι στο έργο του.

Αφ’ εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Ορεστιάδος, υπεδέχθη την, φιλοτίμῳ προνοίᾳ του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αρχιμ. Γρηγορίου Λιόλιου, ιστορηθείσα εικόνα της Πρωτομάρτυρος και Ισαποστόλου Αγίας Θέκλας, προκειμένου να καθιερωθεί στο εξής να τιμάται η μνήμη της Αγίας στην ενορία αυτή και να εμπνέει ιδιαιτέρως της ευσεβείς χριστιανές μας στην υπακοή του Χριστού και στο μαρτύριο. Μετά την υποδοχή ο Σεβασμιώτατος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε κατάλληλα.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων