30/03/2023 30/03/2023 Την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 08:30 π.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου θα τελεστεί το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού. “Καλούνται τα πνευματικά του τέκνα, που επί 40 έτη δέχθηκαν τις ευχές και ευλογίες του, όπως προσέλθουν εις τον ως άνω Ιερόν Ναόν για να ενώσουμε τις προσευχές μας...
30 Μαρτίου, 2023 - 9:48
Τελευταία ενημέρωση: 30/03/2023 - 9:51

Την Κυριακή 2 Απριλίου το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του πρώην Ηλείας Γερμανού

Διαδώστε:
Την Κυριακή 2 Απριλίου το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του πρώην Ηλείας Γερμανού

Την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 08:30 π.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου θα τελεστεί το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού.

“Καλούνται τα πνευματικά του τέκνα, που επί 40 έτη δέχθηκαν τις ευχές και ευλογίες του, όπως προσέλθουν εις τον ως άνω Ιερόν Ναόν για να ενώσουμε τις προσευχές μας προς τον Ουράνιον Πετέρα και Θεόν μας διά την μακαρία ανάπαυσί του”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Η Ιερά Μητρόπολη ενημερώνει επίσης ότι το Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού θα τελεσθεί το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στο πρώτο Κοιμητήριο ( Άγιοι Πάντες ) Πύργου και ώρα 5 το απόγευμα.

Ο σεβάσμιος Ιεράρχης εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών στις 21 Φεβρουαρίου 2023 καθώς η υγεία του παρουσίασε προβλήματα από τις αρχές του έτους. Τον Αύγουστο του 2022 ο μακαριστός Γερμανός είχε υποβάλει την παραίτησή του, παραίτηση η οποία έγινε δεκτή με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να τον παρασημοφορή με τον Χρυσό Σταυρό του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου για την πολυετή και πολυεπίπεδη προσφορά του στην Εκκλησίας της Ελλάδος.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Ποιος ήταν ο  Μητροπολίτης πρωην Ηλείας  Γερμανός

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1932 στον Καρδαμά Ηλείας όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Τον Σεπτέμβριο 1946 εγγράφεται στην Επτατάξιο Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και τον Οκτώβριο 1953 στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1958.

Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του υποχρέωση υπηρετώντας επί 30 μήνες (Απρίλιος 1958 – Οκτώβριος 1960) στον Στρατό Ξηράς και την Αεροπορία, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 ο μοναχός Γερμανός χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε ποιμενάρχη της Ηλείας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της γενέτειράς του Καρδαμά.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1960, λίγες ημέρες αργότερα, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, χειροτονήθηκε υπό ιδίου Μητροπολίτη πρεσβύτερος, λαμβάνοντας την ίδια ημέρα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ήταν τότε μάλιστα ο μοναδικός θεολόγος κληρικός στην Μητρόπολη Ηλείας.

Υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως Εφημέριος στις Ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και τον Σεπτέμβριο του 1961 διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυκας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ενώ ταυτόχρονα εκτελούσε χρέη Πρωτοσυγκέλλου, καθώς η θέση αυτή παρέμενε κενή.

Τον Μάρτιο του 1979 διορίσθηκε Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1η Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας.

Στις 3 Οκτωβρίου 1981 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Στις 24 Οκτωβρίου 1981 ενθρονίστηκε ως νέος Μητροπολίτης Ηλείας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου. Έκτοτε, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός Β΄ ποιμαίνει θεοφιλώς την Ηλεία μέχρι τις ημέρες μας.

Το 2016, όπου διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του έγινε η τιμή να συλλειτουργήσει στο Πανορθοδόξο συλλείτουργο στο Σαμπεζύ της Γενεύης, καθώς και να συμμετάσχει στις εργασίες για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου ως αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Είχε διατελέσει Τοποτηρητής στις Μητροπόλεις Τριφυλίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Στις 24 Αυγούστου 2022 αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή του λόγω γήρατος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία την έκανε αποδεκτή στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 βραβεύτηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την ενέργεια αυτή η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες της για όσα ο πολιός Ιεράρχης προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού.

Εκοιμήθη λίγους μήνες μετά την παραίτησή του, στις 21 Φεβρουαρίου 2023 σε ηλικία 91 ετών. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2023 προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Η ταφή του έγινε στο Α’ Κοιμητήριο Πύργου.

Διαβάστε επίσης: 

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός (ΦΩΤΟ/VIDEO)

Το “ύστατο χαίρε” στον Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρό Γερμανό (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων