30/04/2024 30/04/2024 Στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στο Α΄ Κοιμητήριο Κορίνθου, λειτούργησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος, το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου 2024, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η ανάσταση του φίλου του Χριστού Αγίου Λαζάρου. Ο Ποιμενάρχης έχει καθιερώσει, από της καταστάσεώς του στην Ι. Μητρόπολη, να τελεί αυτή την Θ. Λειτουργία στο Α΄...
30 Απριλίου, 2024 - 13:10
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2024 - 13:16

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπέρ των ψυχών των αοιδίμων Κορινθίων

Διαδώστε:
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπέρ των ψυχών των αοιδίμων Κορινθίων

Στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στο Α΄ Κοιμητήριο Κορίνθου, λειτούργησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος, το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου 2024, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η ανάσταση του φίλου του Χριστού Αγίου Λαζάρου.

Ο Ποιμενάρχης έχει καθιερώσει, από της καταστάσεώς του στην Ι. Μητρόπολη, να τελεί αυτή την Θ. Λειτουργία στο Α΄ Κοιμητηρίου Κορίνθου, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προαπελθόντων συγγενών μας, αλλά και υπέρ των ψυχών των «απανταχού της γης θανόντων συμπατριωτών μας Κορινθίων», που αναμένουν την «κοινήν ανάστασιν» από τον Αρχηγό της Πίστεώς μας Κύριο Ιησού.

Ο Ποιμενάρχης μας, ομίλησε στους παριστάμενους Πιστούς αναφερόμενος στην Θεολογία και στους κλάδους της εστιάζοντας στον κλάδο που ασχολείται με τους συμβολισμούς προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ερμηνεύσει την εορτή της Αναστάσεως του Αγίου Λαζάρου. Ο Κύριος μας, με την Ανάσταση του Αγίου Λαζάρου, μας δίδει την υπόσχεσή ότι, εάν Τον ακολουθούμε πιστά, τότε θα έρθει μία μέρα που θα πει και σ’ εμάς το «δεύρο έξω» και θα αναστηθούμε. Αυτή ακριβώς την αναγγελία ψάλουμε στο Απολυτίκιο της ημέρας: «Τὴν κοινὴν Ἀνάστασιν, πρὸ τοῦ σοῦ Πάθους πιστούμενος».

Γι’ αυτόν τον λόγο κι εμείς έχουμε καθιερώσει αυτή την ημέρα να ερχόμαστε και να λειτουργούμε στο Κοιμητήριο (να ο συμβολισμός) προκειμένου να μην ξεχνάμε τους κεκοιμημένους μας, αλλά ερχόμενοι κοντά τους να τους ανάψουμε το καντήλι, να θυμιάσουμε το μνήμα τους, να ψάλουμε όλοι μαζί, Επίσκοπος, Κλήρος και Λαός, το Τρισάγιο αλλά και να τους θυμίσουμε ότι έρχεται και η δική τους ανάσταση. Οι κεκοιμημένοι άνθρωποί μας φέρουν τον Σταυρό επάνω στα μνήματά τους και με πίστη στον Πρώτο και Μεγάλο Εσταυρωμένο δεν θα μείνουν σταυρωμένοι, αλλά θα ακολουθήσει η ανάστασή τους. Όπως Εκείνος πέθανε και Ανέστη, έτσι κι αυτοί πέθαναν, όπως και εμείς θα πεθάνουμε, αλλά θα έρθει η στιγμή που ο Σωτήρας μας θα μας φωνάξει και θα αναστηθούμε «εἰς ἀνάστασιν ζωῆς …ή ….εἰς ἀνάστασιν κρίσεως» (Ιω. ε’, 29).

Ο συμβολισμός φαίνεται και από τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ο Οποίος έγραψε στην προς Εβραίους επιστολή Του: «Μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν, οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, ὧν ἀναθεωροῦντες τὴν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τὴν πίστιν» (ιγ’,7), δηλαδή, οφείλουμε να θυμόμαστε όλους εκείνους που μας δίδαξαν τα της Πίστεως, τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους γονείς, τους αναδόχους, τους διδασκάλους μας. Εξ αυτού η Εκκλησία μας δίδει μεγάλη σημασία στην οικογένεια. Είναι όμορφο να βλέπουμε και να γνωρίζουμε τις ρίζες μας και ας λένε κάποιοι ότι όλα αυτά, δεν έχουν σημασία, υποβιβάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον θεσμό της οικογένειας.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας άπαντες μεταφέρθηκαν έξω από τον Ι. Ναό προκειμένου ο Σεβασμιώτατος να τελέσει Νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Προκατόχων του Μητροπολιτών ως και των ενταύθα και απανταχού κεκοιμημένων Κορινθίων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων