02/04/2019 02/04/2019 Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 1η Απριλίου 2019, το απόγευμα στις 6:00 μ.μ. στην «Κροκίδειο» Αίθουσα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, η καθιερωμένη Κατηχητική σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Kor;inuoy με τον τίτλο: «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Διονυσίου, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος...
02 Απριλίου, 2019 - 10:57
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2019 - 10:58

«Η αγάπη προς τους εχθρούς κατά τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη»

Διαδώστε:
«Η αγάπη προς τους εχθρούς κατά τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη»

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 1η Απριλίου 2019, το απόγευμα στις 6:00 μ.μ. στην «Κροκίδειο» Αίθουσα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, η καθιερωμένη Κατηχητική σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Kor;inuoy με τον τίτλο: «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Διονυσίου, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλιακμάνης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η αγάπη προς τους εχθρούς κατά τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη».

Ο π. Βασίλειος με εύληπτο, κατανοητό και μεστό θεολογικό λόγο ανέλυσε την πνευματική εμπειρία του από την διδασκαλία του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη για την αγάπη προς τους εχθρούς, όπως αυτή περιγράφεται στον βιογράφο του Γέροντα Σωφρόνιο Σουχάνωφ. Πιο συγκεκριμένα, ο π. Βασίλειος Καλιακμάνης επεσήμανε ότι ο Άγιος Σιλουανός θεωρεί ότι η αγάπη προς τους εχθρούς δεν κατορθώνεται ως φυσικό άθλημα, αλλά βιώνεται ως χαρισματική κατάσταση και εξαρτάται από τον βαθμό της αυτογνωσίας, από το επίπεδο της θεογνωσίας και από την διαβρωτική ενέργεια του μίσους, που εγείρει εμπόδια στον αγώνα του Χριστιανού.

Το μίσος διαιρεί τους ανθρώπους γι’ αυτό και η αγάπη προς τον πλησίον δεν μπορεί να είναι τέλεια, αν δεν περιλαμβάνει αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους. Η αγάπη προς τους εχθρούς εμπνέεται από το Άγιο Πνεύμα κι όποιος δεν γεύτηκε τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος δεν μπορεί να αγαπήσει πραγματικά. Για να δεχθεί όμως ο πιστός την χάρη του Αγίου Πνεύματος χρειάζεται άσκηση και αγώνας πνευματικός.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον π. Βασίλειο διερμηνεύοντας και τα συναφή αισθήματα του Θεοφ. Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Κατέληξε δε τον εποικοδομητικό διάλογο, που ακολούθησε, με την χαρακτηριστική φράση από τον ύμνο της αγάπης του Αποστόλου Παύλου προς εμάς τους Κορινθίους: «Η οδός της Εκκλησίας δεν μπορεί να είναι άλλη από την οδό της αγάπης».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων