28/03/2022 28/03/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τέλεσε την Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού της αποδόσεως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών στον Ι. Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας Γιάτρισσας) στο Λουτράκι, πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Βασιλόπουλο και τους Διακόνους...
28 Μαρτίου, 2022 - 16:16

Κορίνθου: Να αγκαλιάσουμε τους πρόσφυγες – Προσευχή για είρηνη

Διαδώστε:
Κορίνθου: Να αγκαλιάσουμε τους πρόσφυγες – Προσευχή για είρηνη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τέλεσε την Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού της αποδόσεως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών στον Ι. Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας Γιάτρισσας) στο Λουτράκι, πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Βασιλόπουλο και τους Διακόνους του, την Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στο μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού επισημαίνοντας ότι οι πρόγονοι μας κατενόησαν το μυστήριο αυτό, δια μέσου της φιλοσοφίας και της Ελληνικής γλώσσας και αυτό απετέλεσε το εφαλτήριο για την Εθνική μας παλιγγενεσία.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα δεινά του πολέμου τονίζοντας ότι αυτά είναι τα απότοκα του εγωισμού για το ποιος θα κυριαρχήσει έναντι του άλλου, αφού ο εγωισμός μετατρέπει τους ανθρώπους σε κτήνη, κατά την ρήση του Προφητάνακτα Δαυίδ. Μέσα στο εκκλησίασμα βρίσκονταν και περίπου 80 πρόσφυγες από την Ουκρανία μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Ανέκαθεν, είπε ο Σεβασμιώτατος, οι Έλληνες τρέφαμε καλά αισθήματα, ως ομόδοξοι και για τους Ουκρανούς και για τους Ρώσους.

Επειδή όμως η επανάσταση μας ξεκίνησε από την Ουκρανία και συγκεκριμένα από την Οδησσό, έδρα της Φιλικής Εταιρείας, υπάρχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια την οποία ενισχύει η Κολυμβήθρα, το Άγιο Ποτήριο και η κοινή για τα ιδανικά μας Ιστορία.

Είναι τραγικό να βλέπουμε Ορθόδοξους Ηγέτες, Πολιτικούς και Θρησκευτικούς, μέσα στην κατανυκτικότερη περίοδο του Εκκλησιαστικού έτους, να διεξάγουν πόλεμο με άλλους ομόδοξους αδελφούς. Παράλληλα επειδή κι εμείς τιμάμε εφέτος την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής προέτρεψε τους πιστούς να αγκαλιάσουν τους πρόσφυγες, ανεξάρτητα από το πού ανήκουν και να προσευχηθούν να έρθει η ειρήνη, η αγάπη και συμφιλίωση και να σταματήσει η αιματοχυσία, η εξαθλίωση των ανθρώπων και ο θάνατος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ακούσει τα προβλήματα και τις ανησυχίες των προσφύγων, υποσχέθηκε δε η Ι. Μητρόπολη να σταθεί συμπαραστάτης στο πλευρό τους και όπου μπορεί στις ελλείψεις τους.

Την ίδια ημέρα και στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων τέλεσε την Ι. Ακολουθία του Εσπερινού και των Γ΄ Χαιρετισμών ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος.

Ο άγιος Κεγχρεών ομίλησε τονίζοντας ότι, η εορτή του Ευαγγελισμού είναι εορτή και ημέρα χαράς. Χαίρει η Υπεραγία Θεοτόκος καθώς Αυτή είναι «η μόνη εν γυναιξί», που εξελέγη για να υπουργήσει το Μέγα Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Χριστού. Χαίρει γιατί έγινε κατοικητήριο του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος. Χαίρουν οι Άγιοι Άγγελοι και ιδιαιτέρως ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που απεστάλη για να φέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της ενώσεως των διεστώτων, του Θεού με τον άνθρωπο. Χαίρουν οι άνθρωποι, γιατί ο Θεός έγινε άνθρωπος όχι απλά για να τον σώσει αλλά για να τον «δοξάσει» κάνοντάς τον κατά χάριν θεό. Χαίρουν οι ψυχές των εν τω Άδη γιατί με την ένσαρκο παρουσία του Ιησού Χριστού απέκτησαν την δυνατότητα σωτηρίας με την κάθοδό Του σ᾿ αυτόν.

Χαίρει και η κτίση γιατί επανήλθε η ισορροπία, αφού μετά την πτώση των πρωτοπλάστων αυτή διασαλεύτηκε. Πανηγυρίζει και χαίρεται ο κάθε ένας από εμάς για την δυνατότητα να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση μέσα από τα Ιερά Μυστήρια και την τήρηση των Ευαγγελικών προσταγών. Μας καλεί η Υπεραγία Θεοτόκος να γίνουμε κι εμείς «Ευλογημένοι» άνθρωποι, όπως Αυτή που την απεκάλεσε «Ευλογημένη εν γυναιξί» και ο Άρχων Γαβριήλ (ο ουρανός) και η Ελισάβετ (η γη) {πρβλ. Λουκ. α΄, 28 – α΄, 42}, αφού όμως προϋπήρξε «κεχαριτωμένη» δια του προσωπικού Της αγώνος, εφαρμόζοντας τις εντολές του Θεού. Όπως όμως υπάρχουν «ευλογημένοι» άνθρωποι υπάρχουν και «ευλογημένα Έθνη».

Ο Λαός του Ισραήλ για τους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης και ο νέος Ισραήλ, το Έθνος μας, που με την γλώσσα του συνήργησε στην διάδοση «του φωτός της αληθούς ημών Πίστεως». Ολοκληρώνοντας, και αφού μετέφερε τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, προέτρεψε τους πιστούς να έχουν μετάνοια και να παρακαλέσουν την Υπεραγία Θεοτόκο να πρεσβεύει γι όλους μας, να σώζει το Έθνος μας και να χαρίσει την υγεία και την ειρήνη σε όλον τον κόσμο!

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων