16/05/2022 16/05/2022 Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ι. Ναού και τους συνοδούς του Κληρικούς, την Κυριακή του Παραλύτου. Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος μίλησε αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή του Παραλύτου, όπου ο Κύριος μας προ του Πάθους και της Αναστάσεως Του θεράπευσε τον επί...
16 Μαΐου, 2022 - 15:26
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2022 - 15:16

Κυριακή του Παραλύτου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου

Διαδώστε:
Κυριακή του Παραλύτου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ι. Ναού και τους συνοδούς του Κληρικούς, την Κυριακή του Παραλύτου.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος μίλησε αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή του Παραλύτου, όπου ο Κύριος μας προ του Πάθους και της Αναστάσεως Του θεράπευσε τον επί τριάκοντα και οκτώ έτη παράλυτο στην προβατική κολυμβήθρα.

Στην κολυμβήθρα αυτή πλένονταν τα πρόβατα που προορίζονταν για θυσία και γι᾿ αυτό επεσήμανε τα λόγια του Τιμίου Προδρόμου, ότι ο Χριστός είναι «… ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου» (Ιω. α΄, 29). Ο Χριστός είναι Αυτός που με την Σταυρική Του θυσία σήκωσε στους ώμους Του τις αμαρτίες της ανθρωπότητας.

Η περικοπή αυτή αναγιγνώσκεται μετά την Ανάσταση για να μας υπενθυμίζει ότι πνευματικά και σωματικά υγιείς μας κάνει η «κολυμβήθρα» της Εκκλησίας, δηλαδή, το Άγιον Βάπτισμα και μας εγείρει από την παραλυσία της αμαρτίας.

Στις μέρες μας κάποιοι τεχνηέντως δυσανασχετούν όταν οι Χριστιανοί καλούμεθα «πρόβατα» του Χριστού και της Εκκλησίας. Αγνοούν την βαθιά σημασία του συμβολισμού και τον παραλληλισμό του Χριστιανού με το «αγνό» πρόβατο.

Αγνοούν ότι ο Κύριος και Θεός μας είναι ο «Αμνός» και Ποιμένας και ότι το Ωμοφόριο του Επισκόπου συμβολίζει το απολωλός πρόβατο, για το οποίο ο Χριστός, ως Καλός Ποιμένας, θυσιάστηκε προς σωτηρία του. Αν τα ήξεραν όλα αυτά δεν θα παρέμεναν στην ρηχή ερμηνεία ότι πρόβατο είναι όποιος άβουλα συναινεί στην άποψη των άλλων.

Ολοκληρώνοντας, ανακοίνωσε στους Πιστούς το πρόγραμμα των Λειτουργικών Εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής της Σαμαρείτιδος με αποκορύφωση την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κυριακής, 22 Μαΐου, όπου και θα χειροτονήσει τον Ιεροδιάκονο π. Γεράσιμο Λάμπο, Πρεσβύτερο, ενώ την Τετάρτη, 1 η Ιουνίου 2022, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο τα τελεσθεί η καθιερωμένη νυκτερινή Θ. Λειτουργία για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων