21/03/2022 21/03/2022 Χθες Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Γ’ Κατανυκτικό Εσπερινό παρόντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα, της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, Πανοσ. Αρχιμ. π. Αχίλλιο Τσούτσουρα και τους...
21 Μαρτίου, 2022 - 17:13
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2022 - 16:45

Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός και ομιλία για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά στην Κόρινθο

Διαδώστε:
Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός και ομιλία για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά στην Κόρινθο

Χθες Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Γ’ Κατανυκτικό Εσπερινό παρόντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα, της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, Πανοσ. Αρχιμ. π. Αχίλλιο Τσούτσουρα και τους Ιερείς της πόλεως Κορίνθου.

Ομιλητής, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχε ορισθεί ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Μαυραγάνης, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου και Αρχιερατικός Επίτροπος Κορίνθου – Λουτρακίου, με θέμα: «O Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, Διδάσκαλος της Θεώσεως».

Ο ομιλητής, επεσήμανε ότι η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, ετίμησε πολύ τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και εορτάζει την μνήμη του την Β’ Κυριακή των Νηστειών, ως συνέχεια της Α´ Κυριακής των Νηστειών, κατά την οποία εορτάζουμε την Ορθόδοξη Πίστη μας. Θεωρείται δηλαδή ο Άγιος, ως o εκφραστής της Ορθόδοξης Πίστης μας περισσότερο από όλους τους άλλους πατέρες και διδασκάλους.

Ο Άγιος Γρηγόριος αντιτάχθηκε με σθένος και βαθιά πίστη στην πλάνη του αιρετικού Μοναχού Βαρλαάμ, που παρακινούμενος από την φιλοσοφία των ουμανιστών της Δύσης άρχισε τον 14ο αιώνα να κηρύττει στο Βυζάντιο προσβάλλοντας την ευσέβεια των Αγιορειτών ησυχαστών και πλήττοντας την δυνατότητα του ανθρώπου να θεωθεί κατά χάριν. Με τους αγώνες αυτούς ο Άγιος, έχοντας τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, θεώρησε ότι προστατεύει την Ορθοδοξία, διότι διέγνωσε την μεγάλη επικινδυνότητα της αιρετικής διδασκαλίας του Βαρλαάμ.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης συνεχάρη τον ομιλητή, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα παρουσίασε την ουσία και το σημαντικό θεολογικό έργο του μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας μας, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Ο προκάτοχος μου, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, μακαριστός Μητροπολίτης Κορίνθου κυρός Παντελεήμων Καρανικόλας ήταν πρωτοπόρος καθώς, ως βιωματικός θεολόγος, προσπάθησε να επαναφέρει στον τρόπο ζωής των Ορθοδόξων Χριστιανών τον «μυστικισμό» του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, γι’ αυτό και θα προσπαθήσουμε με τον Θεοφιλέστατο άγιο Κεγχρεών να επανεκδώσουμε ένα από τα συγγραφικά του έργα εις μνημόσυνο του με την συμπλήρωση 15/ετίας από την εις Κύριον εκδημία του.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πανοσ. Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης π. Αχίλλιο Τσούτσουρα, για την ευγενική του παρουσία και τον προσκάλεσε να ξανάρθει, ώστε να έχουμε την χαρά να ακούσουμε και το κήρυγμα του!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων