27/02/2023 28/02/2023 Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Ισαποστόλου Φωτεινής, της Σαμαρείτιδος, κατά το περασμένο διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου 2023, στο ομώνυμο ιστορικό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο (εντός του Επισκοπείου) στην Κόρινθο. Αρχικά το απόγευμα του Σάββατου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιωμένος από τους Ιερείς της πόλεως της Κορίνθου και τους...
27 Φεβρουαρίου, 2023 - 21:50
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2023 - 2:21

Πανηγύρισε το ιστορικό παρεκκλήσι της Αγίας Φωτεινής στην Κόρινθο

Διαδώστε:
Πανηγύρισε το ιστορικό παρεκκλήσι της Αγίας Φωτεινής στην Κόρινθο

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Ισαποστόλου Φωτεινής, της Σαμαρείτιδος, κατά το περασμένο διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου 2023, στο ομώνυμο ιστορικό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο (εντός του Επισκοπείου) στην Κόρινθο.

Αρχικά το απόγευμα του Σάββατου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιωμένος από τους Ιερείς της πόλεως της Κορίνθου και τους Διακόνους του, παρουσία ευσεβών προσκυνητών και της κ. Μαρίας Ελένης Σούκουλη, Συμβούλου του Πρωθυπουργού.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στο γεγονός ότι όλοι οι Άγιοι έζησαν θεωρώντας την ζωή τους ως «περίοδο τεσσαρακοστής», δηλαδή περίοδο πνευματικών αγώνων προκειμένου να κατακτήσουν την σωτηρία της ψυχής τους υπερβαίνοντας τον θάνατο. Μία εξ Αυτών και η Αγία Φωτεινή που με τον εντυπωσιακό βίο Της, τα μαρτύρια τα δικά Της αλλά και αυτά των αδελφών και των τέκνων Της, επιβεβαίωσε ότι όλη της η βιωτή ήταν μια Μεγάλη Σαρακοστή. Ιδιαιτέρως μετά τον διάλογό της με τον Κύριο δεν ομολόγησε απλά την Θεότητα Του αλλά εργάστηκε ιεραποστολικά να την εδραιώσει και γι᾿ αυτό η Εκκλησία μας την ονόμασε Ισαπόστολο. Ταυτίζοντας τις σημερινές δυσκολίες της ζωής μας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, με τα μαρτύρια που υπέστησαν η Αγία Φωτεινή και οι συν Αυτή, διαπιστώνουμε ότι στις μέρες μας δεν κινδυνεύουμε από το μαρτύριο του αίματος αλλά από την έλλειψη Χριστιανικής μαρτυρίας στην ζωή μας. Και δεν είναι καθόλου αμελητέο αυτό διότι σήμερα δεν τολμάμε να μιλήσουμε για Χριστό, πίστη, ήθος, ιδανικά, αρχές και αξίες, καθώς αμέσως καθιστάμεθα καταγέλαστοι ή ακόμα και κατηγορούμενοι στα δικαστήρια. Ας μην δειλιάζουμε όμως προς αυτή την πρόκληση των καιρών και ας ελπίσουμε ότι αυτή την μαρτυρία θα μας την αναγνωρίσει ο Θεός και αυτό θα είναι το μαρτύριο που θα μας οδηγήσει στην ζωή και στην Ανάσταση!

Την επομένη, Κυριακή της Τυρινής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ως άνω πανηγυρίζον Iερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο και ομίλησε στους παριστάμενους πιστούς για την σωτήριο συνάντηση του Χριστού με την πρώην αμαρτωλή γυναίκα από την Σαμάρεια και μετέπειτα Αγία και Ισαπόστολο Φωτεινή, που αναδεικνύει το έργο της Εκκλησίας να οδηγεί τους πιστούς στην μετάνοια. Όσο αμαρτωλός κι αν είναι κάποιος ο Θεός του προσφέρει την σωτηρία και την μετάνοια. Αυτό κήρυξε ο Χριστός, επιβεβαιώνοντας το κήρυγμα του Τιμίου Προδρόμου, αυτό κήρυξαν οι Απόστολοι, αυτό κηρύττουμε κι εμείς προκειμένου να διατηρείται επίκαιρη η αφορμή και η αιτία για όλους προς το «μετανοείτε», για την αλλαγή «στάσεως ζωής» και το πέρασμα από την θεωρία στην πράξη. Η Εκκλησία μας σήμερα εκτός από την υπενθύμιση του παραδείγματος της Αγίας μας εισάγει και στην πνευματική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στο στάδιο των αρετών, της νηστείας, της προσευχής και της ελεημοσύνης. Μας καλεί να συγχωρήσουμε τους συνανθρώπους μας, μας διδάσκει μέσω της Ευαγγελικής περικοπής «Ἐὰν γὰρ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος·» (Ματθ. στ’, 14) και όταν το πράξουμε αυτό και παραμείνουμε πιστοί στις παραδόσεις μας συμπεριλαμβανομένης και της νηστείας που σιγά σιγά μετατρέπετε από Χριστοκεντρική σε ανθρωποκεντρική θα κερδίσουμε πολύ περισσότερα από αυτά που προσδοκούμε.

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος προς όλους και ιδιαιτέρως στον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά, ο οποίος πάντοτε εκ της θέσεως και της επαγγελματικής ιδιότητάς του συντρέχει το έργο της Τοπικής Εκκλησίας, καθώς και την Σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη «Καλή και ευλογημένη Μεγάλη Τεσσαρακοστή» και ευχαρίστησε όλους, όσοι συνέφεραν, στην συγκέντρωση των 12 τόνων τροφίμων, 800 κουβερτών και 40 μεγάλων κιβωτίων με ήδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά, που συγκεντρώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη μας και θα σταλούν στις πληγείσες περιοχές από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023 της Τουρκίας και της Συρίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων