14/03/2022 14/03/2022 Στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου μετέβησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητρόπολης άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, προκειμένου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας να τελέσουν τα Τεσσαρακονθήμερα Μνημόσυνα του μακαριστού Ιερέως Ευαγγέλου Βαλιμήτη και της Ανθής Βερτσιώτη. Ο Σεβασμιώτατος, πριν το μνημόσυνο, ομίλησε για το θαύμα των...
14 Μαρτίου, 2022 - 15:48
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2022 - 15:34

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο π. Ευάγγελου Βαλιμητη

Διαδώστε:
Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο π. Ευάγγελου Βαλιμητη

Στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου μετέβησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητρόπολης άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, προκειμένου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας να τελέσουν τα Τεσσαρακονθήμερα Μνημόσυνα του μακαριστού Ιερέως Ευαγγέλου Βαλιμήτη και της Ανθής Βερτσιώτη.

Ο Σεβασμιώτατος, πριν το μνημόσυνο, ομίλησε για το θαύμα των κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος που τελέστηκε κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος γνωρίζοντας ότι οι Χριστιανοί νήστευαν την Μ. Τεσσαρακοστή θέλησε να τους μιάνει με ειδωλόθυτα. Τότε, ο Άγιος Θεόδωρος εμφανίστηκε στον Πατριάρχη Ευδόξιο και του είπε οι Χριστιανοί να βράσουν και να φάνε κόλλυβα, για όλο αυτό το διάστημα, ώστε να αποφύγουν τις μολυσμένες τροφές.

Αιώνες μετά από την επιτέλεση του θαύματος εξακολουθούμε να εορτάζουμε το γεγονός και όταν κάνουμε μνημόσυνα να προσφέρουμε και κόλλυβα για να συγχωρήσουμε τις ψυχές των κεκοιμημένων αδελφών μας. Αυτή η παράδοση προέρχεται από τους λόγους του Κυρίου «εάν μη ο κόκκος του σίτου πεσών εις την γην αποθάνη, αυτός μόνος μένει· εάν δε αποθάνη, πολύν καρπόν φέρει.» (Ιω. ιβ΄, 24).

Συμβολικά θεωρούμε ότι ο κάθε ένας από εμάς τους Χριστιανούς είναι σαν τον σπόρο του σιταριού, που για να αυξηθεί στην Βασιλεία των Ουρανών, πρέπει πρώτα να μπει στην γη για να καρποφορήσει κατόπιν.

Η σημερινή ημέρα είναι ευλογημένη σύμπτωση καθώς τα Ι. Μνημόσυνα των αδελφών μας Ευαγγέλου Ιερέως και Ανθής συνέπεσαν με την μνήμη του θαύματος του Αγίου Θεοδώρου και αυτό αποτελεί ιδιαίτερη εύνοια, εκ μέρους του Θεού, καθώς έχουμε την ευκαιρία να τους θυμηθούμε και να προσευχηθούμε, παραθέτοντας και κόλλυβα, για την ανάπαυση των ψυχών τους, παρηγορία των οικείων τους και να τους μιμηθούμε σε όσα καλά έκαναν.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων