18/03/2023 18/03/2023 Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν στις 17 Μαρτίου από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σύμη, Τήλου, Χάλκης και Καστελόριζου κ. Χρυσοστόμου και η Ιερά Μητρόπολη δημοσιεύει στον επίσημο λογαριασμό της στο facebook, το ιστορικό της επετειακής ημέρας. Ολόκληρο το κείμενο της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης : Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, μέσα σε χαρμόσυνη και πανηγυρική ατμόσφαιρα, καθώς και...
18 Μαρτίου, 2023 - 11:30
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2023 - 14:53

5η Επέτειος Ενθρόνισης Μητροπολίτη Σύμης Τήλου Χάλκης και Καστελόριζου κκ Χρυσοστόμου

Διαδώστε:
5η Επέτειος Ενθρόνισης Μητροπολίτη Σύμης Τήλου Χάλκης και Καστελόριζου κκ Χρυσοστόμου

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν στις 17 Μαρτίου από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σύμη, Τήλου, Χάλκης και Καστελόριζου κ. Χρυσοστόμου και η Ιερά Μητρόπολη δημοσιεύει στον επίσημο λογαριασμό της στο facebook, το ιστορικό της επετειακής ημέρας.

Ολόκληρο το κείμενο της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης :

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, μέσα σε χαρμόσυνη και πανηγυρική ατμόσφαιρα, καθώς και την συμμετοχή εκατοντάδων λαού, έλαβε χώρα στην Σύμη, σήμερα Σάββατο 17η Μαρτίου 2018 η ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου του Β΄. Πλήθος των κατοίκων με επικεφαλής τις Αρχές των Νήσων μας ανέμενε τον Μητροπολίτη μας από νωρίς στον λιμένα της Νήσου, συνοδευόμενον από εκατοντάδες συμπατριωτών του Κώων, που για να μεταφερθούν γέμισαν κυριολεκτικά δυό καράβια! Η αθρόα συμμετοχή των ευσεβών ακριτών μας, αναμφισβήτητα επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά την προσήλωση και αγάπη τους προς την Μητέρα Εκκλησία, αλλά και τον ανυπόκριτο σεβασμό προς το πρόσωπο του νέου Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου, τον οποίον το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας απέστειλε Επίσκοπο και Ποιμενάρχη.

Επίσης στην επίσημη υποδοχή και εν συνεχεία στην τελετή της ενθρονίσεως, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, ο Τοποτηρητής της Ιεράς μας Μητροπόλεως Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και οι Σεβ. Μητροπολίτες: Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, Ρόδου κ. Κύριλλος, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παίσιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Ιεραπύτνης κ. Κύριλλος, ο Αρχιμ. π. Δημήτριος, εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου, καθώς και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι: Αμορίου κ. Νικηφόρος, Στρατονικείας κ. Στέφανος και Ολύμπου κ. Κύριλλος. Επίσης παρέστησαν οι Πανοσ/τατοι Καθηγούμενοι: Αρχιμ. π. Ναθαναήλ της Ι. Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, Αρχιμ. π. Τύχων της Ι. Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, Αρχιμ. π. Καλλίνικος της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου «Βασσών» Καρπάθου, Αρχιμ. π. Αντώνιος της Ι. Μονής Παναγίας «Φανερωμένης» Ρόδου, Αρχιμ. π. Άνθιμος της Ι. Μονής Παναγίας «Παραμυθίας» Ρόδου, Αρχιμ. π. Νεκτάριος της Ι. Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ «Θάρρι» Ρόδου, Αρχιμ. π. Ιερόθεος της Ι. Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του «Πανορμίτου» Σύμης, Αρχιμ. Επιφάνιος Κάνδρος εκπρόσωπος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Ευαγγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου και Μοναχή Μαριάμ Καθηγουμένη Ι. Μονής Παναγίας «Υψενής» Ρόδου, μετά πολλών μελών των τιμίων συνοδειών αυτών. Την χορεία των κληρικών συμπλήρωσαν οι Αρχιερατικοί Επίτροποι των λοιπών Νήσων της Ι. Μητροπόλεως, αλλά και των ομόρων Ι. Μητροπόλεων, Κώου και Νισύρου, και Ρόδου, καθώς και πολλοί Εφημέριοι αυτών.

Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως παρέστη ο εκ Σύμης καταγόμενος Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, οι κ. Βουλευτές  Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός και Μάνος Κόνσολας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεωργ. Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαρ. Κόκκινος, πρώην Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως ήσαν: οι Δήμαρχοι Σύμης κ. Ελευθ. Παπακαλοδούκας, Χάλκης κ. Μιχαήλ Πατρός, Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος, Κω κ. Γεωργ. Κυρίτσης μετά των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων και μελών αυτών, καθώς και ο Ιμάμης της Κω κ. Σερίφ Σιουκρή Δαμάδογλου.

Ως εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Στρατιωτικών Αρχών παρέστησαν ο Διοικητής της 95ης ΑΔΤΕ Υποστρ. κ. Νικ. Χιονής, ο Διοικητής της 80ης ΑΔΤΕ, ο Διοικητής της 8ης ΠΕ.ΔΙ. Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. κ. Νικ. Αρμπουνιώτης. Εκ των τοπικών Αρχών της Νήσου μας ως Μητροπολιτικής έδρας παρέστησαν: ο Διοικητής του 549 ΤΕ Συνταγματάρχης κ. Κων. Σαραντόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος κ. Ευα. Καπλανίδης, ο Λιμενάρχης κ. Ηλ. Αλεξίου, ο Προιστάμενος του Τελωνείου κ. Νικ. Κατσογριδάκης, καθώς και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών, των Δημοσίων Υπηρεσιών και λοιπών Φορέων, των μορφωτικών και πολιτιστικών Συλλόγων όλων των Νήσων μας.

Περί ώρα 11 π.μ. το πλοίο που μετέφερε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο, αγκυροβόλησε στον λιμένα της Σύμης και ευθύς ο Δήμαρχος κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας επικεφαλής των τοπικών Αρχών εισήλθε και τον υπεδέχθη με εγκαρδιότητα. Ο νέος Ποιμενάρχης μας μετά της τιμίας αυτού συνοδείας εξήλθε υπό τους χαρμοσύνους ήχους των κωδώνων των Ιερών Ναών της νήσου και άμα τη εξόδω του δύο κοριτσάκια της Ενώσεως Γυναικών Σύμης ενδεδυμένα με την παραδοσιακή φορεσιά της Νήσου, του προσέφεραν ανθοδέσμη. Ακολούθως κατευθύνθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, όπου ο κ. Δήμαρχος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο, καλωσορίζοντάς τον ευγενώς στην Σύμη και του προσέφερε συμβολικά Επισκοπική βακτηρία. Αμέσως μετά ο νέος Μητροπολίτης ευχαριστώντας τον κ. Δήμαρχο αντιφώνησε συγκινημένος.

Κατόπιν ενεδύθη τον Αρχιερατικόν Μανδύα και εν λαμπρά πομπή, με την συνοδεία των Κληρικών, του στρατιωτικού αγήματος και υπό τους ήχους του εμβατηρίου της Φιλαρμονικής της 95ης Α.Δ.Τ.Ε. πραγματοποιήθηκε η μετάβαση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, όπου ετελέσθη η Ενθρόνιση, κατά το καθ
Κατόπιν ενεδύθη τον Αρχιερατικόν Μανδύα και εν λαμπρά πομπή, με την συνοδεία των Κληρικών, του στρατιωτικού αγήματος και υπό τους ήχους του εμβατηρίου της Φιλαρμονικής της 95ης Α.Δ.Τ.Ε. πραγματοποιήθηκε η μετάβαση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, όπου ετελέσθη η Ενθρόνιση, κατά το καθιερωμένο εκκλησιαστικό τυπικό. Καθ’ όλη την διάρκεια της πομπής το πλήθος κραύγαζε το «Άξιος!» και ο νέος Μητροπολίτης ευλογούσε το λαό με τον Τίμιο Σταυρό.
Αφού άπαντες εισήλθαν και ο καλλιμάρμαρος Μητροπολιτικός Ναός με το χαλικόστρωτο προαύλιο γέμισε ασφυκτικά, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ενεδύθη το ιερό Επιτραχήλιο και Ωμοφόριο και ανήλθε τις βαθμίδες του Αρχιερατικού Θρόνου. Ευθύς μετά το «ευλογητός…», ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Μαυρολέων Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Αγ. Γεωργίου «Βασσών» Καρπάθου, ανέγνωσε από άμβωνος το σεπτόν Πατριαρχικόν και Συνοδικόν Γράμμα ειδήσεως και εγκαταστάσεως του νέου μας Ποιμενάρχου. Μετά την καθιερωμένη εκκλησιαστική ακολουθία, ακολούθησαν οι προσφωνήσεις με την εξής σειρά:

Αρχικώς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, εκπροσωπών την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικόν ημών Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίον εξήρε την προσωπικότητα του Μητροπολίτου μας, επισημαίνοντας την πολύχρονη και παραγωγική εκκλησιαστική του διακονία και υπογράμμισε την μεγάλη του πείρα και ενεργό του παρουσία στα εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου. Συνέχισε αναφερόμενος στην ευρεία θεολογική κατάρτισή του και τις αρετές που τον κοσμούν, δηλώνοντας πως τα χαρίσματα αυτά εγγυώνται την επιτυχία της αποστολής που η Μητέρα Εκκλησία του εμπιστεύθηκε, αναδεικνύοντάς τον σε Μητροπολίτη.
Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού μας, Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης, Πρωτοπρ. π. Στεφάνου Μακρή, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, Πρωτοπρ. π. Ιωάννου Διακοπαναγιώτη, του Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιεροθέου Ηγουμενεύοντος της Ι. Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, του Δημάρχου Κω κ. Γ. Κυρίτση και του Δημάρχου Χάλκης κ. Μ. Πατρού.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός και συγκινητικός ήταν ο Ενθρονιστήριος λόγος, τον οποίο εκφώνησε ο ενθρονισθείς Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, κατακλείων την σειρά των ομιλιών. Ο Σεβασμιώτατος με τον μεστό εκκλησιαστικό του λόγο έστειλε μήνυμα ενότητας και αγάπης, ανεφέρθη στη νέα του αποστολή και διαβεβαίωσε το λαό της Μητροπολιτικής του Περιφέρειας πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια αφοσιωμένης θυσιαστικής διακονίας, διότι όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε «ουκ ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονήσαι». Επίσης μίλησε για έμπρακτη συμπαράσταση προς τους πάσχοντες, τους αναξιοπαθούντες και ιδιαίτερα για την τρίτη ηλικία, εξαγγέλλοντας την επαναλειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ι. Μονής Πανορμίτου. Εξέφρασε επίσης την βούλησή του για την στήριξη της οικογενείας, των νέων, της παιδείας, των σχολείων και παντός εμπεριστάτου. Στην ομιλία του ακόμα ο νέος Μητροπολίτης δήλωσε ότι από της σήμερον θα εγκατασταθεί και θα διαμένει στην πόλη της Σύμης και συν Θεώ θα αναλάβει το έργο δημιουργίας Μητροπολιτικού Μεγάρου, το οποίο στερείται μέχρι τούδε, καθ’ ότι νεοσύστατη, η Ι. Μητρόπολις.

Μετά το πέρας της τελετής, προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα στους συμμετέχοντες και ευθύς αμέσως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και οι πολυπληθείς προσκεκλημένοι, μετέβησαν την Ι. Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου. Στην κυρία είσοδο υπό τον χαρμόσυνο ήχο των κωδωνοκρουσιών, του επεφυλάχθη επίσημη και λαμπρή υποδοχή, από τον Ηγουμενεύοντα π. Ιερόθεο, σύσσωμη την Εφορεία και τους εργαζομένους της Μονής. Ο Σεβασμιώτατος εισήλθε στο Καθολικό και κατευθύνθηκε στην θαυματουργή Εικόνα του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, όπου ευλαβικά προσκύνησε και στην συνέχεια ανήλθε στον Δεσποτικό Θρόνο. Ετελέσθη σύντομη Δέησις μετά το πέρας της οποίας, άπαντες οι παριστάμενοι παρεκάθισαν στο εόρτιο γεύμα, στην Μεγάλη Τράπεζα της Ι Μονής.
Όταν αργότερα το γεύμα ολοκληρώθηκε και οι πολυπληθείς συμπατριώτες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κατευθύνονταν κατά κύματα για να επιβιβαστούν στα καράβια της επιστροφής, εκείνος τους περίμενε στην προβλήτα προκειμένου να λάβει χώρα και ο συγκινητικός αποχαιρετισμός και να δώσει ως ευλογία εις έναν έκαστον, δίπτυχο με το εικονίδιο του Ταξιάρχου αναγράφον το γεγονός και την ημερομηνίαν της Ενθρονίσεως.

Μετά την αναχώρησιν των πλοίων, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον τάφο του Μακαριστού προκατόχου του κυρού Χρυσοστόμου του Α΄, όπου ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του. Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Κληρικοί, Έφοροι, Εργαζόμενοι της Ι. Μονής και ευλαβείς Χριστιανοί. «Χρυσοστόμου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, της αγιωτάτης Μητροπόλεως Σύμης, υπερτίμου και εξάρχου νοτίου Αιγαίου πελάγους, ημών δε Πατρός και ποιμενάρχου πολλά τα έτη».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων