27/03/2021 27/03/2021 Eορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, αλλά και η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, επί τη συμπληρώσει 200 ετών από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό των Ελλήνων. Στην Σύμη, την έδρα της Μητροπόλεως, το επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο πανηγυρίζων ενοριακός Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο...
27 Μαρτίου, 2021 - 14:33
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2021 - 14:20

“Εθναρχικό ρόλο η Εκκλησία στην Εθνική Παλιγγενεσία”

Διαδώστε:
“Εθναρχικό ρόλο η Εκκλησία στην Εθνική Παλιγγενεσία”

Eορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, αλλά και η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, επί τη συμπληρώσει 200 ετών από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Στην Σύμη, την έδρα της Μητροπόλεως, το επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο πανηγυρίζων ενοριακός Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο το εσπέρας της Τετάρτης ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου υπό του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ι. Μονής Πανορμίτου Αρχιμ. Αντωνίου Πατρού, του Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτοπρ. Στεφ. Μακρή, του Αιδεσ. Εφημερίου της Ενορίας Πρεσβ. Αντωνίου Μανιά και του Διακόνου  π. Γεωργίου Κακακιού.

Τα αναλόγια κόσμησαν χοροί Ιεροψαλτών με επικεφαλής δεξιά τον Πρωτοψάλτη του Ι. Ναού κ. Αγαπητό Μιχελλή και αριστερά τον Ιεροψάλτη κ. Μερκούριο Γιανναρά, κ. Εμμανουήλ Κυπριώτη κ. α.

Το πρωί της Πέμπτης, κυριωνύμου ημέρας της εορτής έγινε η έναρξη του Όρθρου και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργοί του οποίου ήταν ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ. Στεφ. Μακρής, ο Αιδεσ. Εφημέριος της Ενορίας Πρεσβ. Αντώνιος Μανιάς και ο Διάκονος π. Γεώργιος Κακακιός. Παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σύμης κ. Ελευθ. Παπακαλοδούκα και την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Σεβαστή Λούππη.

Εν συνεχεία εορτάστηκε και η 200η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Συμφώνως με το πρόγραμμα του Δήμου Σύμης, ώρα 11:30 ετελέσθη η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου εκ του εκ του Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτοπρ. Στεφ. Μακρή και Εφημερίου του Μητροπολιτικού Ναού και του Διακόνου π. Γεωργίου Κακακιού.

Παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σύμης κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Μέλη αυτού.

Αντί άλλου ομιλητού, ο Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος μίλησε γιά την Εθνική Παλιγγενεσία, αναφερόμενος στον Εθναρχικό ρόλο της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τα δίσεκτα έτη της δουλείας και την υψίστη θυσία του Αγίου Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄, η οποία απετέλεσε την απαρχή και μαζί με τόσες άλλες, πότισαν το αειθαλές δέντρο της ελευθερίας του Γένους.

Μετά την Απόλυση της Δοξολογίας ο ι. Κλήρος με τις Αρχές, μετέβησαν στο χώρο του Ηρώου των Πεσόντων όπου ανεπέμφθη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών «πάντων των εν τοις ιεροίς ημών αγώσιν υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων» και κατετέθησαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των Αρχών.

Φέτος λόγω της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Στρατιωτική και Μαθητική παρέλαση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων