13/03/2023 13/03/2023 Το τετραήμερο,  10 έως 13 Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, επισκέφθηκε τους ακρίτες κατοίκους του Καστελλορίζου, μεσούσης σχεδόν της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τους Διακόνους π. Γεώργιο Κακακιό και π. Παύλο Τερεζάκη. Τον υποδέχθηκαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος και μοναδικός Ιερεύς του νησιού, Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Μαλτέζος, οι τοπικές Δημοτικές, Πολιτικές...
13 Μαρτίου, 2023 - 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2023 - 13:34

Ποιμαντική επίσκεψη Μητροπολίτη Σύμης στο ακριτικό Καστελλόριζο

Διαδώστε:
Ποιμαντική επίσκεψη Μητροπολίτη Σύμης στο ακριτικό Καστελλόριζο

Το τετραήμερο,  10 έως 13 Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, επισκέφθηκε τους ακρίτες κατοίκους του Καστελλορίζου, μεσούσης σχεδόν της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τους Διακόνους π. Γεώργιο Κακακιό και π. Παύλο Τερεζάκη. Τον υποδέχθηκαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος και μοναδικός Ιερεύς του νησιού, Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Μαλτέζος, οι τοπικές Δημοτικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, καθώς και οι ευσεβείς κάτοικοι της Νήσου.

Επρόκειτο για μια ευλογημένη ποιμαντική περιοδεία, η οποία χαροποίησε όχι μόνον τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο αλλά πρωτίστως τους ακρίτες κατοίκους του Καστελλορίζου, αφού με την ιεροπρεπή του παρουσία βίωσαν λειτουργικά τα ψυχωφελή νοήματα και μηνύματα των κατανυκτικών αυτών ημερών και προετοιμάστηκαν, ώστε να προσκυνήσουν χριστιανοπρεπώς τα Πάθη και την Αγία Ανάσταση του Κυρίου.

Όρθρος και Θεία Λειτουργία της Β’ Κυριακής των Νηστειών – Δοξολογία Ενσωμάτωσης

Την Β΄ Κυριακή των Νηστειών και πάλι στον παμμεγέθη αυτόν Ι. Μητροπολιτικό Ναό, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ομοίως με συλλειτουργούς του τον π. Γεώργιο Μαλτέζο και τους Διακόνους π. Γεώργιο Κακακιό και π. Παύλο Τερεζάκη. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο κήρυγμά του για την θαυματουργική θεραπεία του Παραλυτικού της Καπερναούμ, τον οποίον ο Χριστός μας λυτρώνει πρώτα από την αμαρτία και κατόπιν σώζει από την βάσανο της παραλυσίας.

Επίσης ανεφέρθη στην ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαχρονικώς αναδεικνύεται υπέρμαχος της Ορθοδόξου πίστεως και θεολογίας, διδάσκων με τον άμεμπτο βίο του, τα ιερά του συγγράμματά και την φωτισμένη διδασκαλία του την κατά χάριν θέωση των πιστών. Ο Άγιος Γρηγόριος εκφράζει όλη την εμπειρία της Εκκλησίας και των προηγουμένων αυτού αγίων Πατέρων, οι οποίοι ως Πνευματοφόροι και θεοφώτιστοι ερμηνεύουν με ακρίβεια την Αγία Γραφή και οδηγούν απλανώς τους ανθρώπους από την κάθαρση, στον φωτισμό και εκείθεν στην θέωση.

Μετά την απόλυσιν της Θείας Λειτουργίας, προέστη στην πανηγυρική δοξολογία του εορτασμού της 75ης επετείου από της ενσωματώσεως των Δωδεκανήσων στην Μητέρα Ελλάδα. Παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μεγίστης κ. Γεώργιο Σαμψάκο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρέστησαν ακόμη, ο Διοικητής της Δ.Α.Ν. Μεγίστης, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, ο Κυβερνήτης του ελλιμενισμένου πλοίου του πολεμικού μας Ναυτικού, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, ο Λιμενάρχης, οι Εκπαιδευτικοί των Σχολείων της Νήσου, οι Μαθητές και οι πλείστοι των κατοίκων. Αμέσως μετά ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών του Έθνους ενώπιον του Μνημείου και κατατέθηκαν στεφάνια από τους προαναφερομένους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών.

Το εσπέρας της Κυριακής, ομοίως στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, ο Ποιμενάρχης χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό, κλείνοντας τον τριήμερο λειτουργικό κύκλο των Ι. Ακολουθιών.

Επιθεώρηση εργασιών στον Άγιο Γεώργιο Σαντραπέ

Το πρωί του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε επίσκεψη και επιθεώρησε τις ολοκληρωθείσες ανακαινιστικές εργασίες στον εμβληματικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ Καστελλορίζου, τις οποίες ανέλαβε και δωρεάν εκπόνησε η Εταιρεία «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ» του μεγάλου Ευεργέτου της τοπικής μας Εκκλησίας κ. Αθανασίου Μαρτίνου.

Ο Σεβασμιώτατος πλήρως ικανοποιημένος από το εκπληκτικό αποτέλεσμα, προγραμματίζει τα εγκαίνια του καλλιμάρμαρου αυτού μνημείου, ευθύς μετά το Πάσχα, ώστε να παραδοθεί στην Ορθόδοξη λατρεία, γεγονός που αποτελεί επιθυμία όλων των απανταχού της γης ευσεβών Καστελλοριζίων, καθ’ ότι λόγω των δυσμενών συγκυριών και καταστάσεων, από το έτος 1906 που ο Ναός αποπερατώθη, δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσει ουδέποτε.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Μαλτέζο και τους Διακόνους μας.

Η ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος με ιδιαιτέρα κατάνυξη και ιεροπρέπεια τέλεσε την διατεταγμένη ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με την συμμετοχή ευαρίθμων πιστών, που θεοφιλώς αξιοποίησαν την ευλογημένη αυτή ευκαιρία προσευχής και δεήσεως, την οποία η Αγία μας Εκκλησία προσφέρει την περίοδο αυτή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε εκ μέσης καρδίας σύντομο κήρυγμα περί του Προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου και του ρόλου που Εκείνη διεδραμάτισε για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, αφορμώμενος από τους στίχους της Β΄ στάσεως, οι οποίοι αναφέρονται τόσο στα γεγονότα, όσον και στην θεολογία της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού εξ Αυτής, επικαλούμενος και σήμερα την φωτοφόρο Της Σκέπη στην Νήσο του Καστελλορίζου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων