18/09/2021 18/09/2021 Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου άνω Χώρας Σύμης, επί τη αναμνήσει της μετακομιδής σε αυτόν του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, θα ιερουργήσει αύριο, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου-Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος.  Ο άγιος Ιωσήφ ο Γεροντογιάννης (1799-1874) ήταν ένας σκληρός και ασεβής κτηνοτρόφος από το χωριό...
18 Σεπτεμβρίου, 2021 - 14:25
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2021 - 14:27

Σύμη: Μετακομιδή λειψάνων Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη

Διαδώστε:
Σύμη: Μετακομιδή λειψάνων Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου άνω Χώρας Σύμης, επί τη αναμνήσει της μετακομιδής σε αυτόν του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, θα ιερουργήσει αύριο, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου-Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος. 

Ο άγιος Ιωσήφ ο Γεροντογιάννης (1799-1874) ήταν ένας σκληρός και ασεβής κτηνοτρόφος από το χωριό Λιθίνες της Σητείας, πατέρας τεσσάρων παιδιών. Όταν όμως έχασε το κοριτσάκι του, ένιωσε συντριβή, μετανόησε και στράφηκε προς το Θεό.

Κάποια στιγμή έζησε μια πολυήμερη οπτασία του παραδείσου και της κόλασης και απέκτησε το χάρισμα να θεραπεύει ασθένειες. Αυτό έγινε αφορμή να συρρέουν πλήθη ασθενών στο χωριό του, τους οποίους θεράπευε με το όνομα του Χριστού, φυσικά δωρεάν.

Ο επίσκοπος Ιεροσητείας Ιλαρίων, χωρίς να τον γνωρίζει, τον έλεγξε ως αγύρτη, είδε όμως με τα μάτια του ένα θαύμα του αγίου και τον ευλόγησε (η φοράδα του επισκόπου γέννησε και μετά αφηνίασε και αποστράφηκε το μωρό της, κι όμως με μια κουβέντα του αγίου το δέχτηκε και το θήλασε).

Οι Τούρκοι όμως του χωριού του τον συκοφάντησαν ότι κρύβει επαναστατικούς σκοπούς κι έτσι ο Μουσταφά πασάς, διοικητής της Κρήτης, τον κάλεσε τρεις φορές σε απολογία στο Ηράκλειο.
Κάθε φορά η άφιξή του γινόταν αφορμή μεγάλης συγκέντρωσης, ενώ πολλά θαύματα τελούνταν υπό το βλέμμα των Τούρκων. Την τρίτη φορά ο άγιος τέλεσε δύο θαύματα στο σπίτι του πασά. Θεράπευσε την πεθερά του, κατάκοιτη επί σειρά ετών από ανίατη ασθένεια, και το γιο του, που είχε τραυματιστεί σοβαρά πέφτοντας από τη σκάλα.

Τότε ο πασάς τον απέλυσε εν ειρήνη και μάλιστα του έστειλε στο χωριό ένα φορτίο με δώρα, τα οποία ο άγιος μοίρασε στους ανθρώπους, κρατώντας μόνο κάποια καντήλια, που περιλαμβάνονταν στα δώρα, για την εκκλησία.

Στη συνέχεια, θέλοντας να αποφύγει το πλήθος των ασθενών που τον καταδίωκε, αποσύρθηκε στα ερείπια της ιεράς μονής του Τιμίου Προδρόμου (μονή Καψά), αλλά κι εκεί σύντομα περικυκλώθηκε από ασθενείς και από υποψήφιους μοναχούς.

Έτσι… επιδόθηκε σε πολυετή προσπάθεια ανακαίνισης της μονής, στην οποία έζησε έκτοτε, με μικρά διαλείμματα, και όπου βρίσκεται ο τάφος του και φυλάσσονται τα λείψανά του.

Τὴν ἐκκομιδὴν τῶν σεπτῶν σου λειψάνων,
ὑμνοῦντες Πάτερ σὴν χάριν ἐξαιτοῦμεν.

Η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη έγινε στις 7 Μαΐου του έτους 1982 μ.Χ., 108 χρόνια από την κοίμησή του, ύστερα από ολονύκτια αγρυπνία και η μνήμη της γιορτάζεται την Τρίτη προς Τετάρτη της Διακαινησίμου.

Τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν μέσα σε αργυρή λάρνακα μαζί με την τίμια κάρα του σε περίβλεπτη θέση του ναού και εκπέμπουν άρρητη ευωδία.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων