24/06/2020 24/06/2020 Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας επί τη εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου αλλά και την εορτή της Συνάξεως πάντων των διαλαμψάντων Αγίων της Σκήτης Βεροίας λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, σήμερα το πρωί (Τετάρτη 24 Ιουνίου). Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του...
24 Ιουνίου, 2020 - 19:29
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2020 - 19:06

Διπλή γιορτή σήμερα στη Βέροια – Σύναξη Διαλαμψάντων Αγίων Σκήτης Βεροίας

Διαδώστε:
Διπλή γιορτή σήμερα στη Βέροια – Σύναξη Διαλαμψάντων Αγίων Σκήτης Βεροίας

Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας επί τη εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου αλλά και την εορτή της Συνάξεως πάντων των διαλαμψάντων Αγίων της Σκήτης Βεροίας λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, σήμερα το πρωί (Τετάρτη 24 Ιουνίου).

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ἀλλ᾽ ἐνδύσασθε τόν Κύριον Ἰη­σοῦν Χριστόν καί τῆς σαρκός πρό­νοιαν μή ποιεῖσθε εἰς ἐπιθυμίας».

Ο λόγος του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου προς τους χρι­στιανούς της Ρώμης που ακούεται σήμερα, εορτή του γενεθλίου του τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, του προστάτου και εφό­ρου της Ιεράς αυτής και παλαιφά­του Μονής της Σκήτης Βεροίας, η οποία εορτάζει και πανηγυρίζει συγχρόνως και τη μνήμη πάντων των εν ασκήσει διαλαμψάντων και τω Θεώ ευαρεστησάντων οσίων και θεοφόρων οικητόρων της, περιγράφει ακριβώς τη ζωή και την πολιτεία του τιμίου Προ­δρόμου αλλά και των λοιπών εορ­ταζομένων αγίων.

Διότι πώς είναι δυνατόν να περι­γράψει κανείς διαφορετικά τον τίμιο Πρόδρομο, αυτόν τον μεγάλο ασκητή και καθηγητή των μονα­ζό­ντων, παρά ως ενδεδυμένο τον Κύριο Ιησού Χριστό, έστω και αν δεν τον είχε γνωρίσει μέχρι την ημέρα της βαπτίσεώς του, έστω και αν δεν τον είχε συναντήσει παρά μόνο, όταν ως βρέφος «εσκίρ­τησεν εν τη κοιλία» της μητέρας του, της Ελισάβετ, κατά τη συνάντησή της με την Παναγία Παρθένο;

Ενδεδυμένος τον Χριστό, για τη συνάντηση με τον οποίον προετοι­μα­ζόταν, ήταν ο τίμιος Πρόδρομος σε όλη του τη ζωή. Γι᾽ αυτό δεν είχε ανάγκη από άλλα ενδύματα, πολυτελή και περίτεχνα, του αρ­κούσαν οι τρίχες καμήλου και η δερ­μάτινη ζώνη.

Αφοσιωμένος στον Θεό, με τον οποίο ζούσε «ως νυκτικόραξ εν οικοπέδω», είχε νικήσει την πρό­νοια της σαρκός, είχε νικήσει τις επιθυμίες του κόσμου, και απο­λάμ­­βανε τη θαλπωρή της παρου­σίας του στην ψυχή του.

Ήταν ενδεδυμένος τον Χριστό ο τίμιος Πρόδρομος, γι᾽ αυτό και εί­χε τη δύναμη να κηρύσσει με τόση παρρησία τη μετάνοια, γιατί είχε τη βεβαιότητα ότι είχε φθάσει η ώρα της βασιλείας του Θεού.

Ενδεδυμένος τον Χριστό, σημαί­νει, άλλωστε, ότι ζούσε όπως θα ζούσε ο Χριστός, εκινείτο όπως Εκείνος, ομιλούσε όπως Εκείνος, συνανα­στρεφόταν όπως Εκείνος. Και όπως το ένδυμα ταυτίζεται με την ύπαρξη και την υπόστασή του, έτσι και ο τίμιος Πρόδρομος είχε ταυτισθεί με Εκείνον τον οποίο επρόκειτο να βαπτίσει, Εκείνον του οποίου προετοίμαζε την οδό. Και ήταν τόσο γεμάτη η ψυχή του από την αποστολή του, ώστε δεν τον απασχολούσαν οι μέριμνες και οι φροντίδες του κόσμου, δεν του έλειπαν οι ανέσεις και οι απολαύ­σεις του.

Αυτόν τον τρόπο της ζωής του, τον τρόπο που μας υποδεικνύει και ο ουρανοβάμων απόστολος Παύ­­λος στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα, ακολούθησαν και οι εν τη Σκήτει της Βεροίας ασκη­τι­κώς διαλάμψαντες όσιοι και θεο­φό­ροι πατέρες, των οποίων τιμού­με σήμερα τη Σύναξη.

Ενδυόμενοι το μοναχικό τριβώ­νιο, ενδύθηκαν τον Χριστό, όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτε­ρι­κά. Όχι μόνο επιφανειακά αλλά και ουσιαστικά. Γι᾽ αυτό και έκα­ναν πράξη την προτροπή του αποστόλου, αρνούμενοι κάθε πρόνοια της σαρκός και κάθε επιθυμία κοσμική και εμπιστευόμενοι τη ζωή τους στην πρόνοια του Θεού. Γι᾽ αυτό και, παρότι έφεραν τους δερματίνους χιτώνες της ανθρω­πίνης φύσεως, δεν δυσκολεύ­θη­καν να ανεβούν την ουρανοδρόμο κλίμακα· παρότι έκλεισαν τα μάτια τους στα φώτα του κόσμου, αξιώθηκαν να δουν και να ζήσουν την έλλαμψη του θείου φωτός.

Τιμώντας, λοιπόν, σήμερα και εμείς, εδώ στην Ιερά Μονή του τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροί­ας τον έφορό της και μαζί με αυ­τόν και όλη τη σεπτή χορεία των οσίων ασκητών της, γνωστών και αγνώστων, από τον πολιούχο της Βεροίας όσιο Αντώνιο τον νέο, τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και τους αυταδέλφους του, τον όσιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω και τον όσιο Νικάνορα, μέχρι τον όσιο Θεο­­φάνη τον πολιούχο της Ναού­σης και τον άγιο ισαπόστολο Κο­σμά τον Αιτωλό, και όλους τους άλλους, τιμούμε την ανα­στρο­φή και το χριστομίμητο ήθος τους, μέσα στα ΚΣΤ´ Παύλεια, των οποίων το γενικό θέμα είναι το ευαγγελικό ήθος, αυτό το οποίο βλέπουμε στη ζωή των τιμωμέ­νων οσίων και θεοφόρων πατέ­ρων μας και το οποίο μας καλεί σήμερα ο απόστολος Παύλος να μιμηθούμε, ενδυόμενοι τον Χρι­στό.

Η σημερινή εορτή μας δίδει την ευκαιρία να καθρεφτίσουμε τη ζωή μας στη ζωή των αγίων μας, το ήθος μας στο δικό τους ήθος. Διότι όλοι μας ενδυόμεθα τον Χριστό με το βάπτισμά μας. «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσα­σθε», λέγει ο απόστολος Παύλος. Και αυτό το ένδυμα του Χριστού, έχουμε χρέος να το διατηρή­σου­με και να το συντηρήσουμε με τον αγώνα και την προσπάθειά μας, να ταυτίσουμε τη ζωή μας μα­ζι του.

Δεν ενδυόμεθα τον Χριστό, εν­δυόμε­νοι απλώς το μοναχικό έν­δυμα, εάν δεν ενδύσουμε και την ψυχή και τον νου μας με τον Χρι­στό. Δεν αρκεί το μοναχικό ένδυ­μα, εάν ο νους μας είναι μακριά από τον Χριστό, εάν η ψυχή μας δεν φλέγεται από την αγάπη του, εάν οι επιθυμίες μας δεν είναι ταυ­τι­σμέ­νες με την παρουσία του. Δεν αρκεί το μοναχικό ένδυμα, εάν οι φροντίδες μας είναι κοσμι­κες, εάν οι μέριμνές μας είναι γήινες και σαρκικές, εάν τα ενδια­φέροντά μας περιστρέφονται στα του κό­σμου, εάν η ζωή μας δεν ταυτί­ζεται με τη ζωή του Χριστού, εάν το ήθος μας δεν είναι ευαγ­γελικό.

Ασφαλώς δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε κατακτάται σε λίγο διάστη­μα. Είναι προσπάθεια διηνεκής, αλλά θα πρέπει να την κάνουμε από την πρώτη μέχρι την τελευ­ταία ημέρα με ζήλο, με αγάπη, με αυταπάρνηση, όπως την έκαναν οι όσιοι και θεοφόροι πατέρες μας. Γιατί αυτός είναι ο αληθινός στο­χος της ζωής μας, είτε είμεθα μο­ναχοί είτε ζούμε στον κόσμο, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ζή­σουμε αιωνίως με τον Χριστό. Εάν ενδυθούμε τον Χριστό εδώ στη γη, εάν αγωνιζόμεθα να ζη­σουμε την εν Χριστώ ζωή, τότε θα μπορέσουμε, δι᾽ ευχών του τι­μίου Προδρόμου και πάντων των οσίων και θεοφόρων Πατέ­ρων των εν τη Σκήτει ταύτη δια­λαμ­ψάντων και τω Θεώ ευα­ρε­στησά­ντων, να απολαύσουμε και την αιώ­νια ζωή στη βασιλεία των ουρα­νων κοντά στον Χριστό αλλά και στους αγίους μας.

Στο πλαίσιο των ΚΣΤ΄ Παυλείων, σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ., θα μεταδοθεί μέσα από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας διαδικτυακή εκπομπή με θέμα «Το ήθος των Οσίων Πατέρων», ξενάγηση στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας με αφορμή την εορτή της Συνάξεως των εν Σκήτη Βεροίας Αγίων.

Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Για περισσότερες φωτογραφίες, πατήστε εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων