24/03/2022 25/03/2022 Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Οργάνωση και διοίκηση ενορίας – προσφορά προς τον άνθρωπο» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας, σήμερα, Πέμπτη 24 Μαρτίου. Το πρόγραμμα γίνεται στο πλαίσιο...
24 Μαρτίου, 2022 - 21:54
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2022 - 3:19

Ξεκίνησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Μητρόπολη Βεροίας

Διαδώστε:
Ξεκίνησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Μητρόπολη Βεροίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Οργάνωση και διοίκηση ενορίας – προσφορά προς τον άνθρωπο» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας, σήμερα, Πέμπτη 24 Μαρτίου.

Το πρόγραμμα γίνεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του πρωτίστως προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. και εν συνεχεία προς τον αναπληρωτή διευθυντή του Ι.Π.Ε Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη, αλλά και προς τον συντονιστή του προγράμματος Αρχιμανδρίτη Παύλο Σταματά.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής.

Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος Αρχιμ. π. Παύλο Σταματά, Αρχιερατικό Επίτροπο Αντιγονιδών, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο του προγράμματος «Οργάνωση και διοίκηση ενορίας – προσφορά προς τον άνθρωπο» και ειδικότερα αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τους στόχους του. Παρουσίασε με συνοπτική περιγραφή τις επιμέρους θεματικές ενότητες και τόνισε την μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα τους στο πλαίσιο της δράσης του Κληρικού.

Το πρόγραμμα παρακολουθεί μεγάλη μερίδα των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ οι επόμενες συναντήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Από Θεού άρχεσθαι» μας συστή­νει ο μέγας πα­τηρ και Θεολόγος της Αγίας μας Εκκλησίας, ο άγιος Γρηγόριος, αρχιεπίσκοπος Κων­στα­ντι­νου­πόλεως, για κάθε έργο που αρχίζουμε.

Έτσι και εμείς τελέσαμε τον Αγιασμό για την έναρξη των Επι­μορφωτικών Προγραμμάτων Κληρικών που πραγματοποιείται σε συνεργασία του Ιδρύματος Ποι­μαντικής Επιμορφώσεως της Ιε­ρας Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την Ιερά Μητρόπολή μας και με σκοπό να κατατοπίσει τόσο τους παλαιό­τε­ρους όσο και τους νεώτερους κληρικούς με διοικητικά θέματα που αφορούν την ενοριακή τους διακονία.

Κατ᾽ αρχήν θα ήθελα να ευχαρι­στήσω θερμά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Μα­κα­ριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τους υπευθύνους του Ιδρύ­ματος Ποιμαντικής Επιμορφώ­σεως, ιδιαιτέρως προς τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, που επιτελεί μια σπουδαία διακονία με τα επιμορφωτικά αυτά προγράμματα που διοργανώνει και πραγματοποιεί σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις, και στη δική μας Ιερά Μητρόπολη, γι᾽ αυτή την ευκαιρία που δίδουν και στους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα αυτό που είναι τόσο χρήσιμο για όλους και έχει να προσφέρει πολύ­τιμες γνώσεις και οδηγίες για πρα­κτικά θέματα που μας απασχο­λούν καθημερινά στη διοίκηση της κάθε ενορίας και της Εκκλησίας.

Όπως όλοι γνωρίζετε κάθε ενο­ρία είναι εκτός των άλλων και μία διοικητική οντότητα, η οποία πρε­πει να ενεργεί και να δρα σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες της πολιτείας αλλά και της Εκ­κλησίας, που αναφέρονται σε διοι­κητικά θέματα.

Ο κληρικός έχει υποχρέωση και καθήκον απέναντι τόσο στην Εκ­κλη­σία όσο και στο κράτος να είναι συνεπής τηρητής των νόμων και των διαδικασιών, γιατί η συνέπεια και η ακρίβεια πρέπει να χαρα­κτη­ρίζει κατ᾽ εξοχήν εμάς τους κληρι­κούς.

Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν διαδι­κασίες και νόμοι που πρέπει και να τους γνωρίζουμε και να τους τη­ρού­με προκειμένου να μην κάνου­με λάθη και να μην εκτειθέμεθα και εκθέτουμε και την Εκκλησία, θα πρέπει να δώσουμε όλοι προ­σοχή σε όσα θα μας παρουσιάσουν και θα αναπτύξουν οι ομιλητές μας. Και θα πρέπει να δώσουμε προ­σοχή, γιατί, κατά το παρελθόν, και πολλοί καλοί κληρικοί, πολύ πνευματικοί κληρικοί υπέπεσαν δυστυχώς σε σφάλματα στη διαχεί­ριση της ενορίας τους, επειδή δεν γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν και δεν ρώτησαν.

Ας δώσουμε, λοιπόν, τη δέουσα προσοχή, γιατί όλα όσα θα ειπω­θούν είναι απαραίτητα για τη σω­στη διακονία μας. Το πρόγραμμα αυτό δίνει σε όλους την ευκαιρία να λύσετε τις απορίες σας και να επωφεληθείτε και από τις εμπει­ρίες και τις απορίες των συνεφη­μερίων σας, ώστε να ανταποκρι­νόμεθα όλοι κατά τον καλύτερο τρόπο τόσο στο πνευματικό όσο και στο διοικητικό έργο που μας έχει αναθέσει η Εκκλησία.

Ευχαριστώντας για μία ακόμη φορά το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επι­μορφώσεως της Ιεράς Αρχι­ε­πι­σκοπής Αθηνών εύχομαι να είναι αποδοτικό και ωφέλιμο για όσους το παρακολουθούν”.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων