17/07/2023 17/07/2023 Η λήξη του «26ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ» πραγματοποιήθηκε χθες στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στη Νάουσα. Το Φεστιβάλ διοργάνωσε για ακόμη μία χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νάουσας «Πυρσός». Το φεστιβάλ φέτος ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του ιδρυτού του πολιτιστικού συλλόγου, μακαριστού Εμμανουήλ Βαλσαμίδη, άρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στενού συνεργάτου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος εκοιμήθη...
17 Ιουλίου, 2023 - 14:26
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2023 - 14:32

Βεροίας Παντελεήμων: «Η ηρωική Νάουσα ζωντανεύει την παράδοση»

Διαδώστε:
Βεροίας Παντελεήμων: «Η ηρωική Νάουσα ζωντανεύει την παράδοση»

Η λήξη του «26ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ» πραγματοποιήθηκε χθες στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στη Νάουσα. Το Φεστιβάλ διοργάνωσε για ακόμη μία χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νάουσας «Πυρσός».

Το φεστιβάλ φέτος ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του ιδρυτού του πολιτιστικού συλλόγου, μακαριστού Εμμανουήλ Βαλσαμίδη, άρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στενού συνεργάτου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος εκοιμήθη τον Δεκέμβριο του 2022 και συμμετείχαν 200 περίπου μουσικοί και χορευτές από πέντε χώρες και συγκεκριμένα από την Χιλή, την Γεωργία, την Πορτογαλία, την Σερβία και την Ελλάδα.

Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Βεροίας

Στη λήξη του «26ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ» παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: Ένα ακόμη Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ, το 26ο, φθάνει σήμερα στο τέλος του. Ένα Φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην ηρωική πόλη της Ναούσης με πρω­τοβουλία του Πολιτιστικού Συλ­λόγου Ναούσης Πυρσός και τη συμμετοχή Συλλόγων από πολλές χώρες.

Ιδρυτής του Συλλόγου και εμπνευστής των Φολκλορικών αυτών Φεστιβάλ ήταν ο αείμνη­στος θεολόγος, ιστορικός και συγ­γραφέας Εμμανουήλ Βαλσαμίδης, στενός συνεργάτης της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ένας άνθρωπος δρα­στήριος μέχρι την τελευταία στιγμή, που αγαπούσε τον τόπο του και τις παραδόσεις του και ανέ­πτυξε πολυσχιδή δράση για να τις προβάλλει.

Πριν από λίγους μήνες πέρασε στην αιωνιότητα, και γι᾽ αυτό δι­καια, όσοι συνεχίζουν το έργο του, αφιέρωσαν το φετινό Φεστιβάλ, το πρώτο στο οποίο δεν συμμετέχει, στη μνήμη του, δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία να τον τιμήσουμε με κάτι που αγαπούσε τόσο πολύ και είχε μέσα στην καρδιά του, την παράδοση.

Η παράδοση, ας μην ξεχνούμε, είναι η ψυχή κάθε λαού, και παρά τις αποστάσεις και τις διαφορές που χωρίζουν τους λαούς και τους φέρνουν μερικές φορές ακόμη και σε αντιπαραθέσεις, τους ενώνει. Αν μελετήσει κανείς τις παραδό­σεις τους, θα διαπιστώσει ότι σε πολλά σημεία παρουσιάζουν ομοι­ο­τη­τες. Θα διαπιστώσει όμως επιπλέον ότι οι παραδόσεις και οι τρόποι με τις οποίες αυτές εκ­φράζονται, ο χορός, η μουσική, τα οικογενειακά έθιμα, φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και συμβάλ­λουν στο να κατανοεί καλύτερα ο ένας τον άλλο και να επικοινω­νούν μεταξύ τους.

Αυτό είμαι βέβαιος ότι διαπιστώ­σατε και όλοι οι συμμετέχοντες αλλά και όσοι παρακολούθησαν το φετινό 26ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ του Πυρσού αυτές τις ημέρες, καθώς και οι αντιπροσω­πείες που συμμετείχαν από τη Χιλή, τη Γεωργία, την Πορτογαλία και τη Σερβία.

Συγχαίροντάς σας όλους για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση αλλά και για την απόφασή σας να αφιερώσετε το φετινό Φεστιβάλ στη μνήμη του αειμνήστου ιδρυτού και προέδρου του Πυρσού Εμμα­νουήλ Βαλσαμίδη, εύχομαι να συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια που ενισχύει και προβάλλει τις παραδόσεις των λαών, φέρνοντας τους εγγύτερα, χωρίς να αλλοιώνει την ιδιοπροσωπία τους.

Παρουσία του Ποιμενάρχου μας η λήξη του «26ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων