23/09/2022 23/09/2022 Στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος», το απόγευμα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία  και ανέπτυξε το θέμα: «Μακάριοι οι πενθούντες ότι αυτοί παρακληθήσονται». Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο...
23 Σεπτεμβρίου, 2022 - 9:32

Βεροίας Παντελεήμων: «Οι μακαρισμοί του Κυρίου είναι μία χρυσή σειρά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Βεροίας Παντελεήμων: «Οι μακαρισμοί του Κυρίου είναι μία χρυσή σειρά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος», το απόγευμα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία  και ανέπτυξε το θέμα: «Μακάριοι οι πενθούντες ότι αυτοί παρακληθήσονται».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Σεβασμιώτατος στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: «Οι μακαρισμοί του Κυρίου είναι μία χρυσή σειρά, μία αλυσίδα με χρυσούς κρίκους», γράφει ο ιερός Χρυσόστομος. Και ο αρχιτέκτων της μακαριότητας και της ευτυχίας του ανθρώπου, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, δεν έβαλε τους κρίκους αυτούς τυχαία, τους έβαλε με τη σειρά που ο καθένας έχει, δίδοντας στον κάθε κρίκο τη δική του σπουδαιότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο, όπως είδαμε στις προηγούμενες ομιλίες υπέδειξε ως πρώτο κρίκο και έβαλε στο οικοδόμημα της ευτυχίας ως θεμέλιο την ταπεινοφροσύνη και μακάρισε πρωτίστως τους «πτωχούς τω πνεύματι», δηλαδή τους ταπεινούς.

Όπως όμως δεν είναι δυνατόν από μία αλυσίδα να απομονώσουμε έναν μόνο κρίκο, έτσι και από τους Μακαρισμούς δεν θα πρέπει να σκεφθούμε ότι μας αρκεί ένας μόνο, γιατί τότε καταστρέφουμε την αλυσίδα και δεν απολαμβάνουμε την ομορφιά και την ωφέλειά της. Γι᾽ αυτό, λοιπόν, και θα συνεχίσουμε σήμερα με τον δεύτερο στη σειρά μακαρισμό, με τον οποίο ο Χριστός μακαρίζει τους πενθούντες κατά Θεόν.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο χριστιανός, ο ιδανικός, ο τέλειος χριστιανός, αυτός που θέλει να αποτελεί παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους, θα πρέπει να αποκτήσει πρώτα ταπείνωση, όπως την περιγράψαμε στις προηγούμενες ομιλίες, και στη συνέχεια να βρίσκεται διαρκώς μέσα στο κατά Θεόν πένθος. Είναι και αυτό απαραίτητο στοιχείο για να φτάσει ο άνθρωπος στη βασιλεία του Θεού, όπου θα παρακληθεί και θα παρηγορηθεί.

Το δεύτερο, λοιπόν, χαρακτηριστικό του τελείου χριστιανού, μετά την ταπείνωση, είναι το συνεχές κατά Θεόν πένθος που έχει στην καρδιά του, και το οποίο μακαρίζει ο Χριστός στον δεύτερο μακαρισμό του. «Μακάριοι οι πενθούντες ότι αυτοί παρακληθήσονται»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων