29/03/2022 29/03/2022 Στη διατήρηση ενός ιστορικού μνημείου περνά η Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου, που έλαβε την απόφαση να στερεώσει και να αποκαταστήσει το κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Σκουλικάδου. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Αντιπεριφέρειας, η εκπόνηση της μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του κωδωνοστασίου και της διαμόρφωσης του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του μνημείου παίρνει το δρόμο της...
29 Μαρτίου, 2022 - 12:59
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2022 - 13:04

Αποκατάσταση στο κωδωνοστάσιο της Αναφωνήτριας στο Σκουλικάδο

Διαδώστε:
Αποκατάσταση στο κωδωνοστάσιο της Αναφωνήτριας στο Σκουλικάδο

Στη διατήρηση ενός ιστορικού μνημείου περνά η Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου, που έλαβε την απόφαση να στερεώσει και να αποκαταστήσει το κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Σκουλικάδου. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Αντιπεριφέρειας, η εκπόνηση της μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του κωδωνοστασίου και της διαμόρφωσης του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του μνημείου παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, μετά την απόφαση έγκρισης ανάθεσης που υπέγραψε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Θεμιστοκλής Βλαχούλης.

Το Κωδωνοστάσιο είναι αναμφίβολα ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σωζόμενα ως σήμερα κωδωνοστάσια του νησιού. Παρουσιάζει την τυπική διάρθρωση των πυργοειδών επτανησιακών κωδωνοστασίων με βάση κορμό και στέψη που καταλήγει σε υψίκορμη πυραμίδα.

Από την άποψη της μορφολογίας είναι ένα αυστηρό κτίσμα με ρυθμολογικά στοιχεία χαρακτηριστικά του κλασικισμού. Η κατασκευή του φαίνεται ότι ξεκίνησε στα μέσα του 18ου αιώνα και ολοκληρώθηκε γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Το μνημείο αντιμετωπίζει σοβαρά οικοδομικά αλλά και δομοστατικά προβλήματα τα οποία έχουν προκληθεί από τους σεισμούς του 1953, από τις μάλλον ατυχείς επεμβάσεις στερέωσής του (οι οποίες το έσωσαν μεν από την καταστροφή αλλά του δημιούργησαν πλείστα όσα άλλα προβλήματα) καθώς τον πρόσφατο του Οκτωβρίου 2018, συνεπεία του οποίου η βορειοδυτική γωνία του κωδωνοστασίου διερράγη επικίνδυνα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου με το Τοπικό Συμβούλιο Σκουλικάδου και τον Εφημέριο του Ναού, τους ενημέρωσε για την θετική έκβαση και έλαβε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά τους, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για την εξέλιξη του έργου και την συνεργασία τους προς τούτο.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων