14/04/2023 14/04/2023 Μέσα σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης τελέστηκαν οι Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου 2023, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Ακολούθησε η επίσημη Λιτάνευση του Εσταυρωμένου στους δρόμους της πόλης, κατά το ζακυνθινό τυπικό παρουσία...
14 Απριλίου, 2023 - 16:32
Τελευταία ενημέρωση: 14/04/2023 - 22:03

Πλήθος κλήρου και λαού λιτάνευσε τον Εσταυρωμένο στη Ζάκυνθο

Διαδώστε:
Πλήθος κλήρου και λαού λιτάνευσε τον Εσταυρωμένο στη Ζάκυνθο

Μέσα σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης τελέστηκαν οι Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου 2023, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

Ακολούθησε η επίσημη Λιτάνευση του Εσταυρωμένου στους δρόμους της πόλης, κατά το ζακυνθινό τυπικό παρουσία εκατοντάδων Ζακυνθινών και επισκεπτών που ήλθαν στο νησί τις τελευταίες ημέρες.

Η Λιτάνευση άρχισε από τον Άγιο Νικόλαο του Μώλου και διέσχισε το κέντρο της πόλης.

Υπό τους ήχους των πιο συγκλονιστικών ύμνων της ζακυνθινής μουσικής παράδοσης η Λιτάνευση ολοκληρώθηκε με την ύψωση του Εσταυρωμένου πάνω από το πλήθος και προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Η Λιτάνευση έκλεισε με την εναπόθεση του σώματος του Χριστού στον Επιτάφιο του Άγιου Νικολάου του Μώλου.

Αναλυτικά το προσεχές πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα:

Το Μέγα Σάββατο, ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα, θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος), και στη συνέχεια στις 04.15 θα γίνει η επίσημη Λιτάνευση του Επιταφίου στην πόλη. Με την επιστροφή της πομπής στο Ναό θα ακολουθήσει ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, η πρώτη Ανάσταση (Γκλόρια) και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Την ίδια ημέρα, ώρα 11 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία της Παννυχίδος, στις 11.45 θα γίνει η εκκίνηση της Ιεράς Πομπής από τον Ιερό Ναό για την Ακολουθία της Αναστάσεως στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στη συνέχεια στον παραπάνω Ναό θα τελεσθεί η Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα περατωθεί, ώρα 01.30 το πρωί.

Την Κυριακή του Πάσχα, ώρα 8 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ακολούθως από ώρα 10 π.μ. έως 12 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, αφού ευλογήσει τα πασχαλινά αυγά θα δεχθεί τις ευχές του Λαού και των Αρχών στο Αρχονατρίκι της Μονής.

Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου πόλεως, ο Εσπερινός του Πάσχα (Αγάπη) και στη συνέχεια θα γίνει η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλανούσας.

Την Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 8 μ.μ. θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ψηλώματος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Λαουρένταινας.

Σε όλες τις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄.

 

(Bίντεο: zantetimes.gr / Φωτογραφίες: nyxthimeron.cοm)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων