26/02/2019 26/02/2019 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε την Κυριακή του Ασώτου, 24 Φεβρουαρίου, την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Ματθαίου Πατεράκη στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης της πόλεως της Ιεράπετρας. Στον λόγο του ο Σεβ. κ. Κύριλλος εκφράστηκε με πατρικούς λόγους προς τον νέο Πρεσβύτερο της Τοπικής Εκκλησίας, σημειώνοντας...
26 Φεβρουαρίου, 2019 - 22:43

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιεράπετρα

Διαδώστε:
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιεράπετρα

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε την Κυριακή του Ασώτου, 24 Φεβρουαρίου, την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Ματθαίου Πατεράκη στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης της πόλεως της Ιεράπετρας.

Στον λόγο του ο Σεβ. κ. Κύριλλος εκφράστηκε με πατρικούς λόγους προς τον νέο Πρεσβύτερο της Τοπικής Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι «σήμερα στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελεούσης, όπου φυλάσσεται ως ιερό θησαύρισμα και κειμήλιο διηνεκές η φερώνυμη θαυματουργή εικόνα της, λαμβάνεις τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης και καθίστασαι Λειτουργός του Υψίστου και οικονόμος των Μυστηρίων του Θεού. Ανταποκρίνεσαι στο κάλεσμα του Θεού που συνδυάστηκε με την κλίση σου που ως σπίθα πάντοτε υπήρχε στα σωθικά σου. Αυτήν τη σπίθα καλείσαι να τη μεταβάλλεις σε φλόγα πίστεως, αγάπης, θυσιαστικής προσφοράς και φιλανθρωπίας και να ακολουθήσεις πλέον την σταυροαναστάσιμη πορεία του χαρίσματος της Ιερωσύνης». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, κανείς άνθρωπος δεν είναι άξιος αυτής της ύψιστης τιμής, αφού κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο «η Ιερωσύνη ασκείται μεν επί της γης, αλλά ανήκει στην τάξη των επουρανίων πραγμάτων» .

Με αφορμή την παραβολή του Ασώτου ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας τα υψηλά νοήματα της ευαγγελικής περικοπής αναφέρθηκε στους τρεις τύπους που αντιπροσωπεύουν ο Άσωτος υιός, ο σπλαχνικός πατέρας ως ο ουράνιος Πατέρας και ο μεγαλύτερος αδελφός, και παρομοίασε την επιθυμία χειροτονίας του π. Ματθαίου ως απόφαση επιστροφής του Ασώτου υιού στους πατρικούς κόλπους και αναβάπτισμα της ζωής του, γενόμενος δούλος και διάκονος Κυρίου. Επίσης, υπενθύμισε στον χειροτονούμενο ότι οφείλει να φυλάξει την παρακαταθήκη που λαμβάνει κατά την ημέρα της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του όλες της ημέρες της ζωής του, ιερουργώντας στο επίγειο Θυσιαστήριο και παραμένοντας ταπεινός διάκονος του λαού του Θεού, και τον κάλεσε να εισέλθει «εις την χαράν του Κυρίου του».

Μετά την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χειροθέτησε σε Πνευματικό τον Πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Ξυδιανό, ο οποίος «έχει συνδέσει την ιερατική του διακονία με τον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελεούσης, όπου υπηρετεί επί περίπου τέσσερις δεκαετίες, για να μπορεί να επιτελεί και το Ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως, ολοκληρώνοντας την ιερατική διακονία του». Επίσης του ευχήθηκε, παρότι μόλις συνταξιοδοτήθηκε, να συνεχίσει για πολλά χρόνια να ιερουργεί στον ίδιο ναό, να μεταδίδει τη Χάρη του Θεού στους αγαπημένους του ενορίτες και να ασκεί το λειτούργημα της πνευματικής πατρότητας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων