04/01/2019 04/01/2019 Κατά την 4η Ιανουαρίου εκάστου έτους, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Aγίων Μαρτύρων Ζωσίμου Μοναχού και Aθανασίου κομενταρησίου, οπότε, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης διασώζει τους εξής παρακάτω λόγους εις τον Συναξαριστή του: Oύτος ο Άγιος Ζώσιμος ήτον από την Κιλικίαν, εκατοίκει δε εις την έρημον ομού με τα θηρία. Πιασθείς λοιπόν από τον...
04 Ιανουαρίου, 2019 - 12:21
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2019 - 12:42

“Ένα λεοντάρι με ανθρωπίνην φωνήν ελάλησε”

Διαδώστε:
“Ένα λεοντάρι με ανθρωπίνην φωνήν ελάλησε”

Κατά την 4η Ιανουαρίου εκάστου έτους, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Aγίων Μαρτύρων Ζωσίμου Μοναχού και Aθανασίου κομενταρησίου, οπότε, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης διασώζει τους εξής παρακάτω λόγους εις τον Συναξαριστή του:

Oύτος ο Άγιος Ζώσιμος ήτον από την Κιλικίαν, εκατοίκει δε εις την έρημον ομού με τα θηρία. Πιασθείς λοιπόν από τον άρχοντα Δομετιανόν, και ομολογήσας, ότι ο Χριστός είναι Θεός αληθινός, κατακαίεται εις τα αυτία με πυρωμένα σίδηρα. Και βάλλεται μέσα εις ένα καζάνι γεμάτον από βόρβορον βράζοντα.

Έπειτα κρεμάται κατακέφαλα, και με παράδοξον τρόπον από όλα φυλάττεται αβλαβής. Καθότι εφάνη ένα λεοντάρι μέσα εις το θέατρον, το οποίον με ανθρωπίνην φωνήν ελάλησε περί της Θεότητος του Χριστού.

Όθεν εκ τούτου ετράβιξεν εις την πίστιν του Χριστού τον κομενταρήσιον Aθανάσιον.

Λαβών δε ο Άγιος ελευθερίαν από τον τύραννον, επήγε πάλιν εις την έρημον και εις τα βουνά, όπου πρότερον εδιέτριβε. Και κατηχεί και βαπτίζει τον ρηθέντα Aθανάσιον. Eκεί λοιπόν ευρισκομένων αυτών, εσχίσθη μία πέτρα παραδόξως, μέσα εις την οποίαν εμβαίνοντες και οι δύω, παρέδωκαν τας ψυχάς των εις χείρας Θεού.

Από το βιβλίο Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Β´. Εκδόσεις Δόμος, 2005, εκ του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού http://www.snhell.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων