03/07/2020 03/07/2020 Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσης τιμάται κάθε χρόνο από την Εκκλησία μας στις 3 Ιουλίου Γάλα νοητὸν πηγάζει Θεοκῦμον, Γαλακτοτροφοῦσα ἡ θεία Εἰκών σου. (Θεοτόκου Μαρίης γέρας ἀγλαὸν τριτάτῃ ὕδειν.) Η εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης, πάντα σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις που βρίσκονται στη Μονή Χιλανδαρίου, βρισκόταν αρχικά στη Λαύρα του Όσιου Σάββα...
03 Ιουλίου, 2020 - 11:31
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2020 - 11:40

H Παναγία η Γαλακτοτροφούσα

Διαδώστε:
H Παναγία η Γαλακτοτροφούσα

Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσης τιμάται κάθε χρόνο από την Εκκλησία μας στις 3 Ιουλίου

Γάλα νοητὸν πηγάζει Θεοκῦμον,
Γαλακτοτροφοῦσα ἡ θεία Εἰκών σου.
(Θεοτόκου Μαρίης γέρας ἀγλαὸν τριτάτῃ ὕδειν.)

Η εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης, πάντα σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις που βρίσκονται στη Μονή Χιλανδαρίου, βρισκόταν αρχικά στη Λαύρα του Όσιου Σάββα του Ηγιασμένου.

Πρίν πεθάνει ο Όσιος Σάββας είπε σ’ αυτούς που ήταν γύρω από το κρεβάτι του, ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, Σάββας ονομαζόμενος και αυτός. Να του δοθεί λοιπόν η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης σαν ευλογία. Γεγονός που έγινε τον 13ο αιώνα μ.Χ., όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος (βλέπε 14 Ιανουαρίου), κτήτορας της Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Αυτός μετέφερε την Αγία αυτή εικόνα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε.

Σήμερα, η εικόνα, βρίσκεται σε εκκλησία των Καρυών του Αγίου Όρους, που υπόκειται στη Μονή Χιλανδαρίου, και είναι τοποθετημένη στο δεξιό μέρος του τέμπλου, όπου κανονικά θα έπρεπε να ήταν ο Κύριος, που βρίσκεται στο αριστερό μέρος του τέμπλου.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων