26/09/2021 27/09/2021 Σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία εορτάζει τη Μετάσταση του Αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. Ο Ιωάννης ήταν ο «μαθητής ον ηγάπα ο Ιησούς». Αξιώθηκε να πληροφορηθεί από τον Ιησού Χριστό πολλές θεολογικές αλήθειες και να τις καταγράψει στο 4ο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης. Για τα βαθιά θεολογικά νοήματα στα κείμενά...
26 Σεπτεμβρίου, 2021 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2021 - 19:33

Η Μετάσταση του Aγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννου του Θεολόγου – Η Πάτμος επίκεντρο του θρησκευτικού τουρισμού (ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ)

Διαδώστε:
Η Μετάσταση του Aγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννου του Θεολόγου – Η Πάτμος επίκεντρο του θρησκευτικού τουρισμού (ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ)

Σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία εορτάζει τη Μετάσταση του Αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. Ο Ιωάννης ήταν ο «μαθητής ον ηγάπα ο Ιησούς». Αξιώθηκε να πληροφορηθεί από τον Ιησού Χριστό πολλές θεολογικές αλήθειες και να τις καταγράψει στο 4ο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης.

Για τα βαθιά θεολογικά νοήματα στα κείμενά του, ονομάστηκε «ο πρώτος Θεολόγος της Εκκλησίας». Επίσης, ονομάζεται «υιός βροντής». Μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τον Πέτρο ανέβηκαν στο όρος Θαβώρ κατά την ημέρα της Μεταμόρφωσης και, κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, ο Ιωάννης «πεσών επί του στήθους του Ιησού» ρωτούσε: «Κύριε τις εστίν (ο παραδιδούς σε);».

Μόνο ο Ιωάννης από τους δώδεκα μαθητές ακολούθησε τον Κύριο μέχρι και τη σταύρωση και στη συνέχεια ανέλαβε την προστασία της Παναγίας καθ’ υπόδειξη του Εσταυρωμένου Υιού της.

Εξορίστηκε στην Πάτμο, όπου είδε σε μορφή οράματος και κατέγραψε την Αποκάλυψη, το 27ο βιβλίο της Καινής Διαθήκης.

Ευρισκόμενος σε προχωρημένη ηλικία, δε σταμάτησε να νουθετεί, να παρηγορεί και να ενισχύει τους πιστούς με τη φράση: «Αγαπητοί, αγαπώμεν αλλήλους»!

Κοιμήθηκε σε βαθιά γεράματα. Απέκτησε πολλές εμπειρίες. Αρχικά ως μαθητής του Προδρόμου, κατόπιν του Χριστού και στη συνέχεια, για 60 χρόνια, έζησε τα πρώτα χρόνια της διαμόρφωσης της χριστιανικής κοινότητας των Ιεροσολύμων και μετά της Μικράς Ασίας.

Η ανιδιοτελής αγάπη προς το Θεό και το συνάνθρωπο, όπως την κηρύσσει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος μέσα από τις 3 Καθολικές Επιστολές του, δεν έπαψε ποτέ να είναι το γνήσιο γνώρισμα του αληθινού πιστού χριστιανού σε κάθε εποχή η οποία έχει τα δικά της γνωρίσματα και δυσκολίες.

 

Οδοιπορικό στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης – Εκεί που σχίστηκε ο βράχος και ο Θεός μίλησε στον Ευαγγελιστή Ιωάννη!

Το νησί της Πάτμου είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον ευαγγελιστή Ιωάννη, καθώς εκεί πέρασε τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του και συνέγραψε την Αποκάλυψη.

Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως.

Ο οικισμός της Χώρας Πάτμου, με τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η εξαιρετική τους σημασία αναγνωρίζεται και προστατεύονται προς όφελος της ανθρωπότητας. Όταν κάποιος βρεθεί στην Πάτμο, ίσως να μην περάσει καν από το μυαλό του τι πρόκειται να δει, να βιώσει και να ανακαλύψει.

 

Παρακολουθήστε το οδοιπορικό από το αρχείο του Πρακτορείου «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»:

Φωτορεπορτάζ: Αγγελική Αναγνώστου
Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Μοντάζ: Παναγιώτης Ποδαρόπουλος

 

Η ιστορία της Πάτμου ξεκινάει με τον Άγιο Ιωάννη το θεολόγο το 95 μ.χ . Το 14ο έτος της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Δομητιανού, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης εξορίζεται από την Έφεσο στην Πάτμο διότι κήρυττε το Χριστό .

Όπως ο ίδιος ο Ευαγγελιστής μαρτυρεί στην έναρξη του βιβλίου αυτού «Εγώ Ιωάννης, ο και αδελφός υμών και κοινωνός εν τη θλίψει και βασιλεία και υπομονή εν Χριστώ Ιησού, εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω, δια τον Λόγον του Θεού και την μαρτυρίαν Ιησού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν μεγάλην ως σάλπιγγος λεγούσης […]|»

Στην εξορία του και σε αυτή την πνευματική του αποστολή τον συνοδεύει ο πιστός του μαθητής Πρόχορος. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, κατά τη διάρκεια της διαμονής του Ιωάννη στο σπήλαιο, σκίστηκε ο βράχος, και μέσα από τρεις μικρότερες σχισμές, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ακούστηκε η φωνή του Θεού, που υπαγόρεψε στον Ιωάννη το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης. Ενδέχεται στο ίδιο μέρος να πραγματοποιήθηκε και η συγγραφή του 4ου κατά Ιωάννη Ευαγγελίου.

Από τον 17ο αιώνα ενσωματώθηκε δίπλα στο ιερό σπήλαιο ο ναός της Αγίας Άννας, ο οποίος χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο ως αφιέρωμα προς τη μητέρα της Θεοτόκου και την μητέρα του ίδιου του Οσίου που ονομαζόταν Άννα και της μητέρας του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού. Δεξιά του ναού βρίσκεται το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου μέσα σε αυτό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το Σπήλαιο αποτελεί μέρος ενός ενιαίου συγκροτήματος εκκλησιών και άλλων κτισμάτων (αποθήκες, κελιά, παρεκκλήσια) με το όνομα Αποκάλυψη.

 

 

Σήμερα, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο, να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί, ενώ ακόμα έχει δημιουργηθεί σε ύψος ανθρώπινου αναστήματος το αναλόγιο του Προχόρου.

Το σπήλαιο της Αποκάλυψης αποτελεί ένα μέρος κατάνυξης, όπου ο προσκυνητής μπορεί να μυηθεί στην ομορφιά και το δέος με τη σιωπή, την αφή, την προσευχή και την ενόραση, καθώς με τα μάτια μπορεί να αφουγκραστεί την αίσθηση που γεννά η εικόνα του μεγαλοπρεπούς αυτού Ιερού Σπηλαίου.

Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Μπήκαμε στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης» (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Στην Πάτμο δόθηκε η χάρις του Θεού»

 

Η Πάτμος στο επίκεντρο του θρησκευτικού τουρισμού

Πρόσφατα δημοσιεύματα από ολλανδικά ΜΜΕ κατέγραψαν τους ελληνικούς προορισμούς που είναι ελκυστικοί για επίσκεψη εφέτος. Ξεχωρίζει η λίστα με τους πέντε προτεινόμενους προορισμούς της Ελλάδας για θρησκευτικό τουρισμό, σύμφωνα με το Griekenland.net, «τουριστική πηγή» της Ολλανδίας αποκλειστικά για ταξίδια στην Ελλάδα.

Το Griekenland.net ιδρύθηκε πριν 20 χρόνια και αριθμεί πάνω 2.700.000 επισκέπτες.

Την πρώτη θέση στη λίστα κατέλαβε η Πάτμος και ακολουθούν τα Μετέωρα, το Άγιον Όρος, η Αίγινα και η Πάρος ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στο νησί της Τήνου. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη Ολλανδών δημοσιογράφων στα τέλη του Ιουνίου στο νησί της Αποκάλυψης με πρωτοβουλία του δήμου, κατά τη διάρκεια της οποίας η αποστολή εξερεύνησε τις παραλίες και τα χωριά του νησιού, ενώ είχε μείνει εντυπωσιασμένη από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τα δαιδαλώδη στενά της Χώρας και το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης που ο Άγιος Ιωάννης συνέγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης το 95 μ.Χ.

Ο ξένος τύπος για την Πάτμο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης στην Πάτμο για τον Αη Γιάννη τον Θεολόγο

Πάτμος: Προσκύνημα στη Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου πριν την Αγρυπνία

Πάτμος: Κρούση μεγάλου σημάντρου – γιορτή Αγ. Ιωάννη θεολόγου (βίντεο)

Πάτμος: Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Αγρυπνία στo Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο

 

Με πληροφορίες από:  Griekenland, αρχείο ope.gr, Εκκλησία της Κύπρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων