02/07/2020 02/07/2020 Η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει σήμερα, 2 Ιουλίου, την κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχέρναις και τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιουβεναλίου, πατριάρχου Ιεροσολύμων και του Νεομάρτυρος Λάμπρου. Σύμφωνα με το Συναξάρι, οι αυτάδελφοι πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος, πηγαίνοντας στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσουν τα πανάγια προσκυνήματα, έφτασαν στην Παλαιστίνη. Κατά την επίσκεψή...
02 Ιουλίου, 2020 - 9:37

Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου 

Διαδώστε:
Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου 

Η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει σήμερα, 2 Ιουλίου, την κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχέρναις και τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιουβεναλίου, πατριάρχου Ιεροσολύμων και του Νεομάρτυρος Λάμπρου.

Σύμφωνα με το Συναξάρι, οι αυτάδελφοι πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος, πηγαίνοντας στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσουν τα πανάγια προσκυνήματα, έφτασαν στην Παλαιστίνη. Κατά την επίσκεψή τους στους Αγίους Τόπους, συνάντησαν μία Εβραία, η οποία είχε στην κατοχή της και φύλαγε, με πολύ μεγάλη ευσέβεια, μέσα σε ειδικό κιβώτιο την τίμια Εσθήτα (φόρεμα) της Παναγίας. Τότε οι Γάλβιος και Κάνδιδος, αφού προσκύνησαν το ιερό ένδυμα, έβαλαν σκοπό να το μεταφέρουν στην Βασιλίδα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.

Φθάνοντας στην Πόλη, προσπάθησαν να κρύψουν τον πολύτιμο θησαυρό στις Βλαχέρνες. Μόλις ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε τη μεταφορά της τιμίας Εσθήτος στην Κωνσταντινούπολη, ασπάστηκε με μεγάλη ευλάβεια το ιερό ένδυμα δίδοντας, στη συνέχεια, εντολή να κατασκευαστεί Ναός, στον οποίο να τοποθετηθεί το πολύτιμο αυτό κειμήλιο.

Τα προσωπικά αντικείμενα των Αγίων, πολλές φορές και πάντα με διάκριση, γίνονται φορείς της χάρης και της ευλογίας του Θεού, για παρηγοριά και στήριξη των ανθρώπων. Ιδιαίτερα αυτό σε εποχές που οι άνθρωποι θέλουν σημεία της χάριτος του Θεού ένεκα αδυναμίας και ποικίλων δοκιμασιών. Η Θεοτόκος Μαρία είναι το σταθερό στήριγμα και παρηγορία μας, αλλά και παράδειγμα καθαρότητας, αγιότητας, ταπείνωσης και υπακοής.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων