03/03/2023 03/03/2023 Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Παρασκευή  3 Μαρτίου 2023, από το θαυμαστό γεγονός της ανακομιδής του άφθαρτου Ιερού λειψάνου του Οσίου  Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου (2006-2023).  Μέχρι και σήμερα το σώμα του Γέροντος, που πρόσφατα (14/06/2022) ανεγράφη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις  Αγιολογικές Δέλτους, παραμένει άφθαρτο στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στη Φθιώτιδα προς προσκύνηση...
03 Μαρτίου, 2023 - 9:47
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2023 - 9:59

Όσιος Βησσαρίων Αγαθωνίτης: “Η ημέρα που μίλησε ο ουρανός…”

Διαδώστε:
Όσιος Βησσαρίων Αγαθωνίτης: “Η ημέρα που μίλησε ο ουρανός…”

Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Παρασκευή  3 Μαρτίου 2023, από το θαυμαστό γεγονός της ανακομιδής του άφθαρτου Ιερού λειψάνου του Οσίου  Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου (2006-2023).  Μέχρι και σήμερα το σώμα του Γέροντος, που πρόσφατα (14/06/2022) ανεγράφη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις  Αγιολογικές Δέλτους, παραμένει άφθαρτο στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στη Φθιώτιδα προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών.

Όταν ο Όσιος Βησσαρίων εκοιμήθη, η σορός του μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, αλλά εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο και τελικά κηδεύτηκε στα Βαπτιστήρια.

Όταν έπειτα από χρόνια στις 3 Μαρτίου 2006 έγινε η εκταφή του λόγω καθίζησης στην ανατολική πλευρά του Μοναστηριού, το φέρετρό του βρέθηκε σε άριστη κατάσταση.

Οι μοναχοί το μετέφεραν στο κοιμητήριο για να αφαιρέσουν τα οστά του γέροντα, αλλά όταν άνοιξαν το καπάκι είδαν με έκπληξη ότι το σώμα του ήταν άφθαρτο, αδιάλυτο και ευωδιάζον.

Αυτό αποτελούσε θαυμαστό γεγονός και θεία οικονομία.  Ο μακαριστός  Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος, όταν το έμαθε συγκλονίστηκε, επισκέφθηκε το Μοναστήρι και προσκύνησε συγκινημένος το ιερό σκήνωμα. Το άφθαρτο σώμα του Γέροντα μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας για να προστατεύεται και έκτοτε εκεί βρίσκεται προς προσκύνηση από χιλιάδες πιστούς.

Οι στιγμές της ανακομιδής του αναλλοίωτου λειψάνου του χαρισματικού Γέροντος στην Pemptousia TV

Στο βίντεο της Pemptousia TV που ακολουθεί ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός, μιλά στον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο για την Οσιακή ζωή και τα θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του βίου του Οσίου Βησσαρίωνα, του οποίου το λείψανο βρέθηκε άφθαρτο . Στο αφιέρωμα ο π. Βησσαρίωνας Ιερομόναχος περιγράφει τις στιγμές της ανακομιδής του αναλλοίωτου λειψάνου του χαρισματικού Γέροντος.

Πατήστε εδώ για να δείτε το αφιέρωμα:

Η εκταφή του άφθαρτου λειψάνου του

Ο Μακαριστός Γέροντας Δαμασκηνός Ζαχαράκης, περιγράφει τις στιγμές της εκταφής του Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου: 

“Αφού είδαμε ότι ο γέροντας τιμάται στον τάφο του, αποφασίσαμε να μην κάνουμε εκταφή, αλλά να αναβαθμίσουμε λίγο τα βαπτιστήρια, να περιποιηθούμε τον χώρο και να τον διαφυλάξουμε ως τόπο προσκυνηματικό.

Όμως οι τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Φθιώτιδος –προς την οποίαν από επταετίας είχαμε απευθύνει αίτημα να μας βοηθήσει, γιατί το μοναστήρι παρουσίαζε καθιζήσεις στην ανατολική πλευρά του– μας είπαν ότι για να είναι σωστό το έργο έπρεπε να γκρεμιστούν τα βαπτιστήρια, ώστε να γίνει η απαραίτητη στήριξη του μοναστηριού. Το κρίναμε λογικό, καθώς τα βαπτιστήρια εκ της καθιζήσεως δεν παρείχαν καμίαν ασφάλεια. Είπαμε το «ναι», αλλά εκεί είχαμε τον τάφο του παππούλη.

Κάναμε προσευχή και παρακαλέσαμε τον παππούλη να μάς επιτρέψει την εκταφή του.

Έτσι, στις 3 Μαρτίου, όλοι οι αδελφοί μαζί πήγαμε κάτω, κάναμε τρισάγιο, ασπαστήκαμε τον τάφο του κι αρχίσαμε να αφαιρούμε τούβλα από την πλευρά του. Όταν έπεσαν τα πρώτα τούβλα, είδαμε ένα φέρετρο άθικτο, όπως το είχαμε βάλει.

Συνέστησα προσοχή, για να μη χτυπηθεί το φέρετρο· το βγάλαμε έξω και το πήγαμε στο κοιμητήριο, ώστε να μαζέψουμε τα κόκαλα του παππούλη. Ανοίγουμε το φέρετρο, σηκώνουμε το σάβανο και βλέπουμε το σώμα του άφθαρτο.

Συγκλονιστήκαμε· γονατίσαμε κάτω, φιλήσαμε το φέρετρο και μετά το σηκώσαμε και το πήγαμε στον ναό.

Είχαμε αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα θαυμαστό γεγονός…”

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Πεμπτουσία

Όταν ο Ιατροδικαστής Γιαμαρέλλος διαβεβαίωνε για την αγιότητα του Οσίου Βησσαρίωνα

Ο Ιατροδικαστής, Παναγιώτης Γιαμαρέλλος, ο Πρύτανης των Ιατροδικαστών, όπως ονομαζόταν, μέχρι τότε, που εξέτασε το σκήνωμα του Οσίου Γέροντος έκανε λόγο για θαύμα.

“Το σκήνωμα του είχε το χρώμα της ζωής, όχι το χρώμα του θανάτου των 15 ετών. Δεν επρόκειτο περί μουμιοποίησης. Ήταν ζωντανό. Είχε ανθρώπινη όψη”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Γιαμαρέλος.

Ο Γέρων Γαβριήλ, Ηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ, περιγράφει την επίσκεψη του κ. Γιαμαρέλλου:

«Ε! Γερο-Βησσαρίωνα… Εσύ τα καταφέρες! Δώσ’ μου, τώρα, την ευχή σου!»

Απόσπασμα κηρύγματος του Γέροντα Γαβριήλ, στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ, την 21/3/2021, για τον Όσιο Βησσαρίωνα, τη «συνάντησή» του με τον Γέροντα Κύριλλο και την αναφορά σε θαύμα του Ιατροδικαστή Γιαμαρέλλου…

«Κάποια χρόνια, πηγαίνοντας στη Φθιώτιδα για να τιμήσομε τους Φθιωτείς της Αγίους, συνοδεύοντας την Αγία Κάρα με τον Άγιο Γέροντα Κύριλλο, ήταν η χρονιά που είχαν κάνει Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Βησσαρίωνος. Ήτανε μοναχός εκεί στο Μοναστήρι του Αγάθωνος, της Αγάθωνος όπως λέγεται, της Παναγίας του Αγάθωνος.

Το Σάββατο, λοιπόν, μετά τη Λειτουργία ή πριν τελειώσει η Λειτουργία, μας πήρε ο αγαπητός ο Γιάννης ο Τζόυδος, στο σπίτι του οποίου φιλοξενούμεθα, του πατρός Αθανασίου Τζόυδου και μας πήγαν επάνω στη Μονή Αγάθωνος.

Το λείψανο του Αγίου Γέροντος Βησσαρίωνος ήταν στο σκευοφυλάκιο, έτσι στο φέρετρο, όπως το είχανε βγάλει.
Δημοσιογράφοι πάνω στα κεραμίδια παραμονεύανε…

Άλλοι έλεγαν εναντίον, ευκαιρία ψάχνανε…

Άλλοι, όμως, έλεγαν: «Πώς είναι δυνατόν μετά από 15 και πλέον χρόνια να βγαίνει ένα λείψανο ακέραιο;». Ακόμα και η στολή που φορούσε ο Γέρων Βησσαρίων ήταν σαν να τη βάλανε εκείνη την ώρα και έβγαζε Ευωδία Ουρανού.

Μας πήγε, ο νυν ηγούμενος, ο πατήρ Γερμανός με τον Πατέρα Κύριλλο, τον Άγιο Γέροντα Κύριλλο να προσκυνήσομε το Τίμιο Λείψανο.
Κρατούσε στο δεξί του χέρι σφιχτά, ο Γέρων Βησσαρίων, το Ευαγγέλιο, το οποίο ετήρησε, το οποίο αγάπησε σε όλη του τη ζωή.

Ο Ιατροδικαστής, ο Γιαμαρέλλος, ο Πρύτανης των Ιατροδικαστών, όπως ονομαζόταν, μέχρι εκείνη την ώρα, ομιλούσε για θαύμα.

Πήγαμε λοιπόν με τον Άγιο γέροντα Κύριλλο, ο οποίος είχε γνωριμία και σύνδεσμο ετών με τον Γέροντα Βησσαρίωνα, τον γνώριζε.. Έλεγε ότι ήταν ένας άριστος Πνευματικός, ένας Ελεήμων, βοηθούσε φτωχούς, φοιτητές, παιδιά, απόρους και όταν κοιμήθηκε δεν υπήρχε τίποτα στην τσέπη του, δεν βρέθηκε ούτε μία δραχμή τότε.

Και όπως πήγαμε να προσκυνήσομε, επειδή ήταν και λίγο χαμηλά και πονούσε η μέση του Γέροντος Κυρίλλου, του είπε:
– Ε! Γέρο- Βησσαρίων, εσύ τα κατάφερες… Δώσ’ μου τώρα την ευχή σου.

Και παίρνει το χεράκι του το δεξί, που μέχρι εκείνη την ώρα εις απορίαν του Ιατροδικαστού και των πάντων, κρατούσε σφιχτά το Ευαγγέλιο και δεν μπορούσαν να του το πάρουν, παίρνει το χεράκι του ο Άγιος Γέροντας Κύριλλος, το σηκώνει, το ασπάζεται ευλαβικά και πάλι σιγά-σιγά το άφησε στη θέση του και ξανάπιασε σφιχτά το Ευαγγέλιο.

Όπου γαρ βούλεται Θεός νικάται φύσεως τάξις…

Αυτή είναι η ζωντάνια της πίστεώς μας! Αυτή είναι η αλήθεια της ορθοδόξου πίστεως, της παραδοθείσης σ’ εμάς από τον Θεό».

Διαβάστε επίσης:

Στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτου προχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Όσιος Βησσαρίωνας Αγαθωνίτης – Κλήρος και λαός τίμησαν τον πρώτο εορτασμό από την Αγιοκατάταξή του (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης προστάτης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας

O Σερρών Θεολόγος για τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη: «Μας αποδεικνύει ότι η αγιότητα είναι υπόθεση του σήμερα» (ΦΩΤΟ/VIDEO)

Χιλιάδες λαού στην Λαμία υποδέχτηκαν τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη – Για πρώτη φορά το άφθαρτο Σκήνωμα βγήκε από το Μοναστήρι του

Το άφθαρτο Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος για μία και μοναδική φορά βγαίνει από το Μοναστήρι του

Ένα ειδικό δώρο από τον Φθιώτιδος Συμεών στην Μονή Αγάθωνος

Με την μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματος ξεκίνησαν οι εορτασμοί για τον Όσιο Βησσαρίωνα

Όσιος Βησσαρίων Αγαθωνίτης: Συμβουλές και ιστορίες από τη ζωή του

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων